Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-9216

van Nele Lijnen (Open Vld) d.d. 5 juni 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

Het overmatig gebruik van medicijnen bij baby's en peuters

pediatrie
vroegste kinderjaren
geneesmiddel
ziekte van de luchtwegen

Chronologie

5/6/2013Verzending vraag
28/4/2014Einde zittingsperiode

Voorlopig antwoord (pdf)

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-3371

Vraag nr. 5-9216 d.d. 5 juni 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Apothekers verkopen jaarlijks 6,6 miljoen verpakkingen met medicijnen voor kinderen. In totaal dienen we jaarlijks 107 miljoen medicijnen toe aan onze kinderen. Uit cijfers die het RIZIV bekend heeft gemaakt blijkt een stijging met 6,4%. Het aantal verkochte geneesmiddelen is tussen 2007 en 2011 drie keer sneller gestegen dan het aantal kinderen. Het zijn vooral de medicijnen die problemen met de ademhaling verhelpen die het meest verkocht worden. Uit onderzoek bij 900.000 patiënten blijkt dat 4 op 10 zuigelingen medicatie krijgen tegen astma. Het gaat om ontstekingsremmers en luchtwegverwijders (al dan niet met cortisone) via aërosol en puffers. Nergens in Europa liggen die cijfers zo hoog. De stijging kan worden toegeschreven aan de toenemende luchtvervuiling, maar we mogen niet vergeten dat het voor een jong kind normaal is om 6 tot 8 keer per jaar verkouden te zijn. Uiteraard zijn ouders ongerust wanneer hun kind hoest, maar dikwijls kan dat verholpen worden met voldoende geduld. Artsen voelen zich echter onder druk gezet om toch medicijnen voor te schrijven en grijpen dan vooral terug naar bovenvermelde symptoombestrijdende middelen.

Ik heb daarom volgende vragen :

1) Bent u het ermee eens dat we die evolutie snel een halt moeten toeroepen? Wat zijn volgens u de redenen van de stijging?

2) Hoeveel middelen tegen astma worden jaarlijks verkocht? Welk aandeel van de verkochte medicijnen bevat cortisone?

Cortisone is een middel dat vooral symptoombestrijdend is. Heeft het negatieve bijwerkingen voor kleine kinderen? Welke?

3) De huisartsenkoepel is vragende partij voor een aantal richtlijnen. Bent u bereid maatregelen te nemen? Welke maatregelen zult u op korte termijn nemen?