Vragen en Antwoorden

BELGISCHE SENAAT


Bulletin 3-43

ZITTING 2004-2005

Vragen van de Senatoren en antwoorden van de Ministers

(N.): Vraag gesteld in het Nederlands - (Fr.): Vraag gesteld in het Frans


Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid

Vraag nr. 3-2574 van de heer Willems d.d. 29 april 2005 (N.) :
Cannabisgebruik. — Schadelijke gevolgen voor de gezondheid. — Geestesziekte. — Wettelijk toegestaan gebruik.

De Britse minister van Binnenlandse Zaken Charles Clarke wil dat cannabis opnieuw als een gevaarlijk verdovend product wordt geklasseerd. Recente studies wijzen op de toename van geestesziekten bij het gebruik van cannabis. Het roken van cannabis verdubbelt het risico op kwalen als schizofrenie.

Heeft de geachte minister kennis van dit onderzoek ?

Werd er in België reeds onderzoek gedaan naar het roken van cannabis en het veroorzaken van geestesziekte ? Zo ja, wat zijn de resultaten ?

Heeft het roken van cannabis grote nevenwerkingen ?

Onder welke omstandigheden is vandaag in België roken van cannabis toegestaan ?

Gaat de geachte minister omtrent dit mogelijk probleem een onderzoek starten ?

Antwoord : Ik heb de eer het geachte lid als volgt te antwoorden.

1. De referenties waarnaar u verwijst zijn onvoldoende duidelijk.

2. Uit een Belgisch (1b) onderzoek is onlangs gebleken dat er een betekenisvol verband bestaat tussen cannabisgebruik en de symptomen van bepaalde geestesziekten (schizofrenie, depressie). De factoren die tot dergelijke gevolgen kunnen bijdragen, zijn grote dosissen, orale toediening, eerste cannabisgebruik en de combinatie van cannabis met andere drugs.

3. Er kan het best voorafgaandelijk aangestipt worden dat er inzake gezondheidsrisico's een onderscheid gemaakt moet worden tussen occasioneel gebuik (ongeveer 1 joint/twee weken), regelmatig gebruik (ongeveer 3 tot 4 joints/week) en aanzienlijk gebruik (ongeveer 3 tot 4 joints/dag) (2a) . Occasioneel gebruik houdt geen groot gezondheidsrisico in (3) . Het gevaar voor verslaving is bij occasioneel gebruik niet groot. Regelmatig en/of aanzienlijk gebruik moet daarentegen met voorzichtigheid benaderd worden.

Het cannabisgebruik beďnvloedt eveneens het kortetermijngeheugen (zonder dat dit daarom het langetermijngeheugen of het vermogen om iets te begrijpen of te leren lijkt aan te tasten). Bij grote dosissen kan cannabis eveneens symptomen van zenuwachtigheid, alsmede slaapstoornissen veroorzaken. Al die symptomen verdwijnen na het stopzetten van het verbruik echter snel. Cannabis genereert geen permanente of irreversibele wijzigingen in de cognitieve of psychomotorische functies.

Bepaalde gevolgen van cannabisgebruik (zoals slaperigheid, vermindering van de aandacht en reflexen) kunnen in combinatie met andere activiteiten gevaarlijk zijn of tot inproductiviteit leiden (voorbeelden : bij autorijden, absenteďsme of productiviteitsverlies op het werk, onverschilligheid op school).

4. De ministeriële Omzendbrief van 1 februari 2005, aangekondigd door de minister van Justitie, voorziet dat voor een meerderjarige, het bezit van een hoeveelheid cannabis voor persoonlijk gebruik van minder dan 3 gram, de laagste graad in het vervolgingsbeleid inhoudt (te weten een vereenvoudigd proces-verbaal en geen inbeslagname van het product).

Op voorwaarde dat dit niet gepaard gaat met verzwarende omstandigheden of openbare rustverstoring. Bij voorbeeld bezit of verbruik van cannabis in een school of een gelijkaardige instelling of in de onmiddellijke omgeving ervan, ostentatief cannabisbezit op een openbare plaats.

5. Er loopt voor het ogenblik een onderzoek (4) dat ertoe strekt de gevolgen van cannabis op lange termijn op de lichamelijke en geestelijke gezondheid te onderzoeken vergeleken met de effecten van alcohol en tabak.


(1b) Peuskens, J, (2004). Effets psychiatriques de la consommation de cannabis : une analyse critique des résultats scientifiques et des méthodes de recherche, KUL. Recherche menée sous l'égide du SPF Politique scientifique fédérale.

(2a) Spruit, L, (2002). Cannabis 2002 Report, Ministry of Public Health, blz. 55.

(3) Cannabis 2002 Report, blz. 40.

(4) E. Streel (CHU Brugmann). Étude longitudinale des effets de l'usage de cannabis sur la santé physique et mentale (ELECAN) (november 2004-december 2005).