Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-8889

van Louis Ide (N-VA) d.d. 29 april 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

Sociale derdebetaler - Gebruik - Rechthebbenden - Uitgaven - Evolutie van de reglementering

bestedingen voor gezondheid
remgeld
gezondheidsstatistiek

Chronologie

29/4/2013Verzending vraag
20/11/2013Herkwalificatie
16/12/2013Antwoord

Geherkwalificeerd als : vraag om uitleg 5-4293

Vraag nr. 5-8889 d.d. 29 april 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In het kader van de toegankelijkheid van de gezondheidszorg heeft de regering een aantal maatregelen ingevoerd, waaronder de sociale derdebetalersregeling. Hiermee kunnen artsen onder bepaalde omstandigheden en voor bepaalde groepen van rechthebbenden enkel het persoonlijk aandeel aanrekenen aan de patiënt. Het deel ten laste van de verplichte verzekering wordt dan nadien rechtstreeks verrekend tussen de zorgverstrekker en het ziekenfonds.

Om een idee te krijgen van het gebruik van deze maatregel had ik graag een antwoord gekregen op volgende vragen:

1) Voor de jaren 2008, 2009, 2010, 2011 en 2012 het aantal rechthebbenden op de sociale derdebetalersregeling, uitgesplitst per arrondissement;

2) Voor de jaren 2008, 2009, 2010, 2011 en 2012 het aantal gevallen waarbij de sociale derdebetalersregeling werd toegepast, uitgesplitst per arrondissement;

3) Voor de jaren 2008, 2009, 2010, 2011 en 2012 het totaal bedrag van de uitgaven voor de sociale derdebetalersregeling van respectievelijk de patiënt en de verplichte verzekering, uitgesplitst per arrondissement;

4) Een overzicht van de wijzigingen aangebracht in de betrokken reglementering in de jaren 2008, 2009, 2010, 2011 en 2012.

Antwoord ontvangen op 16 december 2013 :

1. De schatting van het aantal rechthebbenden die recht hebben op de sociale derde betaler is gebeurd op basis van de extrapolatie van de permanente steekproef (EPS) naar de populatie van sociaal verzekerden voor de jaren 2008 tot en met 2011. Voor het jaar 2012 zijn geen EPS gegevens beschikbaar.

De selectie van rechthebbenden die recht hebben op de sociale derde betaler werd uitgevoerd op basis van het verzekeringsstatuut (voorkeurstarief), verhoogde kinderbijslag, inkomensgarantie en langdurig werklozen ouder dan 50jaar . De personen ingeschreven in een forfaitair werkend medisch huis werden niet meegenomen. Het arrondissement is het arrondissement van de woonplaats van de patiënt.

De resultaten (cf. tabel 1) tonen een consistente toename van het aantal rechthebbenden met het recht op de sociale derde betaler . Voor België bedraagt de toename van de absolute aantallen van 2008 naar 2011 globaal 17,8 % .

Er zijn evenwel grote verschillen in deze toename tussen de arrondissementen gaande van 0,3% (Veurne) tot 42,9 % (Aarlen). Dit zijn evenwel uitschieters aan beide kanten, allicht te verklaren door het feit dat dit relatief kleine en/of “grens” arrondissementen zijn. De volgende in rang zijn Oudenaarde met 3,9 % aan de ene kant en Brussel met 31,9 % aan de andere kant.

De arrondissementen met minder dan 5 % groei zijn Veurne, Oudenaarde en Dendermonde. De arrondissementen met meer dan 25 % groei zijn Bergen, Borgworm, Bastenaken, Brussel en Aarlen.

Antwerpen valt met 24,9 % net onder 25 % maar laat als Vlaams arrondissement de sterkste groei optekenen. Brussel heeft met 31,9 % eveneens een sterke toename. Globaal stellen we vast dat de arrondissementen met de grootste toename zich hoofdzakelijk in het Waals Gewest en in Brussel situeren.

2. De schatting van het aantal gevallen waarbij de sociale derde betaler werd toegepast is eveneens gebeurd op basis van de permanente steekproef (EPS) met extrapolatie naar de populatie van sociaal verzekerden voor de jaren 2008 tot en met 2011. Voor het jaar 2012 zijn geen EPS gegevens beschikbaar.

