Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-9689

van Louis Ide (N-VA) d.d. 19 juli 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

de sociale voordelen voor artsen

ambtenaar
dokter
tandarts
taalgebruik
geografische spreiding
aanvullend pensioen
maatschappelijke positie
Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering

Chronologie

19/7/2013Verzending vraag
2/9/2013Antwoord

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-3774

Vraag nr. 5-9689 d.d. 19 juli 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Deze vraag herneemt schriftelijke vraag 5-5680, maar peilt naar meer recente gegevens.

Ter compensatie voor het toetreden tot het akkoord tussen artsen en de ziekenfondsen en de daaruit voortkomende vastgelegde tarieven, kunnen artsen genieten van de sociale voordelen met de bedoeling deze aan te wenden voor de vorming van een aanvullend pensioen in geval van rust en/of overlijden.

Het Sociaal Voordeel wordt jaarlijks door het RIZIV (het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering) toegekend aan geconventioneerde geneesheren, tandartsen, apothekers en kinesitherapeuten, dit wil zeggen zij die de conventies of akkoorden betreffende de vastgestelde honoraria ondertekenen.

1) Hoeveel geneesheren- en tandartsen-ambtenaren van het RIZIV (per dienst) en de Federale Overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid genoten in 2012 van dit sociaal statuut, sinds wanneer en voor welk bedrag?

2) Graag ook een uitsplitsing per taalrol, per provinciale dienst en voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Antwoord ontvangen op 2 september 2013 :

In antwoord op uw eerste vraag deel ik u mee dat in totaal eenendertig geneesheren-inspecteurs sociale voordelen hebben genoten met de bedoeling deze aan te wenden voor de vorming van een rente of pensioen; negenentwintig in de vorm van een jaarlijkse bijdrage die door de Dienst voor Geneeskundige Verzorging van het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeits-verzekering (RIZIV) wordt gestort (tegemoetkoming in de premies van contracten voor levens- en/of pensioen- en/of invaliditeitsverzekeringen) en twee in de vorm van een recht dat bij de Dienst voor Geneeskundige Verzorging van het RIZIV is voorbehouden aan een uitkering in geval van pensionering en/of overlijden.

Van die eenendertig geneesheren worden er vijf door het RIZIV en zesentwintig door de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid tewerkgesteld. In onze bestanden worden al die geneesheren als actief beschouwd, behalve één geneesheer die sinds 2012 “tijdelijk non-actief” is verklaard. Twee geneesheren, een van het RIZIV en een van de Federale Overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid, genoten voor het eerst het sociaal statuut in 2012. De andere geneesheren genieten die sociale voordelen sinds verscheidene jaren. In 2012 bedroeg het bedrag van het sociaal statuut voor volledig geconventioneerde geneesheren 4 324,69 euro.

Er dient op te worden gewezen dat in het Nationaal Akkoord Geneesheren – Ziekenfondsen 2013-2014 wordt bepaald dat de geneesheren vanaf 2014 een bepaalde activiteitsdrempel zullen moeten bereiken om het sociaal statuut te kunnen genieten. De geneesheren-inspecteurs die niet meer kunnen bewijzen dat zij in het kader van de ziekteverzekering voldoende activiteiten als huisarts of geneesheer-specialist hebben uitgeoefend, zullen die sociale voordelen dus niet kunnen genieten.

Momenteel wordt er geen tandarts door het RIZIV of de FOD Volksgezondheid tewerkgesteld.

Wat het antwoord op uw tweede vraag betreft, vindt u in de tabel hierboven de uitsplitsing van de geneesheren-inspecteurs volgens taalrol en volgens de provincie waarin ze actief zijn.

 

Nederlandstalige

Franstalige

Totaal

Antwerpen /Anvers

2

 

2

West Vlaanderen / Flandre occidentale

1

 

1

Oost Vlaanderen / Flandre orientale

1

 

1

Hainaut / Henegouwen

 

3

3

Liège /Luik

 

3

3

Limburg / Limbourg

1

 

1

Région de Bruxelles / Brussels Gewest

5

12

17

Services centraux / centrale diensten

 

3

3

Total / Totaal

10

21

31