Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 6-952

van Jean-Jacques De Gucht (Open Vld) d.d. 29 april 2016

aan de minister van Justitie

WK voetbal van 2018 - HollandBelgiumBid - Uitspraken van de voormalige voorzitter - Mogelijke terugvordering kosten en reputatieschade

sportmanifestatie
Nederland
sportorganisatie
internationale organisatie
vergoeding
Rusland
marketing

Chronologie

29/4/2016 Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 2/6/2016 )
9/12/2018 Dossier gesloten

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 6-951
Heringediend als : schriftelijke vraag 6-2104

Vraag nr. 6-952 d.d. 29 april 2016 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De poging van Nederland en BelgiŽ om samen het Wereldkampioenschap (WK) voetbal van 2018 binnen te halen was op voorhand kansloos, zo beweert voormalig voorzitter van de Fťdťration internationale de Football Association (FIFA), Sepp Blatter, een kleine zes jaar na dato.

" Jullie hadden geen kans, omdat jullie een dubbele kandidatuur hadden ", beweert de tachtigjarige Zwitser bij de NOS.

Nederland en BelgiŽ investeerden ruim 10 miljoen euro in de campagne om het WK van 2018 binnen te halen. De " Lage Landen " hadden concurrentie van Engeland, Rusland en een gezamenlijk bid van Spanje en Portugal. Het uitvoerend comitť van de FIFA wees de organisatie in december 2010 toe aan Rusland.

De uitspraken van de gevallen voetbalbaas, die voor zes jaar is geschorst, komen niet overeen met wat Blatter voor de verkiezing in 2010 zei. Toen noemde hij het " HollandBelgiumBid " " sympathiek " en zei Blatter het " prachtig " te vinden dat ook kleine landen proberen het WK binnen te halen.

De bejaarde Zwitser verbaasde vorig jaar reeds de voetbalwereld door te roepen dat al vůůr de stemming binnen het hoofdbestuur van de FIFA was afgesproken naar welke landen de WK's van 2018 en 2022 zouden gaan.

Deze vraag betreft een transversale gemeenschapsaangelegenheid. De Gemeenschappen zijn immers bevoegd voor de persoonsgebonden aangelegenheden zoals cultuur en sport.

Graag had ik u volgende vragen voorgelegd :

1) Hoe reageert u op de uitspraken van Blatter over het WK-bid van BelgiŽ en Nederland en dan in het bijzonder dat de WK-bid van Nederland en BelgiŽ nooit kans zou hebben gemaakt ? Wat vindt u van deze uitspraak ?

2) Hebt u al overleg met de Voetbalbond gehad om de uitspraken te verifiŽren en te kijken welke mogelijkheden er zijn om de kosten die BelgiŽ en Nederland gemaakt hebben terug te vorderen ? Zo ja, wat is de uitkomst van het gesprek ? Zo nee, wanneer gaat u dit gesprek aan ?

3) In hoeverre acht u het mogelijk om de kosten van 10 miljoen euro die gemaakt zijn om het WK-bid te kunnen uitbrengen terug te vorderen, en kunt u meedelen wat de aanpak en het tijdschema zijn ? In hoeverre gaat u zich inspannen om dit geld terug te krijgen ?

4) Is deze wijze van handelen van de FIFA een onderwerp dat u samen met de Gemeenschappen en ook met Nederland wil bespreken om te zien in hoeverre men samen de gemaakte kosten en de reputatieschade kan verhalen op FIFA ?