De toepassing van de sociale derde betaler betreft de raadplegingen bij de huisarts (nomenclatuurcodes: 101076, 101032, 102410, 102432, 101010, 102454 en 102476). De berekeningen van het aantal gevallen gebeurden zowel voor reguliere raadplegingen als voor raadplegingen ’s avonds, ’s nachts of tijdens het weekeinde, zowel bij erkende huisartsen als bij huisartsen met verworven rechten. Het aantal gevallen waarbij de sociale derde betalende werd toegepast werd enkel berekend voor de rechthebbenden die recht hebben op de toepassing van de sociale derde betalende (cf. vraag 1). Het gebruik van derde betaler voor deze prestaties door de andere sociaal verzekerden werd niet in beschouwing genomen.

De resultaten zijn weergegeven in tabel 2. Het aantal gevallen waarvoor de sociale derde betaler wordt toegepast neemt sinds 2008 continue toe, met een versterking van 2010 naar 2011. Er zijn grote verschillen tussen de arrondissementen. Vaak is dit te wijten aan de verschillende omvang van de arrondissementen en de specifieke indicator “toepassing van de sociale derde betaler” voor een specifieke doelgroep. Dit maakt dat de aantallen uitgesplitst per arrondissement enkel voor grote arrondissementen als valide kunnen worden beschouwd.

Voor de kleine arrondissementen zijn de cijfers minder betrouwbaar. Voor de arrondissementen Veurne, Ieper, Diksmuide, Tielt, Aarlen, Virton en Bastenaken zijn de aantallen te klein.

3. De schatting van het bedrag van de uitgaven voor de sociale derde betaler is eveneens gebeurd op basis van de permanente steekproef (EPS) met extrapolatie naar de populatie van sociaal verzekerden voor de jaren 2008 tot en met 2011. Voor het jaar 2012 zijn geen EPS gegevens beschikbaar.

De toepassing van de sociale derde betaler betreft de raadplegingen bij de huisarts (nomenclatuurcodes: 101076, 101032, 102410, 102432, 101010, 102454 en 102476). De berekeningen gebeurden zowel voor reguliere raadplegingen als voor raadplegingen ’s avonds, ’s nachts of tijdens het weekeinde, zowel bij erkende huisartsen als bij huisartsen met verworven rechten. De bedragen van de uitgaven waarbij de sociale derde betalende werd toegepast, werden enkel berekend voor de rechthebbenden die recht hebben op de toepassing van de sociale derde betalende (cf. vraag 1).

De resultaten zijn weergegeven in tabel 3a voor de uitgaven van de verplichte ziekteverzekering en in tabel 3b voor de remgelden van de patiënt.

Zoals bij de aantallen (cf. vraag 2) speelt ook hier het probleem van de kleine arrondissementen. De cijfers voor de kleine arrondissementen dienen als minder betrouwbaar te worden aanzien. Voor de arrondissementen Veurne, Ieper, Diksmuide, Tielt, Aarlen, Virton en Bastenaken zijn de aantallen en dus ook de hieraan gerelateerde bedragen te klein.

Globaal voor België is, gelijklopend met de aantallen, er een continue toename van de uitgaven voor de verplichte ziekteverzekering , met versterking in 2011. Deze toename hangt samen met de toename van de aantallen maar in de toename van de uitgaven speelt eveneens de toename van de honoraria (indexering).

Voor wat betreft de evolutie in de remgelden zijn de resultaten minder eenduidig.

Opnieuw zijn er grote verschillen tussen de arrondissementen met vaak sterke toename, maar soms ook een daling. Globaal voor België neemt de remgeldmassa in het kader van de sociale derde betaler minder snel toe.

Dit gaat om de remgelden die samenhangen met de toepassing van de sociale derde betaler en eveneens geïndexeerd zijn.

4. Deze materie wordt geregeld door het koninklijk besluit van 10 oktober 1986 tot uitvoering van artikel 53, § 1, negende lid van de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen, gecoördineerd op 14 juli 1994.

