Vragen en Antwoorden

BELGISCHE SENAAT


Bulletin 3-34

ZITTING 2004-2005

Vragen van de Senatoren en antwoorden van de Ministers

(N.): Vraag gesteld in het Nederlands - (Fr.): Vraag gesteld in het Frans


Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid

Vraag nr. 3-1401 van de heer Vandenberghe H. d.d. 17 september 2004 (N.) :
Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu. — Ziekteverzuim.

Deze vraag is een actualisering van mijn schriftelijke vraag uit de vorige legislatuur.

Uit een grootschalig onderzoek naar onder andere ziekteverzuim van het Nationaal Instituut voor de statistiek (NIS) blijkt dat in de privé-sector in 2001 arbeiders dubbel zo vaak afwezig zijn door ziekte als bedienden en dat vrouwen meer ziek zijn dan mannen.

In de procentuele berekeningen van het NIS wordt het aantal verzuimde dagen uitgezet ten opzichte van het aantal dagen dat een werknemer theoretisch kan presteren in een jaar. Ook vakantiedagen en onvolledige arbeidsdagen worden als werkdagen beschouwd. Loopbaanonderbrekingen niet. Bij deeltijdse arbeid wordt het aantal dagen geteld dat gepresteerd wordt.

Ook de federale overheidsdiensten zullen met ziekteverzuim te kampen hebben.

Graag had ik van de geachte minister een antwoord ontvangen op de volgende vragen :

1. Hoeveel bedraagt het percentage ziekteverzuim bij de personeelsleden van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu ? Graag ontving ik de evolutie van de afgelopen vijf jaar.

2. Is er wat ziekteverzuim bij de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu betreft, een verschil merkbaar tussen mannen en vrouwen ?

3. Is er wat ziekteverzuim bij de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu betreft, een verschil merkbaar naargelang het opleidingsniveau van de werknemer ?

4. Wat is het percentage van de ongewettigde afwezigheid bij de werknemers van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu ?

5. Welke maatregelen zal de geachte minister nemen om het ziekteverzuim op de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu tegen te gaan ?

Antwoord : Ik heb de eer het geachte lid als volgt te antwoorden.

In de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu wordt er gewerkt aan de uitbouw van een professionele stafdienst P&O die in staat moet zijn om, op basis van vastgestelde tendensen, op de diverse P&O domeinen, zoals instroom, uitstroom, beloning, absenteïsme, gelijke kansen, vorming de nodige maatregelen te nemen.

In dit kader heeft de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu geïnvesteerd in een geautomatiseerd personeelsbeheersysteem dat momenteel geïmplementeerd wordt. Bovendien wordt binnenkort, naar aanleiding van de verhuis van onze diensten, een centraal tijdsregistratiesysteem ingevoerd. Hierdoor zal de statistische evaluatie van het personeelsbeheer mogelijk.

Op dit moment is het pecuniaire luik en de administratieve status (graad, anciënniteit, taalkader, ...) van het personeel geïnformatiseerd omdat het in rechtstreeks verband staat met de rechten van onze medewerkers. Het geautomatiseerd beheer van absenteïsme en ziekteverzuim is als project voorzien voor 2005 en de eerste gegevens werden recent geïnformatiseerd.

Door deze initiatieven kunnen hierbij de eerste betrouwbare jaarresultaten over het ziekteverzuim gegeven worden. De gedecentraliseerde verwerking van de afwezigheden wegens ziekte, de defusie tussen het voormalige ministerie van Volksgezondheid en Sociale Zaken en de integratie van een gedeelte van het vroegere ministerie van Landbouw maken echter dat een meerjarenoverzicht op dit moment nog niet mogelijk is.

1. 4,41 %.

2. Vrouwen : 5,07 %.

Mannen : 3,45 %.

Het ziekteverzuim bij de vrouwen ligt dus 1,62 % hoger dan bij de mannen.

3. Ja, de percentages in het ziekteverzuim variëren naargelang het opleidingsniveau. Hoe hoger het opleidingsniveau, hoe lager het ziekteverzuim.

Universitair : 2,65 %.

Hoger niet universitair : 2,90 %.

Middelbaar onderwijs : 4,71 %.

Lager onderwijs : 7,0 %.

4. Door een strikte opvolging van onvoorziene afwezigheden buiten het ziekteverzuim, werden er geen ongewettigde afwezigheden genoteerd. De FOD gelooft in een nauwkeurige opvolging van de aanwezigheden van de medewerkers door het lijnmanagement. Onvoorziene afwezigheden kunnen enkel mits akkoord van de leidinggevenden onder de vorm van verlof of inhaalrust genomen worden.

5. Voor een structurele daling van het ziekteverzuim, is een gericht beleid terzake vanuit de stafdienst Personeel en Organisatie onontbeerlijk. Voor de evaluatie, zal de huidige evaluatie als nulpunt, referentiepunt genomen worden. De aanhoudende initiatieven inzake informatisering zullen hierbij objectieve gegevens bieden voor het uitstippelen van een doelgroepgericht beleid.

Verder zal ook de nieuwe en aangenamere werkomgeving waarover de FOD vanaf maart 2005 zal beschikken, bijdragen aan het algemeen welzijn van haar medewerkers.

Vanuit de overtuiging dat ziekteverzuim ook onderliggende oorzaken kan hebben, wordt op het vlak van het human ressources beleid sterk geïnvesteerd in een individuele begeleiding van de medewerkers via het project van de ontwikkelcirkels. Het aanbieden aan elke medewerker van aangepast werk en kansen op ontwikkeling resulteert in een grotere motivatie en arbeidstevredenheid, wat een gunstig effect heeft op het ziekteverzuim.

Verder wordt binnen de FOD grote aandacht besteed aan de psychosociale begeleiding van de medewerkers via een netwerk van vertrouwenspersonen en het inschakelen van een professioneel psychosociaal preventieadviseur.