Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-8605

van Nele Lijnen (Open Vld) d.d. 26 maart 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

Eieren - Europees verbod op legbatterijen - Opvolging leghennenrichtlijn - Controles - Dierenwelzijn

welzijn van dieren
intensieve fokkerij
kwaliteitsmerk
officiële statistiek
ei

Chronologie

26/3/2013Verzending vraag
2/9/2013Antwoord

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-8606

Vraag nr. 5-8605 d.d. 26 maart 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Sinds 1 januari 2012 zijn legbatterijen verboden binnen de Europese Unie.

Richtlijn 1999/74/EG van de Raad van 19 juli 1999 tot vaststelling van minimumnormen voor de bescherming van legkippen is sinds 1 januari 2012 van kracht. Tegen 1 januari 2012 moest elk bedrijf dat beschikt over meer dan 350 leghennen aanpassingen doen aan de infrastructuur om deze in orde te brengen met de Europese regelgeving.

Een derde van de Belgische pluimveehouders oordeelde dat de investeringen die zij moesten doen aan hun infrastructuur om te voldoen aan de Europese regelgeving, te zwaar waren. Daarom stopten zij met de productie van eieren. Verder werd het verschil in prijs tussen eieren van scharrelkippen en eieren geproduceerd in verrijkte kooien zo klein dat dit nauwelijks de investering nog waard was.

De Europese leghennenrichtlijn dateerde reeds van 1999, maar ging pas van kracht op 1 januari 2012. Onder bepaalde omstandigheden kon men van een gedoogperiode van 6 maanden genieten. Deze periode werd nogmaals met een maand verlengd omdat de Belgische pluimveehouders nog niet klaar waren met de aanpassingen. Sinds 1 augustus zou er binnen de Europese Unie geen enkel ei nog mogen geproduceerd worden binnen een legbatterij. We weten al dat zowel in Spanje, Italië, als Griekenland nog illegaal eieren geproduceerd worden. Voorts worden binnen Europa ook eieren ingevoerd uit landen buiten de Europese Unie, waar legbatterijen niet verboden zijn en waar niet dezelfde regels heersen qua dierenwelzijn.

Eind 2011 zaten nog drie miljoen kippen in België in legbatterijen. Midden juli kregen acht bedrijven een waarschuwing omdat een aantal details niet in orde waren. 65 bedrijven kregen een pv en een boete omdat ze nog niet ver genoeg stonden met de aanpassingen.

Ik zou de geachte minister de volgende vragen willen stellen:

1) Hoeveel eierproducerende bedrijven zijn actief in België? Hoeveel ton eieren worden jaarlijks geproduceerd? Hoeveel ton van deze eieren zijn bestemd voor de binnenlandse markt? Graag de cijfers voor 2010, 2011 en 2012.

2) Hoeveel ton eieren worden jaarlijks ingevoerd vanuit andere landen? Graag een opsplitsing tussen EU-landen en niet EU-landen.

3) Welke eisen qua dierenwelzijn en volksgezondheid worden opgelegd aan de importerende landen van buiten de Europese Unie? Welke en hoeveel controles worden hierop uitgevoerd?

4) Zijn alle Belgische eierproducerende bedrijven momenteel in regel met de Europese leghennenrichtlijn? Hoeveel controles zijn er sinds het van kracht gaan van de richtlijn uitgevoerd? Graag een opsplitsing in de twee periodes: van 1 januari 2012 tot 31 juli 2012 en van 1 augustus 2012 tot 31 december 2012. Hoeveel pv's en boetes zijn er na 1 augustus 2012 uitgereikt?

5) Bent u van mening dat een officieel kwaliteitslabel qua dierenwelzijn een meerwaarde kan betekenen voor het welzijn van de leghennen?

Antwoord ontvangen op 2 september 2013 :

1) Op dit moment zijn er in België 313 eiproducerende bedrijven actief (36 bedrijven met biologische productie, 47 bedrijven met vrije uitloop, 71 bedrijven met scharrelhuisvesting en 159 bedrijven met verrijkte kooien). Aangezien de handelsbalans eieren niet meer werd bijgewerkt sinds 2009 zijn er voor de laatste jaren geen exacte cijfers omtrent het aantal geproduceerde eieren beschikbaar. Op basis van het aantal opgezette leghennen kan wel een schatting gemaakt worden. In 2010 werd in België ongeveer 163 000 ton eieren geproduceerd, in 2011 ongeveer 162 000 ton en in 2012 ongeveer 148 000 ton. Het is onmogelijk om te weten welke hoeveelheid van deze eieren bestemd is voor de binnenlandse markt, aangezien er ook eieren in- en uitgevoerd worden. In 2009 bedroeg de consumptie van eieren in België ongeveer 113 000 ton.

2) In 2011 werd er in België ongeveer 53 ton consumptie-eieren en 72 748 ton eiproducten, uitgedrukt in ei-equivalenten, ingevoerd. Hiervan was 3 ton consumptie-eieren en 279 ton eiproducten afkomstig uit landen buiten de Europese Unie. In 2012 werd er in België ongeveer 41 ton consumptie-eieren ingevoerd en 79 649 ton aan eiproducten, uitgedrukt in ei-equivalenten, waarvan 2 206 ton eiproducten afkomstig was uit landen buiten de Europese unie.

3) Eieren en eiproducten mogen enkel ingevoerd worden vanuit landen die hiervoor de toelating hebben gekregen van de Europese Commissie. Ook het bedrijf dat de eieren of de eiproducten invoert moet hiervoor een toelating hebben. Deze toelatingen worden verleend op basis van criteria met betrekking tot hygiëne en dierziektestatus. Ieder lot eieren of eiproducten moet vergezeld zijn van een veterinair attest en moet via een grensinspectiepost passeren.

4) Sinds oktober 2012 zijn alle Belgische eiproducerende bedrijven in regel met de Europese wetgeving met betrekking tot het welzijn van leghennen. Tijdens de periode 1 januari - 31 juli 2012 heeft het Federaal Agenstachap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) alle legbedrijven die mogelijk nog niet in orde waren gecontroleerd. Dit waren er 137. Hiervan bleken 73 bedrijven nog legkippen te huisvesten in klassieke batterijkooien. Tegen 65 van deze bedrijven werd proces-verbaal opgesteld; acht bedrijven ontvingen een waarschuwing. Begin augustus waren 29 bedrijven nog niet conform. Het FAVV volgde de bedrijven die in overtreding waren van nabij op en wist begin augustus welke bedrijven zich nog niet in orde gesteld hadden. Deze werden opnieuw bezocht. Na 1 augustus 2012 werden er geen PV’s of boetes meer uitgeschreven maar werden de eieren van de niet-conforme bedrijven geblokkeerd. Deze eieren mochten niet meer verhandeld worden voor humane consumptie.

5) Een kwaliteitslabel met betrekking tot dierenwelzijn kan zeker een meerwaarde beiden aangezien dit de consumenten kan informeren en stimuleren tot een diervriendelijk koopgedrag, op voorwaarde dat duidelijk is waar het label voor staat en dat het herkenbaar is. Voor eieren geproduceerd in de Europese Unie bestaat eigenlijk al een labellingsysteem, aangezien het huisvestingssysteem van de kippen op de verpakking moet vermeld worden.