Vragen en Antwoorden

BELGISCHE SENAAT


Bulletin 3-34

ZITTING 2004-2005

Vragen van de Senatoren en antwoorden van de Ministers

(N.): Vraag gesteld in het Nederlands - (Fr.): Vraag gesteld in het Frans


Minister van Ambtenarenzaken, Maatschappelijke Integratie, Grootstedenbeleid en Gelijke Kansen (Ambtenarenzaken)

Vraag nr. 3-2004 van de heer Vandenberghe H. d.d. 7 januari 2005 (N.) :
Openbare diensten. — Tewerkstelling van gehandicapten.

Van de 60 000 ambtenaren van de federale ministeries zouden er minstens 1 200 moeten zijn die erkend zijn als gehandicapte. Momenteel zouden er slechts 454 personen met een handicap tewerkgesteld zijn. Dit komt neer op amper 0,6 %.

Er is echter weinig beterschap op komst, daar 39 % van de gehandicapten ouder is dan 50 jaar en bijgevolg binnenkort op pensioen moeten gaan.

Bovendien werken de meesten van hen in de laagste personeelscategorieën.

Graag had ik van de geachte minister een antwoord gekregen op de volgende vragen :

1. Acht hij het aangewezen een aanwervingsprocedure te starten voor gehandicapten binnen de federale overheidsdiensten ?

2. Hoeveel personen met een handicap namen de voorbije vijf jaar deel aan de gewone aanwervingsprocedures ? Hoeveel van deze personen werden uiteindelijk in dienst genomen ?

3. Acht hij het wenselijk bijzondere aandacht te besteden aan de werkomstandigheden van de gehandicapten ? Werden alle gebouwen bijvoorbeeld voorzien van een aangepaste infrastructuur zoals een hellend vlak, aangepaste toiletten, ... ?

Antwoord : In antwoord op zijn vraag, kan ik het geachte lid het volgende meedelen.

1. Indien men daadwerkelijk wil verzekeren dat personen met een zware handicap aan het werk kunnen, is een beleid dat gericht is op positieve acties of quota essentieel en onvermijdelijk. Er is derhalve voorgesteld om de huidige reglementering over de quota te actualiseren door voor de federale overheidsdiensten een streefcijfer vast te leggen van 3 % van jobs voorbehouden aan personen met een zware handicap. Deze maatregelen gekoppeld aan maatregelen die een goede integratie van gehandicapte personen op het werk beogen, zoals een adequate aanpassing van de selectieproeven, de ontwikkeling van de samenwerking met de overheidsdiensten belast met de tegemoetkomingen aan personen met een handicap, een redelijke inrichting van de werkplaatsen, enz., zullen op termijn een daadwerkelijke tewerkstelling moeten mogelijk maken van personen die daar anders de kans niet toe zouden hebben gehad. Ik deel u mee dat, ingevolge de resultaten van een studie die ik besteed heb en waarvan u melding maakt, een werkgroep werd opgestart om de huidige reglementering over de quota voor personen met een handicap te herzien. Gelet op het feit dat een herziening van de reglementering wordt beoogd, is het wel zo dat het lanceren van een aanwervingprocedure niet in de nabije toekomst kan plaatsvinden. De datum van de lancering van een aanwervingprocedure hangt dus logischerwijze nauw samen met de evolutie van de werkzaamheden van de werkgroep.

2. Het ligt in de filosofie van Selor om voor kandidaten met een arbeidshandicap te voorzien in redelijke aanpassingen in al zijn selecties om een gelijkwaardige testing (en betere integratie) te garanderen. Specifieke cijfergegevens zijn er enkel voor het jaar 2004 aangezien men dan, binnen het kader van het diversiteitbeleid, begonnen is met het systematisch bijhouden van statistieken betreffende deze doelgroep. Voorheen werden er ook aanpassingen verleend binnen de « gewone » selecties, maar om een stigmatisering te vermijden, werden de gegevens van deze kandidaten niet apart genoteerd. Voor het jaar 2004 hebben 111 personen met een handicap die zich ingeschreven hadden voor een selectie, aangegeven dat zij gebruik wensten te maken van redelijke aanpassingen. De verdeling naar handicap was de volgende : visueel (39), auditief (34), motorisch (27), leerstoornis (6) en andere (5). Voor al deze personen werden, na analyse van handicap en type selectieproef, de verschillende selectieprocedures aangepast, zoals het geven van extra tijd, het aanbieden van testen op PC met specifieke soft- en hardware, mondelinge afname, het voorzien van doventolken, enz. Nog niet alle selecties zijn volledig afgerond waardoor het momenteel nog niet mogelijk is deze gegevens te linken aan de slaagpercentages, laat staan aan de werving. Het exacte aantal van deze personen die effectief zullen worden aangeworven, is moeilijk na te gaan : voor de specifieke selecties wordt de aanstelling beheerd door de respectieve overheidsdiensten terwijl voor de algemene selecties zij beheerd wordt door Selor. Derhalve zal Selor in de toekomst in staat zijn statistieken voor te leggen van het aantal wervingen van personen met een handicap die vanaf 2004 hebben deelgenomen en geslaagd zijn voor een algemene selectie.

3. Het ligt in mijn bedoeling om naast aangepaste selectieproeven en positieve acties gericht op personen met een handicap, ook bijzondere aandacht te besteden aan een aangepaste werkomgeving. Ik zal in het bijzonder aandacht besteden aan het verzekeren van redelijke aanpassingen van de arbeidsposten voor personen met een handicap. Wat betreft de toegang van personen met een handicap tot openbare gebouwen, zou ik u er tevens op willen wijzen dat deze bevoegdheid in feite behoort tot mijn collega van Financiën en Institutionele Hervormingen. Ik beoog overleg te plegen met de Regie der Gebouwen teneinde in de toekomst de toegankelijkheid te verzekeren van openbare gebouwen die thans nog niet van voldoende toegangsfaciliteiten zijn voorzien.