Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-8604

van Nele Lijnen (Open Vld) d.d. 26 maart 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

Paaskuikens - Opgezette kuikens als decoratie - Gratis weggeven - Gekleurde kuikens - Dierenwelzijnswet - Klachten - Overzicht - Maatregelen

pluimvee
welzijn van dieren
dierenbescherming

Chronologie

26/3/2013Verzending vraag
2/9/2013Antwoord

Vraag nr. 5-8604 d.d. 26 maart 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Paaskuikens zijn onlosmakelijk verbonden met de periode rond Pasen. Volgens de dierenwelzijnswet uit 1987 is het verboden om paaskuikens gratis weg te geven. Paaskuikens zijn eigenlijk ééndagskuikens, kuikens die normaal gezien zouden vernietigd worden omdat ze economisch niet interessant zijn. Meestal gaat het om kleine haantjes die niet kunnen gebruikt worden als leghennen of om mee te kweken. Bij eendjes gaat het meestal om de vrouwtjes die minder interessant voor de kweek van eendenlever.

Door deze rond de periode van Pasen gratis weg te geven of te koop aan te bieden, kan men deze diertjes toch nog economisch interessant maken.

Ondanks het feit dat het gratis weggeven verboden is, worden er jaarlijks door BLID (Belgische Landelijke Inspectiedienst Dierenwelzijn vzw) toch nog een aantal inbreuken vastgesteld. Tevens heb ik kunnen vaststellen dat via diverse tweedehandssites in de aanloop naar Pasen kuikentjes te koop worden aangeboden aan een zeer lage prijs (1 tot 2,5 euro). Aangezien het hier meestal om haantjes gaat, zitten de mensen na Pasen met een volwassen haan die niet zo interessant is om te houden als huisdier/neerhofdier.

Vorige jaren dook reeds de trend van gekleurde kuikentjes op. Deze kuikens komen uit Azië en het Midden-Oosten waar chemicaliën in het ei worden gespoten. Na een aantal weken worden dan gekleurde kuikentjes geboren. Ondertussen gebruikt men ook kleurbaden om de gekleurde kuikentjes te bekomen. Deze kuikens zijn meestal niet te koop in winkels, maar wel via internetsites. De kleur verdwijnt na een aantal dagen maar het is niet duidelijk wat de gevolgen zijn voor de diertjes.

Nu merken we opnieuw een nieuwe trend aangaande paaskuikens. Opgezette paaskuikens die dienen als decoratie. Het gaat hier om dezelfde ééndagskuikens die economisch niet interessant zijn. Ze worden niet vernietigd, maar vergast om ze daarna op te zetten en te verkopen als decoratiemateriaal. Ook hier worden deze kuikens aangeboden via decoratiewinkels maar vooral via internet. De prijs varieert tussen 10 en 30 euro voor een opgezet kuikentje.

Het is verontrustend dat deze opeenvolgende trends de manier waarop wij deze diertjes bekijken ernstig beïnvloeden. Zij worden niet langer gezien als levende wezen maar als tijdelijk speelgoed of als decoratiemiddel.

Ik heb daarom de volgende vragen aan de geachte minister:

1) Wat betreft het gratis weggeven van kuikens: hebt u dit jaar reeds klachten ontvangen of zijn er reeds inbreuken vastgesteld op de dierenwelzijnswet?

- Hoeveel klachten/misbruiken zijn er de jongste jaren vastgesteld? Ik had graag de cijfers ontvangen voor 2010, 2011 en 2012.

- Wat is de procedure? Komen de klachten enkel binnen via dierenwelzijnsorganisaties of worden inbreuken ook vastgesteld door de Federale Overheidsdienst (FOD) Dierenwelzijn?

- Hoe worden deze klachten afgehandeld? Hoeveel en welke sancties worden er uitgesproken?

2) Wat betreft de gekleurde kuikens: hebt u aanwijzingen dat deze kuikens ook in ons land worden verkocht?

- Via welke kanalen worden deze kuikens aangeboden?

- Hoe staat u ten opzichte van dergelijke praktijken? Behoort een verbod tot de mogelijkheden?

3) Wat betreft de nieuwe trend van opgezette kuikens:

- Hebt u aanwijzingen dat deze kuikens ook in België worden verkocht?

- Worden ook in België geproduceerde paaskuikens gedood en opgezet?

- Er zijn heel wat ethische bezwaren tegen deze praktijk. Hoe staat u daar tegenover?

4) Hoeveel kuikens worden jaarlijks vernietigd in België? Graag had ik de cijfers opgedeeld gezien naar geslacht en soort (kippen of eenden).

Hoeveel kuikens worden jaarlijks geboren in België? Hoeveel daarvan zijn voorzien voor menselijke consumptie?

5) Bent u van mening dat de manier waarop met paaskuikens wordt omgegaan op heel wat ethische bezwaren stuit en dat hier nogal losjes wordt omgegaan met dierenwelzijn?

6) Bent u bereid maatregelen te nemen tegen deze praktijken?

Antwoord ontvangen op 2 september 2013 :

1 + 2. Mijn diensten hebben de afgelopen jaren weinig of geen klachten meer ontvangen over het gratis weggeven van kuikentjes in de Paasperiode, noch over het aanbieden van gekleurde kuikens. Beide handelingen zijn inderdaad verboden door de dierenwelzijnswet van 1986 en blijkbaar hebben de persberichten en de acties die de dienst Dierenwelzijn hierover in het verleden verpreid respectievelijk gevoerd hebben hun vruchten afgeworpen. Veelal wordt de inspectiedienst Dierenwelzijn door een dierenrechtenorganisatie op de hoogte gebracht. Ook dit jaar werd de inspectiedienst verwittigd dat een winkel een actie met paaskuikens aankondigde. Een preventief telefoontje volstaat om het probleem op te lossen.

3.  Het bericht over de verkoop van opgezette kuikens als paasdecoratie werd verspreid door enkele kranten, maar mijn diensten hebben hiervan geen bevestiging of concrete klachten ontvangen. Aangezien het gaat om handelingen bij dode dieren is er geen sprake van inbreuk op de dierenwelzijnswetgeving. 

4. Voor een antwoord op de laatste vraag verwijs ik naar mevrouw Laruelle, minister bevoegd voor de landbouw. Ik beschik immers niet over de cijfers terzake. 

5 + 6. Zoals hoger aangegeven biedt de dierenwelzijnswet mijn inziens voldoende waarborgen om de door het achtbare Lid gesignaleerde mistoestanden te vermijden en alleszins te bestraffen. Verdere maatregelen lijken me dan momenteel niet nodig, ook niet voor de mogelijke handel in opgezette dieren, in casu kuikens.