Het artikel 2 van het koninklijk besluit van 10 oktober 1986 voorziet een betaling van de zorgverleners die de derdebetalersregeling toepassen uiterlijk binnen de twee maanden na het einde van de maand tijdens de welke de stukken die nodig zijn voor de facturering door de verzekeringsinstelling werden ontvangen.

Het koninklijk besluit van 27 april 2007 tot wijziging van het koninklijk besluit van 10 oktober 1986 tot uitvoering van artikel 53,§1, negende lid, van de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen, gecoördineerd op 14 juli 1994 heeft dit artikel gewijzigd met het oog op een versnelde terugbetaling van huisartsen die de derdebetalersregeling toepassen ten gunste van bepaalde categorieën van rechthebbenden.

Er werd een nieuwe bepaling toegevoegd die voorzag dat “Evenwel , in geval van geneeskundige verstrekkingen verleend door algemeen geneeskundigen, bedoeld in het artikel 6, eerste lid, 1°, waarvoor de derdebetalersregeling werd toegepast op grond van het artikel 6, tweede lid , 5° tot 9°, geschiedt de betaling uiterlijk binnen de maand na het einde van de maand tijdens dewelke de stukken door de verzekeringsinstelling werden ontvangen, indien deze stukken het voorwerp hebben uitgemaakt van een afzonderlijke zending aan de verzekeringsinstelling, overeenkomstig de modaliteiten bepaald door het Verzekeringscomité.”

De sociale derdebetaler was dus enkel van toepassing voor de verstrekkingen bedoeld in artikel 6, eerste lid, 1° van het besluit, zijnde de verstrekkingen bedoeld in Hoofdstuk II van de nomenclatuur, waarvoor de toepassing van de derdebetalersregeling in principe verboden is, en indien de derdebetalersregeling geschiedde op basis van het artikel 6, tweede lid, 5 ° tot 9° van het besluit, zijnde wanneer de toepassing van de derdebetalersregeling is toegelaten omdat de verstrekking werd verleend:

5° aan rechthebbenden die zich in een individuele financiële noodsituatie bevinden;

6° aan de rechthebbenden op de verhoogde tegemoetkoming;

7° aan de gerechtigden en hun personen ten laste die vrijgesteld zijn van bijdrageplicht overeenkomstig artikel 134 van het koninklijk besluit van 3 juli 1996 tot uitvoering van de wet, omdat het jaarlijks bruto belastbaar gezinsinkomen niet hoger is dan het bedrag van het leefloon;

8° aan de rechthebbenden die voor het toepassen van de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen gecontroleerde werklozen zijn, die sedert ten minste zes maanden de hoedanigheid hebben van volledig werkloze als bedoeld in de reglementering betreffende de werkloosheid en in de zin van laatstgenoemde reglementering de hoedanigheid hebben van werknemer met gezinslast of van alleenstaande, alsmede aan hun personen ten laste;

9° aan de rechthebbenden die beantwoorden aan de medisch- sociale voorwaarden voor het recht op de verhoogde kinderbijslag, evenals aan hun personen ten laste zijn.

Om de toepassing van de derdebetalersregeling aan te moedigen en te vereenvoudigen heeft het koninklijk besluit van 13 november 2011 tot wijziging van het koninklijk besluit van 10 oktober 1986 tot uitvoering van artikel 53,§1, negende lid, van de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen, gecoördineerd op 14 juli 1994 een uniforme procedure voorzien voor alle gevallen waarin de algemeen geneeskundige de derdebetalersregeling toepast (ten gunste van sociale categorieën, maar ook voor de andere gevallen waarin hij de derdebetalersregeling kan toepassen: globaal medisch dossier, technische verstrekkingen …).

De nieuwe bepaling voorziet dat: “Evenwel, in geval van geneeskundige verstrekkingen verleend door algemeen geneeskundigen, geschiedt de betaling binnen de dertig dagen volgend op de dag waarop de stukken door de verzekeringsinstelling werden ontvangen, overeenkomstig de modaliteiten vastgesteld door het Verzekeringscomité.”

