Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-9687

van Louis Ide (N-VA) d.d. 19 juli 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

de hospitalisatieverzekering en ereloonsupplementen

particuliere verzekering
verzekeringspremie
gezondheidsstatistiek
geografische spreiding
kosten voor ziekenhuisopname
medisch en chirurgisch materiaal

Chronologie

19/7/2013Verzending vraag
2/9/2013Antwoord

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-3772

Vraag nr. 5-9687 d.d. 19 juli 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Heel wat patiënten hebben vandaag reeds een hospitalisatieverzekering. Dat is ook nodig, want een aantal zaken worden niet terugbetaald via de gewone RIZIV-verzekering.

1) Kan de minister mij zeggen of er voor niet-terugbetaalde medische materialen een verschil is in aanrekening van ereloonsupplementen tussen patiënten die wel en geen bijkomende hospitalisatieverzekering hebben?

a) Graag kreeg ik die gegevens voor de jaren 2009, 2010, 2011, 2012.

b) Graag een onderscheid tussen gehospitaliseerde patiënten en patiënten die verzorgd worden in daghospitaal.

c) Graag een opsplitsing per gewest.

2) Hoe zult u de prijzen van de hospitalisatieverzekeringen opvolgen, zeker nu sedert 1 januari 2013 de ereloonsupplementen voor hospitalisatie wegvallen en er dus minder kosten zullen zijn in twee- of meerpersoonskamers?

3) Denkt u eraan om in de toekomst in een lijst van ingrepen te voorzien waarvoor ereloonsupplementen in daghospitalisatie nog mogelijk zijn?

Antwoord ontvangen op 2 september 2013 :

1) Uw eerste vraag behoort tot de bevoegdheid van de minister van Economie.

2) Wat uw tweede vraag betreft, beschik ik niet over de gegevens die me toelaten een onderscheid te maken tussen rechthebbenden met en zonder hospitalisatieverzekering.

3) Wat uw derde vraag betreft, ten slotte, kan ik u antwoorden dat artikel 152 §1 van de gecoördineerde wet van 10 juli 2008 betreffende de ziekenhuizen en andere verzorgingsinrichtingen gewijzigd door de wet houdende diverse bepalingen inzake de toegankelijkheid van de gezondheidszorg van 27 december 2012 bepaalt dat voor de klassieke hospitalisaties enkel opnames in een individuele kamer aanleiding kunnen zijn voor het aanrekenen van honoraria die afwijken van de verbintenistarieven. Daarnaast is het sindsdien mogelijk voor daghospitalisaties een lijst van verstrekkingen te voorzien waarvoor geen ereloonsupplementen meer kunnen worden gevraagd. Deze lijst met verstrekkingen moet door de Koning worden omschreven na advies van de Nationale Commissie Geneesheren-Ziekenfondsen. De wet voorziet dat de minister aan de Commissie kan vragen dit advies binnen de maand te formuleren. Ondertussen werd naar die commissie een brief verzonden en nadat de verzekeringsinstellingen een eerste financiële raming van die ereloonsupplementen in geval van dagopname hadden gemaakt, is het debat binnen die commissie volop op gang gekomen. Ik verwacht zeer binnenkort een brief van de voorzitter van de commissie waarin de prioritaire pistes zullen worden aangegeven, die kunnen worden gevolgd.