Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 6-297

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 5 december 2014

aan de eerste minister

Voorzitterschappen van de Europese raden van ministers - Beurtrol - Verdeling tussen de federale overheid, de Gewesten en de Gemeenschappen - Lijst

Raad van de Europese Unie
institutionele hervorming
gewesten en gemeenschappen van België

Chronologie

5/12/2014Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 8/1/2015)
8/1/2015Antwoord

Vraag nr. 6-297 d.d. 5 december 2014 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Tussen de federale overheid en de Gewesten en Gemeenschappen moeten er afspraken worden gemaakt over de toerbeurt voor het voorzitterschap namens ons land op de verschillende Europese ministerraden.

Tevens moet na de zesde staatshervorming worden afgesproken voor welke bijkomende bevoegdheden de Gewesten en Gemeenschappen ons land zullen vertegenwoordigen op de ministerraden.

Graag had ik een volledige kalender gekregen van alle Europese ministerraden in 2015 en 2016 met vermelding van wie ons land zal vertegenwoordigen - een federale minister dan wel een Gemeenschaps- of Gewestminister - , van wie er namens ons land voorzitter van de delegatie zal zijn en hoe dit onderling tussen de Gewesten en Gemeenschappen werd geregeld.

Antwoord ontvangen op 8 januari 2015 :

Op 8 maart 1994 werd een samenwerkingsakkoord gesloten tussen de Federale Staat, de Gemeenschappen en de Gewesten, met betrekking tot de vertegenwoordiging van het Koninkrijk België in de ministerraad van de Europese Unie (EU). Dit samenwerkingsakkoord Europese Unie (SA EU) werd gewijzigd op 13 februari 2003 en vertrekt van het principe van de indeling van de EU-Raden in categorieën, op basis waarvan er sprake kan zijn van exclusieve federale vertegenwoordiging tot exclusieve vertegenwoordiging door de deelstaten.

Het SA EU bepaalt dat er een toerbeurtregeling afgesproken moet worden tussen de deelstaten wanneer zij België in de Raad moeten vertegenwoordigen. In 2012 werd er een nieuwe toerbeurtregeling overeengekomen tussen de deelstaten voor de periode 1 januari 2013 tot en met 30 juni 2015. De toerbeurtregeling na juni 2015 werd tot dusver nog niet afgesproken. Het is traditioneel de Duitstalige Gemeenschap die het initiatief neemt om deze oefening met alle deelstaten te coördineren.

De herziening van de lijst van categorieën van Raden en dus de manier waarop België vertegenwoordigd wordt in de verschillende samenstellingen van de Raad zal het voorwerp uitmaken van een volgende ICBB. In eerste instantie moet het Overlegcomité zich over het aantal en de samenstelling van de verschillende interministeriële conferenties, waaronder de ICBB, buigen. De verschillende regeringen moeten hun respectieve vertegenwoordigers in deze conferenties aanduiden. Zodra de ICBB aldus is samengesteld, kan een eerste vergadering worden samengeroepen. De lijst van de vertegenwoordiging na juni 2015 zal vervolgens kunnen worden opgesteld. Ik vertrouw erop dat dit, zoals dit altijd het geval is geweest, tijdig zal gebeuren voor juni 2015.