Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-9281

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 10 juni 2013

aan de minister van Financiën, belast met Ambtenarenzaken

Loonbeslag - Dienst voor alimentatievorderingen (DAVO) - Grenzen - Beleid

alimentatieplicht
beslag op bezittingen

Chronologie

10/6/2013Verzending vraag
31/7/2013Antwoord

Vraag nr. 5-9281 d.d. 10 juni 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Er bereikten me verschillende getuigenissen waarin wordt aangeklaagd dat sommige partners na een scheiding door de Dienst voor alimentatievorderingen (DAVO) worden geconfronteerd met tot 100 % loonbeslag. Daardoor komen deze mensen in een neerwaartse spiraal omdat ze zowat alle kansen op een gewoon leven verliezen: huisvesting, vrijetijdsbesteding en vooral de basale en levensnoodzakelijke producten. Vaak zorgt deze hoogste mate van loonbeslag voor het begin van een diepe en soms eindeloze crisis.

Hierover de volgende vragen.

1) Kan de geachte minister bevestigen dat DAVO in sommige gevallen overgaat tot 100 % loonbeslag?

2) Zo ja, beaamt hij dat de betrokkenen hierdoor gedoemd zijn om in een spiraal van toenemende problemen (huisvesting, overleven enz.) terecht te komen? Over hoeveel mensen gaat hier jaarlijks (voor de periode 2006-2012)? Hoe evolueren deze aantallen?

3) Zo niet, welke zijn de grenzen die op een loonbeslag dan worden toegepast, op basis van welke criteria, afwegingen enz.?

4) Bevestigt de geachte minister de stelling dat als de interventies van DAVO leiden naar een totale ontreddering, er op termijn helemaal niets aan alimentaties te oogsten valt? Hoe wordt er bij DAVO met dit dilemma omgegaan? Welk beleid wordt hieromtrent gevoerd, met welke afwegingen?

Antwoord ontvangen op 31 juli 2013 :

De Dienst voor alimentatievorderingen (DAVO) kan nooit overgaan tot een volledig loonbeslag. Ongeacht de hoedanigheid waarin de DAVO optreedt - als lasthebber, dan wel op grond van een subrogatie - blijven haar invorderingsmogelijkheden gelimiteerd. De onderhoudsplichtige behoudt immers in alle omstandigheden het bedrag van het leefloon waarop de schuldenaar recht heeft of recht zou hebben.

Indien het geachte lid kennis zou hebben van gevallen waar toch tot een volledig loonbeslag zou worden overgegaan, dan verzoek ik hem om mij deze gevallen te laten weten zodat mijn administratie ze kan onderzoeken.

Gelet op het bovenstaande is vraag 4 zonder voorwerp.