De versnelde terugbetaling van algemeen geneeskundigen werd dus uitgebreid tot alle verstrekkingen waarvoor ze de derdebetalersregeling kunnen toepassen. Daarnaast werd de betalingstermijn op 30 dagen gebracht, te rekenen vanaf de dag volgend op die waarop de verzekeringsinstelling de stukken die nodig zijn voor de facturering heeft ontvangen.

Tabel 1: Aantallen rechthebbenden op sociale derde betaler 2008-2011, geëxtrapoleerd naar populatie sociaal verzekerden (Bron: EPS Release 7, Basissteekproef, Prestatiejaren 2008 tot en met 2011)

ARRONDISSEMENT

N°/NR

ix_tps 2011

ix_tps 2010

ix_tps 2009

ix_tps 2008

Groei

 2008-2011

Roulers/Roeselare

36

26.920

28.640

27.520

27.200

99,0

Furnes/Veurne

38

12.440

12.800

11.920

12.400

100,3

Audenarde/Oudenaarde

45

21.520

21.440

20.520

20.720

103,9

Termonde/

Dendermonde

42

32.640

32.520

30.680

31.200

104,6

Dixmude/Diksmuide

32

10.320

10.160

9.680

9.720

106,2

Bruges/Brugge

31

46.480

46.520

44.400

43.480

106,9

Malines/Mechelen

12

59.280

58.680

55.840

55.240

107,3

Tielt

37

17.400

16.920

15.880

16.040

108,5

Eeklo

43

14.240

14.440

13.200

13.120

108,5

Louvain/Leuven

24

65.240

63.840

60.160

59.680

109,3

Courtrai/Kortrijk

34

53.040

53.400

50.120

48.440

109,5

Turnhout

13

68.080

66.440

63.520

61.880

110,0

Hasselt

71

75.000

71.800

67.200

67.800

110,6

Ath/Aat

51

16.520

15.880

14.800

14.880

111,0

Saint-Nicolas/

Sint-Niklaas

46

41.400

41.160

36.840

37.280

111,1

Gand/Gent

44

81.960

81.920

74.920

73.760

111,1

Hal/Vilvorde – Halle/Vilvoorde

23

70.520

70.600

64.920

63.200

111,6

Ostende/Oostende

35

32.840

32.920

30.200

29.400

111,7

Alost/Aalst

41

47.920

47.480

44.040

42.760

112,1

Philippeville

93

13.240

13.640

12.480

11.800

112,2

Ypres/Ieper

33

21.920

20.920

19.440

19.360

113,2

Virton

85

7.560

7.800

6.880

6.640

113,9

Huy/Hoei

61

22.720

22.160

19.280

19.800

114,7

Maaseik

72

38.160

37.120

33.920

32.880

116,1

Thuin

56

36.600

36.040

33.440

31.360

116,7

Marche-en-Famenne

83

11.280

11.040

10.120

9.640

117,0

Tongres/Tongeren

73

37.880

37.280

34.280

32.360

117,1

Tournai/Doornik

57

30.160

29.880

27.280

25.760

117,1

Nivelles/Nijvel

25

51.400

49.880

44.480

43.440

118,3

Neufchâteau

84

12.600

12.000

11.240

10.640

118,4

Soignies/Zinnik

55

41.320

38.680

34.120

34.440

120,0

Dinant

91

22.800

21.920

19.280

18.880

120,8

Liège/Luik

62

147.960

144.880

127.400

122.400

120,9

Verviers

63

62.560

60.760

53.480

51.280

122,0

Charleroi

52

121.560

117.440

102.760

98.320

123,6

Mouscron/Moeskroen

54

17.320

16.560

15.000

14.000

123,7

Namur/Namen

92

56.600

53.640

48.080

45.600

124,1

Anvers/Antwerpen

11

192.520

183.680

162.680

154.120

124,9

Mons/Bergen

53

66.640

62.520

55.080

53.080

125,5

Waremme/Borgworm

64

13.680

13.400

11.600

10.640

128,6

Bastogne/Bastenaken

82

8.160

7.880

6.560

6.240

130,8

Bruxelles/Brussel

21

290.640

273.640

238.240

220.400

131,9

Arlon/Aarlen

81

5.200

4.600

3.640

3.640

142,9








Indivis/Onverdeeld


8.200

6.400

5.280

5920

138,5

Belgique/België


2.132.440

2.071.320

1.872.400

1.810.840

117,8

Tabel 2: Aantallen gevallen waarbij sociale derde betaler werd toegepast 2008-2011, geëxtrapoleerd naar populatie sociaal verzekerden (Bron: EPS Release 7, Basissteekproef, Prestatiejaren 2008 tot en met 2011)



n1_rpHA voor ix_tps1


jaarlijkse groei

ARRONDISSEMENT

NR/

2011

2010

2009

2008


2011/2010

2010/2009

2009/2008

Thuin

56

33.040

33.240

32.800

26.000


99

101

126

Luik/Liège

62

124.720

113.680

86.260

73.440


110

132

117

Doornik/Tournai

57

16.600

14.680

13.480

10.680


113

109

126

Sint-Niklaas/

Saint-Nicolas

46

11.440

9.880

7.120

6.000


116

139

119

Zinnik/Soignies

55

28.080

24.240

20.240

17.200


116

120

118

Bergen/Mons

53

40.280

34.000

34.600

24.160


118

98

143

Brussel/Bruxelles

21

392.360

328.480

313.540

272.180


119

105

115

Philippeville

93

9.360

7.760

8.360

7.080


121

93

118

Charleroi

52

128.640

105.180

81.560

63.160


122

129

129

Namen/Namur

92

46.760

37.040

32.640

34.360


126

113

95

Dinant

91

14.560

11.240

10.640

7.760


130

106

137

Tielt

37

1.160

880

720

0





Marche-en-Famenne

83

11.080

8.360

6.960

3.680


133

120

189

Eeklo

43

6.040

4.440

2.200

1.440


136

202

153

Gent/Gand

44

34.360

25.160

14.440

8.920


137

174

162

Borgworm/Waremme

64

11.960

8.720

6.960

5.640


137

125

123

Hoei/Huy

61

16.520

11.360

9.840

9.600


145

115

103

Bastenaken/Bastogne

82

2.280

1.560

160

120





Neufchâteau

84

5.480

3.680

1.400

1.440


149

263

97

Tongeren/Tongres

73

21.320

14.240

15.040

9.640


150

95

156

Mechelen/Malines

12

20.440

13.320

13.120

6.160


153

102

213

Nijvel/Nivelles

25

27.040

17.300

21.920

20.600


156

79

106

Virton

85

1.880

1.200

1.080

960





Halle/Vilvoorde – Hal/Vilvorde

23

19.240

12.100

10.120

10.520


159

120

96

Moeskroen/Mouscron

54

14.200

8.840

6.440

5.320


161

137

121

Hasselt

71

60.840

36.120

27.600

23.160


168

131

119

Maaseik

72

24.880

14.680

20.240

17.960


169

73

113

Antwerpen/Anvers

11

100.200

57.880

45.880

32.560


173

126

141

Kortrijk/Courtrai

34

18.920

10.800

8.320

7.520


175

130

111

Aat/Ath

51

5.280

3.000

2.440

3.120


176

123

78

Aalst/Alost

41

21.200

11.880

11.060

4.400


178

107

251

Brugge/Bruges

31

7.480

4.120

2.560

2.240


182

161

114

Oudenaarde/Audenarde

45

10.640

5.800

5.520

2.640


183

105

209

Diksmuide/Dixmude

32

1.560

840

680

400





Leuven/Louvain

24

15.360

7.880

7.240

5.880


195

109

123

Verviers

63

18.080

9.080

8.080

6.400


199

112

126

Roeselare/Roulers

36

5.720

2.680

2.080

2.360


213

129

88

Dendermonde/

Termonde

42

12.560

5.840

5.280

1.920


215

111

275

Oostende/Ostende

35

14.160

6.240

5.680

3.600


227

110

158

Turnhout

13

21.560

7.920

9.680

5.320


272

82

182

Veurne/Furnes

38

1.760

640

120

120





Ieper/Ypres

33

4.440

1.320

1.280

880





Aarlen/Arlon

81

1.120

240

200

160















Onverdeeld/Indivis


3.480

0

120

640





België/Belgique


1.388.0800

1.037.5400

915.7000

747.3400


134

113

123

Tabel 3a: Uitgaven verplichte ziekteverzekering sociale derde betaler 2008-2011, geëxtrapoleerd naar populatie sociaal verzekerden (Bron: EPS Release 7, Basissteekproef, Prestatiejaren 2008 tot en met. 2011)



ziv1_rpHA


Jaarlijkse groei/

ARRONDISSEMENT

NR/N°

2011

2010

2009

2008


2011/2010

2010/2009

2009/2008

Thuin

56

704.588

701.828

682.311

518.832


100

103

132

Luik/Liège

62

2.631.370

2.373.435

1.799.769

1.468.465


111

132

123

Doornik/Tournai

57

359.648

308.284

274.308

208.706


117

112

131

Zinnik/Soignies

55

600.503

504.584

424.820

341.988


119

119

124

Sint-Niklaas/

Saint-Nicolas

46

246.484

206.430

144.443

119.114


119

143

121

Bergen/Mons

53

843.071

701.528

714.778

469.570


120

98

152

Brussel/Bruxelles

21

8.166.987

6.736.564

6.386.031

5.273.720


121

105

121

Charleroi

52

2.687.429

2.185.670

1.676.412

1.238.919


123

130

135

Philippeville

93

200.412

162.929

176.464

141.548


123

92

125

Namen/Namur

92

984.074

773.976

673.982

682.826


127

115

99

Dinant

91

311.787

236.653

220.905

153.030


132

107

144

Tielt

37

24.800

18.291

15.116

0





Marche-en-Famenne

83

235.980

170.868

138.701

69.437


138

123

200

Borgworm/Waremme

64

256.196

183.490

147.886

113.703


140

124

130

Gent/Gand

44

736.294

526.221

300.671

180.417


140

175

167

Eeklo

43

128.812

91.468

47.045

28.665


141

194

164

Hoei/Huy

61

343.570

233.364

197.946

186.492


147

118

106

Tongeren/Tongres

73

452.088

299.859

318.063

189.285


151

94

168

Neufchateau

84

119.655

78.568

29.776

28.241


152

264

105

Mechelen/Malines

12

438.914

285.830

279.355

124.947


154

102

224

Bastenaken/Bastogne

82

57.745

37.047

3.263

2.413





Nijvel/Nivelles

25

571.870

357.406

458.941

438.060


160

78

105

Virton

85

40.136

24.492

23.503

18.470





Halle/Vilvoorde – Hal/Vilvorde

23

401.890

244.352

199.296

202.710


164

123

98

Moeskroen/Mouscron

54

310.011

186.402

136.080

108.187


166

137

126

Hasselt

71

1.324.239

769.864

585.186

465.935


172

132

126

Maaseik

72

535.087

310.612

426.923

356.593


172

73

120

Antwerpen/Anvers

11

2.128.557

1.208.147

950.457

646.531


176

127

147

Kortrijk/Courtrai

34

413.179

232.170

173.002

153.563


178

134

113

Aat/Ath

51

115.233

64.374

51.694

62.834


179

125

82

Aalst/Alost

41

452.267

249.600

233.896

88.319


181

107

265

Brugge/Bruges

31

158.566

86.374

52.967

44.014


184

163

120

Oudenaarde/

Audenarde

45

233.191

120.249

113.351

52.649


194

106

215

Verviers

63

374.976

187.328

171.018

130.169


200

110

131

Leuven/Louvain

24

328.450

159.976

151.861

120.388


205

105

126

Diksmuide/Dixmude

32

32.198

15.564

12.632

7.462





Roeselare/Roulers

36

124.722

55.209

42.127

44.053


226

131

96

Oostende/Ostende

35

306.440

130.628

117.783

72.453


235

111

163

Dendermonde/

Termonde

42

266.609

112.230

100.169

35.884


238

112

279

Veurne/Furnes

38

37.651

13.807

2.518

2.465





Turnhout

13

465.120

167.971

206.523

108.722


277

81

190

Ieper/Ypres

33

95.987

27.531

26.126

18.014





Aarlen/Arlon

81

22.734

4.793

4.232

2.814





Onverdeeld/Indivis


75.300

0

2.554

12.244





België/Belgique


29.344.821

21.545.966

18.894.884

14.732.850


136

114

128

Tabel 3b: Remgelden patiënten sociale derde betaler 2008-2011, geëxtrapoleerd naar populatie sociaal verzekerden (Bron: EPS Release 7, Basissteekproef, Prestatiejaren 2008 tot en met 2011)



