Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-9920

van Els Van Hoof (CD&V) d.d. 24 september 2013

aan de staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Maatschappelijke Integratie en Armoedebestrijding, toegevoegd aan de minister van Justitie

Asielzoekers - Uitzetting van Afgaanse vluchtelingen - Gendergevoeligheid - Horen van Afgaanse vrouwen

politiek asiel
illegale migratie
Afghanistan
verwijdering
vrouw
positie van de vrouw
asielzoeker

Chronologie

24/9/2013Verzending vraag
24/10/2013Antwoord

Vraag nr. 5-9920 d.d. 24 september 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In de maand juli vond er in en rond de Begijnhofkerk een actieweek plaats tegen de uitzetting van Afghaanse vluchtelingen. De actie richtte zich in het bijzonder op Afghaanse vrouwen en meisjes omdat hen in Afghanistan de moeilijkste toekomst te wachten staat. Ze zijn er het slachtoffer van onderdrukking, discriminatie en gedwongen huwelijken, krijgen geen kans om te studeren, …. Daarnaast worden veel vrouwen niet meer aanvaard bij terugkomst in Afghanistan, ze worden verstoten omdat ze hun land hebben verlaten. Eerder dit jaar organiseerde Progress Lawyers Network een actie voor de deuren van de Raad van Vreemdelingenbetwistingen naar aanleiding van de zaak Khurana. Volgens het netwerk worden vrouwen in Afghaanse dossiers niet gehoord wanneer een familie asiel aanvraagt en wordt de bijzonder precaire situatie van Afghaanse vrouwen niet in overweging genomen door de Belgische asielinstanties. De gendercel van het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CVGS), nochtans specifiek opgericht ter ondersteuning van asieldossiers met gendergebonden motieven, zou in deze dossiers niet aan bod komen.

Het zou vreemd zijn mocht er in Afghaanse dossiers geen rekening worden gehouden met gendergevoeligheid, zeker in de wetenschap dat België steeds meer vluchtelingen erkent omwille van genderspecifieke problemen. Op basis daarvan werden in 2012 een op de zes vluchtelingen erkend (17%), bijna drie keer meer dan 5 jaar eerder. Het grootste gedeelte van deze asielaanvragen komt van vrouwen. Steeds meer vrouwen vluchten voor een gedwongen huwelijk (64% meer dan in 2011) en voor huiselijke en intrafamiliaal geweld (58% meer dan in 2011). Andere redenen zijn erewraak, verkrachting, …. Feiten waaraan ook Afghaanse vrouwen worden bloot gesteld.

1. Op welke manier houdt de staatssecretaris rekening met de gendergevoeligheid in Afghaanse asieldossiers?

2. Is het correct dat Afghaanse vrouwen niet gehoord worden wanneer een familie asiel aanvraagt en dat de gendercel niet aan bod komt? Zo ja, wat is hiervoor de reden? Plant de staatssecretaris aanpassingen in dit verband?

3. Hoeveel aanvragen van Afghaanse vrouwen en meisjes werden in 2012 ingediend op basis van een gendergebonden motief, opgesplitst naar motief (seksuele oriëntatie en genderidentiteit, gedwongen huwelijk, vrouwelijke genitale verminking, seksueel geweld, huiselijk geweld en andere motieven)? Hoeveel aanvragen daarvan werden aanvaard, ook uitgesplitst per motief?

Antwoord ontvangen op 24 oktober 2013 :

Het geachte lid vindt hieronder het antwoord op haar vragen.

1. Eerst en vooral moet benadrukt worden dat het aan het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen, en in beroep aan de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen, is om in volle onafhankelijkheid te oordelen over de toepassing van de internationaalrechtelijk vastgelegde definities van vluchteling en subsidiaire bescherming. Dit is zo bepaald in de in de wet vastgelegde asielprocedure. Ik kan me daar niet in mengen. Het zou onwettelijk zijn.

Niettemin kan ik u melden dat er op tal van punten wel degelijk een ruim gendergevoelig beleid gevoerd wordt door het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS)

2. Het is onjuist dat Afghaanse vrouwen wanneer zij in familieverband een asielaanvraag indienen, niet gehoord worden en dat de precaire situatie niet in overweging zou worden genomen. Elke asielzoeker, man of vrouw, wordt gehoord, dit is trouwens bij koninklijk besluit vastgelegd. Het niet horen zou een grond tot vernietiging van een beslissing zijn.

3. Het CGVS kan geen cijfers bezorgen over het aantal asielaanvragen op basis van een specifiek asielmotief. Wel kan het statistieken geven over het aantal beslissingen genomen op basis van een asielmotief. Deze cijfers zijn gebaseerd op trefwoorden die door de protection officers worden ingegeven in de databank van het CGVS bij het nemen van een beslissing. Er kunnen meerdere trefwoorden worden ingegeven per beslissing.

In 2012 werden er in totaal 271 beslissingen genomen in dossiers van Afghaanse vrouwen (meestal vrouwen die asiel aanvroegen samen met echtgenoot / familie). 45,4 % werd erkend als vluchteling (83) of kreeg de subsidiaire beschermingsstatus (40). Voor wat betreft de specifieke asielmotieven: