Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 6-211

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 4 november 2014

aan de staatssecretaris voor Asiel en Migratie, belast met Administratieve Vereenvoudiging, toegevoegd aan de minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken

Syrische vluchtelingen - Uitvoering van het hervestigingsprogramma - Samenwerking met de Gemeenschappen en Gewesten - Hulp aan de Syrische vluchtelingen in de buurlanden van Syrië

Syrië
politiek asiel
vluchteling
verhouding land-regio
vluchtelingenhulp
interinstitutionele samenwerking (EU)
asielzoeker
hervestiging van personen

Chronologie

4/11/2014Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 4/12/2014)
11/12/2014Antwoord

Vraag nr. 6-211 d.d. 4 november 2014 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De federale regering en de geachte staatssecretaris hebben beslist om vijfenzeventig Syrische vluchtelingen op te nemen in het kader van het hervestigingsprogramma. Dit cijfer is opvallend laag en steekt schril af tegen de honderden of duizenden Syriërs die door onze buurlanden worden opgevangen. België laat zich opnieuw van haar koudste kant zien.

Het argument dat er inmiddels bijna drieduizend Syriërs asiel hebben gekregen, doet geen afbreuk aan de cynische beslissing over de hervestiging van vijfenzeventig Syrische vluchtelingen. België lijkt de vluchtelingen immers te verplichten de onmenselijke tocht naar ons land zelf te ondernemen en zich dus te laten onderwerpen aan mensenhandelaars.

Voor de hervestiging van vluchtelingen is de samenwerking met de Gemeenschappen en Gewesten nodig voor de opvang, begeleiding en ondersteuning. Ook de taallessen worden door de Gemeenschappen georganiseerd. De openbare centra voor maatschappelijk welzijn (OCMW) die mee ingeschakeld worden staan bovendien onder de voogdij en het toezicht van de Gewesten. Om een succesvolle nieuwe kans te bieden aan deze vluchtelingen zijn de deelstaten dus onontbeerlijk.

1) Heeft de geachte staatssecretaris al contact opgenomen en overleg gepleegd met de Gewesten en de Gemeenschappen in het kader van de uitvoering van het hervestigingsprogramma ?

2) Zo ja, wanneer had dit overleg plaats en wat zijn de resultaten ervan ?

3) Zo neen, wanneer zal de geachte staatssecretaris dit overleg plannen ?

4) Zal hij, in overleg met de deelstaten, maatregelen nemen om het aantal Syrische vluchtelingen die kunnen hervestigd worden stevig op te drijven tot een menselijk en aanvaardbaar aantal ?

5) Waarom heeft hij zulk een laag cijfer aangehouden, wetende dat daarmee duizenden Syrische vluchtelingen in de handen van mensenhandelaars gedreven worden ?

6) Heeft hij contact gehad met de Gemeenschappen bij het bepalen van het aantal plaatsen voor hervestiging van Syriërs ?

7) Welke maatregelen zal de federale regering nog nemen om de miljoenen Syrische vluchtelingen in de buurlanden van Syrië te helpen ?

Antwoord ontvangen op 11 december 2014 :

Het geachte lid vindt hieronder het antwoord op zijn vragen:

Volgens het voorziene groeipad zouden er in 2015 honderdvijftig vluchtelingen hervestigd worden in België. Gelet op de intensiteit van het conflict met een toenemende vluchtelingenstroom uit Syrië en Irak, wordt dit aantal in 2015 eenmalig verdubbeld. Van de 300 voorziene opvangplaatsen worden er 225 voorbehouden voor Syriërs en Irakezen.

Deze vluchtelingen zijn net zoals andere vluchtelingen hun land ontvlucht uit vrees voor vervolging omwille van bijvoorbeeld religie, etnie of een burgeroorlog zonder enig perspectief op duurzame terugkeer naar hun woonplaats. Deze vraag tot verdubbeling kadert in de dringende oproep van de UNHCR om aan de Westerse landen meer plaatsen tot hervestiging aan te bieden.

De regering zal voor deze 225 plaatsen aan het UNHCR vragen om een selectie voor te stellen met extra aandacht voor religieuze (bijvoorbeeld Jezidi, christelijke minderheden, …) en etnische minderheden uit Syrië en Irak. Het Commissariaat voor de Vluchtelingen en Staatlozen stuurt vervolgens een verkenningsmissie naar de probleemregio en screent de vluchtelingen die in aanmerking komen voor hervestiging. Fedasil organiseert de opvang en de begeleiding in België. Zo krijgen ze onderdak, psychologische begeleiding en worden ze geactiveerd op de arbeidsmarkt.