tm1_rpHA


Jaarlijkse groei/

ARRONDISSEMENT

NR/

2011

2010

2009

2008


2011/2010

2010/2009

2009/2008

Virton

85

905

2.116

920

1.774





Eeklo

43

2.894

4.481

1.118

1.278





Sint-Niklaas/

Saint-Nicolas

46

6.687

8.475

5.458

5.050


79

155

108

Namen/Namur

92

29.343

35.301

29.122

17.642


83

121

165

Thuin

56

23.264

26.779

25.188

16.880


87

106

149

Philippeville

93

5.328

5.771

6.610

5.145


92

87

128

Bergen/Mons

53

32.668

34.012

32.306

23.438


96

105

138

Luik/Liège

62

63.210

65.423

38.684

34.240


97

169

113

Nijvel/Nivelles

25

19.298

19.860

20.174

19.455


97

98

104

Oudenaarde/

Audenarde

45

5.686

5.628

8.712

1.390


101

65

627

Brussel/Bruxelles

21

231.759

228.925

218.843

205.220


101

105

107

Zinnik/Soignies

55

21.087

20.554

16.113

13.689


103

128

118

Gent/Gand

44

21.318

20.175

14.902

6.230


106

135

239

Roeselare/Roulers

36

2.613

2.344

3.296

2.757





Charleroi

52

84.232

72.954

58.339

44.431


115

125

131

Borgworm/Waremme

64

6.222

5.297

2.611

2.259


117

203

116

Doornik/Tournai

57

11.456

9.707

13.740

8.881


118

71

155

Verviers

63

13.451

10.922

5.849

4.826


123

187

121

Diksmuide/Dixmude

32

2.218

1.721

1.280

153





Maaseik

72

6.730

5.012

8.333

4.692


134

60

178

Leuven/Louvain

24

9.634

7.148

4.170

5.075


135

171

82

Aat/Ath

51

4.311

3.113

1.081

2.134


138

288

51

Marche-en-Famenne

83

6.552

4.679

4.316

1.928


140

108

224

Dinant

91

10.856

7.523

10.041

6.269


144

75

160

Moeskroen/

Mouscron

54

11.757

7.610

6.186

4.269


154

123

145

Oostende/Ostende

35

7.198

4.501

2.372

3.537


160

190

67

Kortrijk/Courtrai

34

9.314

5.816

3.856

3.442


160

151

112

Mechelen/Malines

12

12.941

7.582

5.976

3.796


171

127

157

Brugge/Bruges

31

3.988

2.329

1.654

693


171

141

239

Antwerpen/Anvers

11

79.982

46.670

31.058

23.194


171

150

134

Halle/Vilvoorde – Hal/Vilvorde

23

15.976

9.211

6.944

8.794


173

133

79

Aalst/Alost

41

16.848

9.348

8.505

2.386


180

110

356

Neufchateau

84

3.996

2.203

1.251

1.460


181

176

86

Bastenaken/

Bastogne

82

2.646

1.403

0

57





Hoei/Huy

61

9.435

4.041

3.858

5.186


233

105

74

Dendermonde/

Termonde

42

9.419

3.700

5.414

4.247


255

68

127

Tongeren/Tongres

73

6.879

2.438

2.762

1.201


282

88

230

Hasselt

71

22.601

7.568

6.223

4.423


299

122

141

Turnhout

13

11.123

3.231

4.944

2.731


344

65

181

Aarlen/Arlon

81

2.172

487

160

99





Ieper/Ypres

33

3.178

434

1.222

238





Veurne/Furnes

38

2.335

161

178

119





Tielt

37

1.027

208

651

0





Onverdeeld/Indivis


919

0

59

276





België/Belgique


855.457

726.863

624.480

504.985


118

116

124