Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 6-1017

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 1 augustus 2016

aan de minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid

Tinitus - Preventie - Behandeling - Terugbetaling door de ZIV - Samenwerking met de Gemeenschappen

lawaai
Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering
bewustmaking van de burgers
ziekte

Chronologie

1/8/2016Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 1/9/2016)
19/10/2016Antwoord

Vraag nr. 6-1017 d.d. 1 augustus 2016 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Steeds meer mensen lijden in ons land aan Tinitus of oorsuizen. Het is een hel indien je 24 uur op 24 en 7 dagen op de 7, jarenlang en nooit stoppend oorsuizingen heeft en moet ondergaan.

Nochtans is de tussenkomst van de RSZ minimaal in de behandeling van deze ziekte en worden deze mensen in grote mate aan hun lot overgelaten.

Ook het voorkomen en de preventie van Tinitus wordt slechts zeer beperkt aangepakt.

Het lijkt alsof de duizenden mensen die aan Tinitus lijden voor een stuk als paria's behandeld worden.

De impact is echter enorm. De stress en de werkonbekwaamheid die dit met zich meebrengt heeft een gevolg voor hun verdere leven en voor het leven van familie en gezin.

Een globale aanpak, samen met de Gemeenschappen, lijkt noodzakelijk. Een nationaal actieplan is een must.

Hoeveel mensen in ons land lijden aan Tinitus? Graag de cijfers van de laatste 5 jaar om te onderzoeken of er een toename is dan wel of er een terugloop is.

Wat is de jaarlijkse kost voor de volksgezondheid voor de behandeling van deze aandoening? Graag de cijfers voor 2015, 2014, 2013, 2012 en 2011.

Heeft de minister al met de Gemeenschappen overleg gepleegd om gezamenlijk deze aandoening te bestrijden? Werden er al impulsen gegeven rond wetenschappelijk onderzoek om Tinitus te genezen? Werden al initiatieven genomen om beter Tinitus te kunnen bestrijden en voorkomen?

Hoe komt het dat nog steeds vele medische handelingen niet terugbetaald worden door onze sociale zekerheid? Waarom is dit zo?

Heeft de minister al overlegd met de Gemeenschappen en met de Gewesten en haar collega's om de impact van deze aandoening op de arbeidsgeschiktheid te onderzoeken? Zo ja, wat waren hiervan de conclusies?

Wil de minister, samen met de Gemeenschappen, een beleid ontwikkelen om in te zetten op preventie en onderzoek naar deze aandoening? Is er al onderzoek gedaan naar de psychologische gevolgen van deze aandoening? Kan de minister, in overleg met de Gemeenschappen, daarrond initiatieven nemen en zal ze dit ook doen?

Antwoord ontvangen op 19 oktober 2016 :

Het geachte lid vindt hieronder het antwoord op zijn vragen.

Tinnitus of oorsuizen is een vaak voorkomende klacht die volgens de literatuur bij 10 tot 15 % van de volwassenen voorkomt. De oorzaken zijn veelvoudig gaande van oorsmeer, allerlei aandoeningen, geluidstrauma tot gebruik van bepaalde medicatie. De behandeling is in eerste instantie causaal en vindt plaats tijdens de raadplegingen van verschillende disciplines.

Er blijft wel een grote groep mensen bij wie de tinnitus na uitsluiten van de te verhelpen oorzaken blijvend is. Tinnitus op zich is tot op heden echter niet te genezen en van de toegepaste behandelingen zoals corticosteroïden en hyperbare zuurstof bij een acuut lawaaitrauma, hoortoestel, ruisgenerator, cochleair implantaat, Tinnitus Retraining Therapy of neuromodulatie is er geen enkel dat volledig soelaas kan bieden. Dikwijls worden combinaties hiervan toegepast.

Daar er geen unieke behandeling bestaat, is het voor de dienst Geneeskundige Verzorging van het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (RIZIV) onmogelijk om dienaangaande uit haar data enig cijfermateriaal te distilleren. Evenmin is het de opdracht van het RIZIV om hierover epidemiologische onderzoek te verrichten.

Even belangrijk als behandeling is evenwel de preventie en vooral naar de jeugd toe werden de laatste jaren talrijke bewustmakingscampagnes omtrent het risico op gehoorschade en tinnitus gevoerd.

Over de reeds genomen en nog te nemen maatregelen kan u verder alles vinden op website van de federale overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid « Geluid en gezondheid » op volgende link : http://www.health.belgium.be/nl/geluid-en-gezondheid.