Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-8925

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 3 mei 2013

aan de minister van Financiën, belast met Ambtenarenzaken

De online weddenschappen van de Nationale Loterij

Nationale Loterij
kansspel
spelverslaving

Chronologie

3/5/2013Verzending vraag
9/7/2013Antwoord

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-3329

Vraag nr. 5-8925 d.d. 3 mei 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Verschillende malen ondervroeg ik de minister over de expansieve wijze waarop de Nationale Loterij steeds meer haar producten promoot. Daarbij komen nu ook de online weddenschappen.

Bij de toegang tot die weddenschappen rijst er voor de gokverslaafde een registratieprobleem. De Nationale Loterij oordeelde het noodzakelijk om een eigen systeem in het leven te roepen. Dat betekent dat gokverslaafden zich zowel bij de Nationale Loterij als bij het EPIS-systeem van de Kansspelcommissie moeten aansluiten. Beide databanken blijken niet gelinkt of compatibel, een minstens eigenaardig te noemen fenomeen. Om zich te beschermen tegen een online gokverslaving kan een gokverslaafde zich melden bij de Kansspelcommissie, maar moet dat ook nog eens apart gebeuren bij de Nationale Loterij. Mensen die worstelen met een gokverslaving moeten dus twee drempels overwinnen, wat volstrekt onnodig en onverantwoord is.

Bevestigt de minister dat de Nationale Loterij bij het systeem van de online weddenschappen een aparte databank introduceerde waar gokverslaafden zichzelf kunnen uitsluiten, maar dat die databank niet gelinkt of compatibel is met de databank van de Kansspelcommissie, het Excluded Persons Information System? Beaamt de minister dat die situatie minstens eigenaardig moet worden genoemd? De Nationale Loterij maakt het op die manier extra moeilijk voor een afkickende gokverslaafde om weg te blijven van de online weddenschappen. Deelt de minister mijn vermoeden dat het niet anders dan een bewuste strategie van de Nationale Loterij is? Het kan toch niet dat twee kernspelers op het vlak van de kansspelen, elkaar en elkaars instrumenten en aanpak niet zouden kennen.

Zal de minister de Nationale Loterij meteen opdracht geven om de toegang tot haar online weddenschappen te linken aan het EPIS-systeem van de Kansspelcommissie? Zal de minister de Nationale Loterij op de vingers tikken omwille het manifeste gebrek aan coöperatie met het EPIS-systeem en de instelling met kracht aanmanen om zich qua preventie en qua benadering van gokverslaafden meer assertief en met betrekking tot het promoten van kansspelen minder assertief op te stellen?

Antwoord ontvangen op 9 juli 2013 :

De Nationale Loterij biedt momenteel geen online weddenschappen aan. De vraag is daarom in principe zonder voorwerp.

Het controlemechanisme waarnaar het geachte lid verwijst, de EPIS-consultatie, geldt voor online weddenschappen. Het is een eerste technisch controlemechanisme voor de uitsluiting van personen, via zelfuitsluiting of beroepsmatige uitsluiting. Wanneer de Nationale Loterij online weddenschappen zal aanbieden zullen dezelfde regels van toepassing zijn als op de private operatoren; zij zal dan ook de EPIS-webservice raadplegen.

De Nationale Loterij heeft ook een intern controlemechanisme, dat ontwikkeld werd voor haar online trekkings- en krasspelen. Spelers kunnen zich vandaag al voor één of meerdere online trekkings- of krasspelen van de Nationale Loterij laten uitsluiten. Dit mechanisme zal van toepassing blijven in geval online weddenschappen worden aangeboden, als bijkomende controle naast het EPIS-systeem, dat niet specifiek voor loterijspelen werd ontwikkeld.

In realiteit zal dit betekenen dat wanneer een speler in één van de twee databanken is uitgeschreven, hij niet zal kunnen spelen. Het is dus niet noodzakelijk dat de speler cumulatief in beide databanken is uitgeschreven. Doordat de spelers bij de Nationale Loterij dus aan twee controles onderworpen zijn, is de Nationale Loterij juist strenger dan de private operatoren en dit is in het belang van kwetsbare spelers. De speler zal meer moeite moeten doen om zich van beide lijsten te laten schrappen, als hij of zij wil herbeginnen met spelen.