Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-9710

van Louis Ide (N-VA) d.d. 19 juli 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

de verzuiling

ziekenhuis
apotheek
ziekteverzekering
depolitisering
officiële statistiek
geografische spreiding

Chronologie

19/7/2013Verzending vraag
2/9/2013Antwoord

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-3798

Vraag nr. 5-9710 d.d. 19 juli 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In een vorige schriftelijke vraag vroeg ik naar de verzuiling inzake ziekenhuizen en apotheken in België. De minister antwoordde dat zij niet beschikt over die gegevens. Echter, op schriftelijke vraag 4-137 die dezelfde vragen stelde voor vroegere jaren, kon zij wel antwoorden. De gegevens moeten dus waarschijnlijk toch wel ergens voorhanden zijn.

Vandaar dat ik de vraag opnieuw stel.

Het gegeven van de verzuiling is een fenomeen dat in de loop der tijden in verval is gekomen. In Vlaanderen is dit proces echter veel sneller gegaan dan in Wallonië. Vroeger hadden de verschillende zuilen een grote greep op het maatschappelijke leven. Heden is die invloed al veel verminderd, al mag die ook niet onderschat worden. Vele ziekenfondsen zijn rechter en partij in de gezondheidszorg. Ze organiseren en controleren de gezondheidszorg.

In de hoop de situatie vandaag de dag te kunnen inschatten, had ik graag een antwoord gekregen op de volgende vragen waarbij, zeker voor wat de apotheken betreft, er geen rekening dient gehouden te worden met de apart opgerichte structuren waarbij het ten gronde toch gaat over apotheken van ziekenfondsen. Met andere woorden: apotheken zoals Vooruit of Volksmacht dienen geïncludeerd te worden in de telling.

1) Hoeveel ziekenhuizen in België zijn nog in handen van de ziekenfondsen, uitgesplitst over de verschillende ziekenfondsen? Is het mogelijk die gegevens ook op te splitsen per gewest?

2) Hoeveel apotheken in België zijn nog in handen van de ziekenfondsen, uitgesplitst over de verschillende ziekenfondsen? Is het mogelijk die gegevens ook op te splitsen per gewest?

3) Hoeveel vertegenwoordigers van ziekenfondsen zetelen in een raad van bestuur van een ziekenhuis, uitgesplitst per ziekenhuis?

Antwoord ontvangen op 2 september 2013 :

Wat uw eerste vraag betreft, kan ik u zeggen dat men thans, na vele fusies in de ziekenhuissector, minder en minder over ziekenhuizen "in handen" van de ziekenfondsen kan spreken. Toch leidt de historische band van een ziekenhuisvestiging met een ziekenfonds er over het algemeen toe dat het ziekenfonds in het beheer van de gefuseerde ziekenhuizen betrokken blijft. Dat kan er zelfs toe leiden dat christelijke en socialistische ziekenfondsen in eenzelfde ziekenhuis aanwezig zijn. 

Men kan zo 23 ziekenhuizen in België aanwijzen die een ziekenfonds in hun beheersorganen hebben, waaronder 12 ziekenhuizen thans eenheden met meerdere vestigingen zijn. Die 23 ziekenhuizen zijn in de meeste gevallen algemene ziekenhuizen, plus twee psychiatrische ziekenhuizen in Wallonië. Het christelijk ziekenfonds is in 19 daarvan aanwezig: 7 in Vlaanderen, 1 in Brussel en 11 in Wallonië; het socialistische ziekenfonds is in 6 daarvan aanwezig: 1 in Brussel en 5 in Wallonië. 

Wat uw vraag over de apotheken betreft, kan ik u zeggen dat het netwerk van coöperatieve apotheken die in de vereniging Ophaco verenigd zijn thans ongeveer 600 apotheken telt, waaronder apotheken die tot een netwerk met een ziekenfondsachtergrond behoren. Sommige coöperatieve structuren vallen echter niet in dat kader zoals, in het bijzonder, het Multipharmanetwerk (dat met ongeveer 250 apotheken nu het meest verspreide is) of het V-Pharmanetwerk dat in de streek van Verviers 42 officinae heeft, of het netwerk Voorzorg dat in Limburg en de streek van Mechelen met 30 apotheken aanwezig is.

De netwerken op initiatief van de ziekenfondsen tellen ongeveer 270 apotheken, namelijk:

Wat ten slotte uw laatste vraag betreft, kan ik u zeggen dat de mensen die in de raden van bestuur van de ziekenhuizen zetelen er ten persoonlijke titel zijn benoemd. Het is dus onmogelijk om te weten welke personen er als vertegenwoordiger van een ziekenfonds zetelen, zelfs wanneer een fusieovereenkomst, bijvoorbeeld, voor een ziekenfonds in de mogelijkheid kan voorzien om daar een aantal personen voor te dragen.  

Het is trouwens ook niet onmogelijk dat een ziekenhuis dat geen historische band met een ziekenfonds heeft de competenties van een bestuurder met een ziekenfondsachtergrond in huis wil halen. Elk ziekenhuis is daar vrij in.