Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-9715

van Louis Ide (N-VA) d.d. 19 juli 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

de gegevensregistratie bij orgaantransplantaties

orgaantransplantatie
verzamelen van gegevens

Chronologie

19/7/2013Verzending vraag
2/9/2013Antwoord

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-3820

Vraag nr. 5-9715 d.d. 19 juli 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Het krijgen van een nieuw orgaan betekent voor vele mensen het verschil tussen leven en dood. Jammer genoeg zijn er wachtlijsten en sterven er elk jaar patiënten terwijl ze op een nieuw orgaan wachten.

Omwille van het belang van een nieuw orgaan voor een patiënt en net omwille van de schaarste is het van het grootste belang dat de beschikbare organen zo efficiënt mogelijk gebruikt worden. Om deze efficiënte te kunnen meten, moeten men over voldoende gegevens beschikken. Zo is het onder meer van belang om de overlevingsduur en het aantal afstotingen te kennen.

Momenteel is de gegevensverzameling door de verschillende transplantatiecentra nog vrijblijvend. Binnen Eurotransplant is men evenwel aan het onderhandelen over een eventuele verplichting tot registratie.

Om meer inzicht te krijgen in de stand van zaken van deze onderhandelingen had ik van u graag een antwoord gekregen op volgende vragen:

1) Hoever staan de onderhandelingen over de verplichte registratie?

2) Welke knelpunten moeten er nog weggewerkt worden?

3) Hebt u een idee vanaf van de registratie verplicht zal worden?

4) Zal deze wetenschappelijk ondersteund zijn met case-mix van de donoren/patiënten?

5) Zal dit een interne registratie zijn of komt er ook een externe onafhankelijke controle op de registratie?

Antwoord ontvangen op 2 september 2013 :

Bij de invoeging van de Europese richtlijn 2010/53/EU zijn de transplantatiecentra verplicht (koninklijk besluit van 10 november 2012) tot het bijhouden en beheren van een traceerbaarheids- en identificatiesysteem van donoren en ontvanger, van een meld- en beheerssysteem voor ernstige ongewenste voorvallen en bijwerkingen alsmede van een register en een follow-upsysteem van levende donoren. Er is een verplichte registratie geweest in het kader van het toewijzingsorganisme Eurotransplant (wet van 27 februari 2007 hoofdstuk III artikel 13bis). Men kan enkel de organen optimaal toewijzen nadat er een perfecte compatibiliteit is tussen de medische donorgegevens en de medische gegevens van de ontvanger. Bepaalde pathologieën van wachtende patiënten hebben een invloed op de toewijzing van organen.

Momenteel is de overheid, op advies van de Nationale Transplantatieraad, een contract aan het afsluiten met Eurotransplant voor de registratie en opvolging van levende donoren.

Zoals gezegd geven alle Belgische Transplantatiecentra (verplicht bij koninklijk besluit van 10 november 2012) momenteel een reeks van opvolgingsgegevens door aan Eurotransplant. Deze instelling waakt erover dat de afgesproken variabelen jaarlijks worden overgemaakt.

Het overleg tussen de Overheid en Eurotransplant, gebeurt steeds na advies van de Nationale Transplantatieraad die op haar beurt steeds wetenschappelijke ondersteuning vraagt aan de Belgische Transplantatie Vereniging (vertegenwoordiging van orgaan specifieke experts).

Eurotransplant voert regelmatig audits uit en vestigt de aandacht op registraties die abnormale elementen bevat. Momenteel werkt de overheid aan de oprichting van een audit-groep van Geneesheren-Specialisten die de controle zullen uitvoeren naar de centra toe.