Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-9724

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 19 juli 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

de heraanleg van de Ninoofse Poort

stadsvernieuwing
Hoofdstedelijk Gewest Brussels
bouwvergunning
voorschriften voor de stedenbouw
openbare werken

Chronologie

19/7/2013Verzending vraag
8/11/2013Antwoord

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-3855

Vraag nr. 5-9724 d.d. 19 juli 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Het initiatief voor de heraanleg van de Ninoofsepoort dateert van 2005, als onderdeel van het meerjarenplan Openbare Werken 2005-2009. In het laatste beleidsplan Openbare Werken van het Brussels Gewest wordt de start van de heraanleg van de Ninoofsepoort gepland in 2010-2011. Het Bestuur Ruimtelijke Ordening en Huisvesting (BROH) van Brussel is verantwoordelijk voor de aflevering van de vergunningen en Beliris beheert het dossier.

Het openbaar onderzoek voor de heraanleg van de Ninoofsepoort liet op zich wachten en werd pas op 19 september 2011 afgesloten. De overlegcommissie vond plaats op 26 september 2011 en gaf een positief advies met opmerkingen.

Eén van de opmerkingen betreft een fietsoversteek. Op 26 oktober 2011 kondigde de Brusselse minister belast met Openbare Werken en Vervoer aan te onderzoeken in welke mate zo een noodzakelijke fietsoversteek een impact zou hebben op de planning van de heraanleg van de Ninoofsepoort.

Uit een antwoord van de minister van 15 februari 2012 bleek dat Beliris de werken reeds aanbesteedde, maar nog niet betekende en dat er nog een aantal voorbereidende werken, zoals de eigendomsverwerving, afbraak van gebouwen, asbestverwijdering, werken aan nutsvoorzieningen, noodzakelijk waren. De minister verwijst daarbij ook regelmatig naar de federale minister bevoegd voor Beliris.

Hierbij volgende vragen:

1) Wat is de planning voor de start van de werken van de Ninoofsepoort? Wat is de geplande einddatum van de werken? Wat is de verklaring voor het niet halen van de eerdere planning, namelijk de start van de werken in het voorjaar 2012?

2) Werden de plannen aangepast aan de door de overlegcommissie geformuleerde opmerkingen? In welke mate?

3) Werd beslist de werken opnieuw aan te besteden op basis van de wijzigingen? Waarom? Is de aanneming al betekend aan de aannemer door Beliris?

4) Is de stedenbouwkundige vergunning afgeleverd?

5) Is alle grond eigendom van het Brusselse Gewest? Zijn de af te breken gebouwen allemaal verdwenen? Is er een asbestverwijdering nodig? Werden deze werken uitgevoerd? Zijn de werken door de nutsmaatschappijen uitgevoerd?

6) Behoudt Beliris de coördinatie over de werken aan de Ninoofsepoort?

Antwoord ontvangen op 8 november 2013 :

De precieze planning van de werken is thans niet gekend. Ik verbaas mij er wel over dat de gewestelijke overheden, in de plaats van Beliris, een planning aankondigen waarvan ze weten dat die volstrekt onmogelijk is aangezien mijn diensten pas in afgelopen maart een officiële aanvraag hebben gekregen om de plannen in het kader van de uitreikingsprocedure voor de vergunningen te wijzigen.

Aangezien het om een nieuwe aanvraag tot wijziging van de plannen voor stedenbouwkundige vergunningen gaat, onderzoeken mijn diensten momenteel de mogelijkheid om die nieuwe studie bij het voordien aangewezen bureau te bestellen. In de veronderstelling dat de Inspectie van Financiën deze nieuwe uitbreiding van de opdracht zou goedkeuren, zouden de studies om de plannen aan te passen in september 2013 kunnen beginnen, wat zou betekenen dat een aanvraag voor een aangepaste stedenbouwkundige vergunning op het einde van dit jaar zou worden ingediend. Het zal dus aan de stedenbouwkundige overheden zijn om te oordelen of er een nieuw openbaar onderzoek moet komen of dat de vergunning in het kielzog zal kunnen worden uitgereikt.

Beliris had eind 2011 inderdaad een overheidsopdracht voor de aanneming van werken voor de heraanleg van de Ninoofse Poort gegund. Gelet op de belangrijke wijzigingen die het Gewest in het kader van de vergunningenprocedure had gevraagd, zullen mijn diensten bij de uitreiking van de vergunnen evalueren of die opdracht voor de aanneming van werken nog altijd relevant is of dat er een nieuwe gunningsprocedure voor de overheidsopdracht zal moeten worden gestart.

Wat het eigendom van de terreinen betreft, kan ik u vandaag niet bevestigen dat het Gewest eigenaar van de hele grond is. In de contacten die wij met het Gewest hebben gehad wordt die problematiek door de gewestelijke overheden beheerd, zonder samenwerking met mijn diensten. U richt zich dus het beste tot de gewestelijke overheden om daar meer over te weten.

Om de door het project betrokken gebouwen van asbest te ontdoen en af te breken is een stedenbouwkundige vergunning noodzakelijk. Aangezien die vergunning tot op vandaag nog altijd niet is uitgereikt, kunnen de gebouwen niet worden afgebroken of van asbest worden ontdaan.

Hetzelfde geldt voor de werken van de concessiehouders.

Mijn diensten beschikken tot op heden niet over een mandaat om de hele operatie op de site van de Ninoofse Poort te coördineren. Zij staan alleen in voor de heraanleg van de site.