Vragen en Antwoorden

Belgische Senaat


Bulletin 3-19

ZITTING 2003-2004

Vragen waarop niet werd geantwoord binnen de tijd bepaald door het reglement
(Art. 66 van het reglement van de Senaat)

(N.): Vraag gesteld in 't Nederlands - (Fr.): Vraag gesteld in 't Frans


Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid (Sociale Zaken)

Vraag nr. 3-955 van de heer Mahoux d.d. 17 mei 2004 (Fr.) :
RIZIV. ≠ Ziekte van Bechterew. ≠ Terugbetaling van een nieuwe behandeling.

Ongeveer 10 000 mensen in ons land lijden aan de ziekte van Bechterew. Deze ziekte treft vooral jonge mannen die op een goede morgen wakker worden met een pijnlijke stijfheid onderaan de rug.

Na enkele jaren zonder behandeling kunnen die patiŽnten zich niet meer bukken en kunnen ze zich nog maar men moeite verplaatsen.

Bovendien tast die ziekte bijna het hele lichaam aan en kunnen er bij die patiŽnten oog-, ademhalings- en hartproblemen rijzen.

Het toedienen van anti-ontstekingsmiddelen en bepaalde kinesitherapie-oefeningen waren de enige behandelingen die werden voorgeschreven.

Sinds kort is er een nieuw perspectief en zou er een efficiŽnt middel beschikbaar en op de markt zijn onder de naam Remicade. Sommige specialisten spreken over een echte therapeutische revolutie die een snellere opsporing en een betere behandeling van de ziekte mogelijk zou maken.

Beschikt u over informatie aangaande dit dossier ? Volgens mijn informatie zou het geneesmiddel duur zijn en slechts worden terugbetaald in een vergevorderd stadium van de ziekte.

Is dat juist ? Heeft uw departement aandacht voor dit dossier, dat duizenden mensen aangaat ?