Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 6-697

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 8 juli 2015

aan de vice-eersteminister en minister van Buitenlandse Zaken en Europese Zaken, belast met Beliris en Federale Culturele Instellingen

China - Vrijheidsberoving van een Belgische onderdaan

China
gevangenisstraf
staatsburger
legaliteit
Belgen in het buitenland

Chronologie

8/7/2015Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 7/8/2015)
10/9/2015Antwoord

Vraag nr. 6-697 d.d. 8 juli 2015 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Onlangs had er een officieel staatsbezoek plaats van koning Filip en de koningin aan China. Het vorstenpaar werd begeleid door verschillende federale excellenties en door zowat alle minister-presidenten van de Gewesten in ons land.

Tegelijk werd bekendgemaakt dat een landgenoot reeds sinds 2013, dus nu ruim twee jaar, vastgehouden wordt door de Chinese autoriteiten en dit zonder enige vorm van proces.

1. Is de minister op de hoogte van deze wederrechtelijke aanhouding van een Belgische staatsburger door China?

2. Bracht de minister met dit staatsbezoek het vorstenpaar niet in verlegenheid bij de Belgische publieke opinie, toen zij een staatsbezoek brachten aan China, terwijl een landgenoot wederrechtelijk van zijn vrijheid werd beroofd?

3. Werden er stappen gedaan om naar aanleiding van dit staatsbezoek de vrijlating te bekomen van deze landgenoot?

4. Alle Gewesten namen deel aan het staatsbezoek. Werden de respectieve minister-presidenten op de hoogte gebracht van deze vrijheidsberoving?

5. Bracht men de verschillende Gewesten niet in diskrediet doordat de verschillende ministers-presidenten deelnamen aan een staatsbezoek zonder dat er stappen werden ondernomen om onze landgenoot vrij te krijgen?

6. Welke initiatieven heeft de minister reeds ondernomen om onze landgenoot vrij te krijgen?

Antwoord ontvangen op 10 september 2015 :

Het consulaat-generaal in Shanghai en de Belgische ambassade in Beijing volgen de zaak van de heer Berko van nabij op.

Een medewerker van het consulaat was ook aanwezig op de laatste zitting van de rechtbank in Shanghai begin september 2015.

Onze ambassade in Beijing heeft stappen gezet bij de Chinese autoriteiten met de vraag het uitreisverbod op te heffen om humanitaire redenen. De Chinese ambassadeur werd eveneens gesensibiliseerd. Ikzelf heb tijdens het recente staatsbezoek aan China met mijn Chinese homoloog gepleit voor een geste ten humanitaire titel. Een oplossing lijkt mogelijk indien de familie een bankwaarborg zou stellen voor het bedrag van de rechtszaak.

Mijn departement kan zich evenwel niet mengen in de Chinese gerechtelijke procedure, gezien het principe van de scheiding der machten.