Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-9286

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 10 juni 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen

Politie - Toegang tot het centraal strafregister - Jeugddelinquentie

strafblad
jeugdcriminaliteit
politie
gemeentepolitie
toegang tot de informatie

Chronologie

10/6/2013Verzending vraag
17/4/2014Antwoord

Vraag nr. 5-9286 d.d. 10 juni 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Als de jeugdrechter een vonnis velt over jongeren die een als misdrijf omschreven feit pleegden, wordt dat vonnis bijgehouden in het centraal strafregister. De feiten komen niet in het gemeentelijk strafregister en ook niet op het getuigschrift van goed zedelijk gedrag. De informatie uit het centraal strafregister is niet toegankelijk voor particulieren, of een werkgever, ook als die werkgever de overheid is. De informatie is alleen toegankelijk als ze onontbeerlijk is, bijvoorbeeld als iemand na zijn 18 jaar nog ernstige feiten pleegt, of bij een kandidatuur voor het leger of de federale politie. Op 28 jaar wordt het strafblad gewist (of 10 jaar na de meerderjarigheid).

Onlangs werd ik aangesproken door een meerderjarig persoon die steeds wordt geconfronteerd met zijn jeugdzondes. Op verschillende momenten en bij verschillende politiediensten heeft hij gehoord dat hij geregistreerd staat als delinquent en probleemjongere (bijvoorbeeld bij het afhandelen van een verkeersboete of bij een routinecontrole).

Hierover de volgende vragen.

1) Welke procedures bestaan er inzake de toegang tot het centraal strafregister met betrekking tot jeugddelinquentie?

2) Is het juist dat die informatie enkel toegankelijk is als ze onontbeerlijk is? Wat wordt er onder onontbeerlijk verstaan? Vallen het afhandelen van verkeersboetes en routinecontroles daar ook onder? Kunnen politieagenten dat naar eigen discretie invullen?

3) Hebben alle politiediensten rechtstreeks toegang tot die informatie of dienen zij die ergens aan te vragen?

4) Bestaan er andere (informele) lijsten en informatiesystemen (afgezien van het centraal strafregister) bij de politiediensten om jeugddelinquenten en probleemjongeren te registreren?

Antwoord ontvangen op 17 april 2014 :

Voor de vragen 1 tot 3 verwijs ik u naar de bevoegdheid van mijn collega van Justitie.

4) Gegevens betreffende personen ouder dan 14 jaar worden eveneens geregistreerd in de ANG van de politie, mits de toestemming van de bevoegde magistraat (art. 44/7, 6° van de wet op het politieambt).