Vragen en Antwoorden

BELGISCHE SENAAT


Bulletin 3-42

ZITTING 2004-2005

Vragen van de Senatoren en antwoorden van de Ministers

(N.): Vraag gesteld in het Nederlands - (Fr.): Vraag gesteld in het Frans


Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid (Volksgezondheid)

Vraag nr. 3-2357 van de heer Brotcorne d.d. 15 maart 2005 (Fr.) :
Gezondheidszorg. — Ziekenhuizen. — Eventueel gebruik van het softwarepakket Yuse Matrix Box.

Uit een studie bij 25 ziekenhuizen kon de firma YUSE besluiten dat de Belgische instellingen hun rendement en hun rentabiliteit zouden kunnen verbeteren voor een totaal bedrag van meer dan één miljard euro per jaar.

Tevens zou de kwaliteit met gemiddeld 39 % stijgen (35 % bij de spoedgevallen, 41 % op de afdeling chirurgie en 39 % bij de intensieve zorg). Ook de arbeidsdruk zou afnemen.

Een twaalftal diensten verspreid over 10 ziekenhuizen in Wallonië, Brussel en Vlaanderen hebben al aan het onderzoek meegewerkt. In een eerste fase was die studie toegespitst op de spoedgevallen, de afdeling chirurgie en de intensieve zorg. De resultaten werden geëvalueerd in samenwerking met de Vlerick Leuven Gent Management School.

Met het geïntegreerd (multidisciplinair) softwarepakket YUSE Matrix Box (YMB), dat alle processen van de gezondheidszorg in het ziekenhuis omvat, kan het klinisch traject van de patiënt — van de raadpleging tot het einde van de behandeling — integraal worden gevolgd, gestructureerd en geïnformatiseerd.

Het softwarepakket bevat de meest uitgebreide functies : afdeling chirurgie, spoedgevallen, intensieve zorg, anesthesie, zorg, polikliniek, medisch dossier, enz.

Volgens de firma YUSE staan de ziekenhuizen aan het begin van de informatisering van de gezondheidszorg en zou de enige oplossing erin bestaan een softwarepakket te kiezen dat geïntegreerd is op het niveau van het ziekenhuis en waarin de patiënt centraal staat.

Wat denkt de geachte minister van YMB ? Wordt de hypothese om het YMB-softwarepakket in de ziekenhuizen van ons land te installeren momenteel onderzocht ? Is dat project gezien de kosten van het softwarepakket wel realistisch ?

Antwoord : Ik heb de eer het geachte lid als volgt te antwoorden.

Vermelde resultaten zijn wel degelijk bekend bij onze diensten : het betreft tussentijdse vaststellingen van een studie die gevoerd wordt door een commercieel bedrijf in samenwerking met een bepaald aantal Belgische ziekenhuizen.

Deze resultaten stemmen overeen met wat objectief wordt vastgesteld zowel in onze sector als in andere domeinen, namelijk dat de informatisering van een adequaat geformaliseerde werking toelaat er de efficaciteit en kost van te verbeteren.

Toch is het te vroeg om te stellen dat extrapolatie van deze voorlopige conclusies naar de hele Belgische ziekenhuissector tot de beschreven gevolgen zou leiden : we zijn er immers van overtuigd dat optimalisering van ziekenhuizen reeds een realiteit is in veel instellingen.

Verder hebben we bij het opstellen van het budget voor de ziekteverzekering 2005, de correctie van de onderfinanciering van de bedragen voorzien voor investeringen in de ziekenhuizen gekoppeld aan een snelle evolutie van de medische technologie en dus aan de informatica-investeringen.

Het is niet onze taak onze mening te geven over een commercieel product dat bestemd is voor ziekenhuisinstellingen, des te meer daar het grootmoedig zou zijn een gestandaardiseerd organisatiemodel voor verdeling en uitvoering van de gezondheidsprocessen voor te stellen.

Wij zullen het vervolg van dit initiatief met aandacht volgen en zullen er, indien nodig, op toezien dat er aanbevelingen ter verspreiding aan ziekenhuisverantwoordelijken kunnen uit afgeleid worden en dit in alle neutraliteit.