Vragen en Antwoorden

BELGISCHE SENAAT


Bulletin 3-33

ZITTING 2004-2005

Vragen van de Senatoren en antwoorden van de Ministers

(N.): Vraag gesteld in het Nederlands - (Fr.): Vraag gesteld in het Frans


Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Volksgezondheid

Vraag nr. 3-1519 van de heer Vandenberghe H. d.d. 1 oktober 2004 (N.) :
Orgaandonatie. — Tekort. — Aansporingsmaatregelen.

Volgens een transplantatiecoördinator van een Belgisch ziekenhuis speelt sinds het tekort aan ruilorganen de leeftijd van donoren steeds minder en minder een rol.

Vroeger kwam een persoon van bijvoorbeeld 65 jaar niet meer in aanmerking voor orgaandonatie. Tegenwoordig wordt enkel naar de conditie van de organen gekeken. Met nieuwe technieken kan men de kwaliteit van de organen immers controleren en beter bewaren.

Graag had ik van de geachte minister een antwoord gekregen op de volgende vragen :

1. Hoeveel organen werden de voorbije tien jaar getransplanteerd ?

2. Over welke organen ging het voornamelijk ?

3. Welk tekort aan organen werd de voorbije tien jaar vastgesteld ?

4. Welke maatregelen zal de geachte minister nemen om het aantal donoren te verhogen ?

Antwoord : Ik heb de eer het geachte lid als volgt te antwoorden.

1. Aantal getransplanteerde organen (voorbije tien jaar)

Nieren : 3 943

Hart : 1 019 (incl. hart + longen)

Longen : 343

Lever : 1 721

Pancreas : 355

Cijfermateriaal kan gevonden worden op de website van Eurotransplant die zijn zetel te Leiden (Nederland) heeft. De website is : www.eurotransplant.org

2. Het gaan om volgende organen :

Hart/(hartkleppen)

Nieren/(nier-pancreas)

Lever/leversplit

Pancreas/(beta-cellen)

Longen (hetzij 1 long, hetzij 2 longen, hetzij hart-longen, ...)

(Beenmerg)

afkomstig volgens de gevallen van hetzij levenden donoren, hetzij van post mortem-wegnamen met kloppend hart of « heart beating ».

3. Tekort aan organen tijdens de voorbije tien jaren

Zolang er patiënten overlijden op de wachtlijst is er een tekort aan organen.

In 2003 wordt bovendien een belangrijke stijging van het aantal getransplanteerde organen vastgesteld, wat eveneens het nijpend tekort aan organen verklaart. Het tekort aan organen is algemeen en betreft alle organen.

Nieuwe geneesmiddelen/nieuwe technieken (assist devices, bijvoorbeeld dialyse) laten weliswaar toe bepaalde aandoeningen zoals hartlijden, nierlijden, diabetes, ... efficiënter te behandelen zonder te moeten overgaan tot een transplantatie. Dit verklaart eveneens waarom op de wachtlijsten er minder sterfgevallen zijn voor bepaalde organen (hart, nier, pancreas) dan voor andere (long, lever).

Niettegenstaande dat, is de stijging van de vraag algemeen, onder meer naar acute organen waarbij de wachttijd zeer kort is.

4. Te nemen maatregelen

België zit in de top vijf van de Europese landen met hoogst aantal wegnamen. Dit is te wijten aan de invoering van het « geen bezwaar regeling »-systeem, dit wil zeggen iedere overledene is donor, tenzij hij/zij tijdens zijn/haar leven bezwaar heeft gemaakt tegen orgaandonatie.

Niettemin is er een nijpende tekort aan organen voor transplantatie.

Almaar meer patiënten hebben een orgaan nodig, terwijl het aantal kandidaat-donoren stabiel blijft. Daardoor sterven heel wat mensen die tevergeefs op een orgaan wachten. Ik wil het daarom wettelijk verplicht maken hersendode patiënten naar een transplantatiecentrum te voeren. Hersendood betekent dat de hersenen niet meer werken, maar het hart nog wel klopt. Medisch gezien is dat de ideale toestand voor een perfecte orgaandonatie. Bovendien blijkt dat de organen van oudere hersendoden even goed kunnen zijn als die van jonge mensen.

Anderzijds wil ik het aantal weigeringen om organen af te staan beperken via een sensibilisatiecampagne gericht aan de arts en het grote publiek.