Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-9586

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 17 juli 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen

de optimalisatie van de federale politie

politie
beheer

Chronologie

17/7/2013Verzending vraag
17/4/2014Antwoord

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-3859

Vraag nr. 5-9586 d.d. 17 juli 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Recent meldden de media dat de minister haar visie op de optimalisatie van de federale politie toelichtte aan een select gezelschap toplieden. Daarbij zou de minister openlijk het systeem van nieuwe politiedirecteurs gepromoot hebben. Deze stelling komt op een moment dat wordt beslist over een nieuw systeem van directies. Het valt op dat de chef van de federale politie hier een diametraal andere visie koestert. Volgens de politietopvrouw moet er dringend worden gesnoeid in de topzware structuur van de Federale Politie. Dit zou kunnen door bijv. één directeur per provincie aan te stellen, waardoor het aantal directeurs van 88 tot 55 wordt herleid. De minister kiest blijkbaar voor wat men wel eens een Mexicaans leger noemt, namelijk 12 directeuren-coördinator, 13 gerechtelijke directeurs en 23 adjunct-directeurs.

Zowat alle buitenstaanders en organisatiedeskundigen delen de mening van de politiechef: onze Federale Politie weegt veel te zwaar aan de top. Maar de minister kiest – volgens deze berichtgeving – toch voor het behoud van dit Mexicaanse leger.

Bevestigt de minister dat ze kiest voor het behoud van een groot aantal directeuren, in de lijn en aantallen van de bestaande functies, eerder dan in te gaan op de keuze van de politiechef die een drastische verlaging van het aantal directeurs voorstelt? Hoe verklaart de minister de keuze van de politietopvrouw, op welke argumenten steunt haar keuze voor een drastische vermindering in het aantal directiefuncties? Waarom houdt de minister vast aan een veel groter aantal directeuren? Welke argumenten bij deze keuze wegen voor haar zwaarder door dan deze in het voordeel van de keuze van de politietopvrouw?

Antwoord ontvangen op 17 april 2014 :

Tijdens de plenaire vergadering van 4 juli 2013 in de Kamer, heb ik al geantwoord op mondelinge vragen over de optimalisatie en de hervorming van de federale politie, onder meer betreffende de organisatie op het niveau van de provincies en van de arrondissementen. 

Voor dit laatste element, bestonden er inderdaad twee opties: “provinciale arrondissementen” met zowel een DirJud als een DirCo, of met slechts één enkele directeur. Tien jaar geleden werd die tweede optie door de politieke verantwoordelijken verworpen. 

Daarom heb ik de keuze overgelaten aan de Kern van 23 juli 2013. 

De nieuwe organisatiestructuur van de federale politie zal 31 mandaathouders tellen: enkel één commissaris-generaal en drie directeurs-generaal op centraal niveau in plaats van de tientallen mandaathouders die er momenteel zijn op centraal niveau, 14 DirJuds (Halle-Vilvoorde, Charleroi en Eupen inbegrepen) in plaats van de huidige 27, zijnde de helft minder en 12 à 13 DirCo’s in plaats van de huidige 27, zijnde meer dan de helft minder.

In totaal dus 31 mandaathouders in plaats van 84 die de federale politie er momenteel telt, of een vermindering 63 % van de mandaatfuncties, zonder rekening te houden met de vermindering van directies, diensten en verantwoordelijken in gevolge de nieuwe organisatie.

Bovendien zal de algemene managementdirectie (DGS) van 12 directies herleid worden tot 4 interne diensten, wat neerkomt op een vermindering van twee derden! En binnen alle andere directies wordt het aantal interne diensten sterk afgeslankt.