Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-8542

van Helga Stevens (N-VA) d.d. 18 maart 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen

Huurwoning - Huurprijs - Lasten - Affichering - Controles - Overtredingen - Administratieve boetes

geldboete
verhuur van onroerend goed
administratieve sanctie
gemeente
officiële statistiek
huurovereenkomst

Chronologie

18/3/2013Verzending vraag
18/6/2013Antwoord

Vraag nr. 5-8542 d.d. 18 maart 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Zes jaar geleden werd de nieuwe wet van 25 april 2007 houdende diverse bepalingen gestemd. Daarin werd een verplichting ingevoegd, meer bepaald omschreven in artikel 1716 van het Burgerlijk Wetboek (BW) zoals gewijzigd door de wet van 25 april 2007.

Deze stelt: "Elke verhuring van een goed dat bestemd is voor bewoning in de ruime betekenis houdt in dat in elke officiële of publieke mededeling onder meer het bedrag van de gevraagde huurprijs en van de gemeenschappelijke lasten wordt vermeld. Elk niet naleven van deze verplichting door de verhuurder of diens gevolmachtigde zal de betaling kunnen rechtvaardigen van een administratieve boete die vastgelegd is tussen 50 euro en 200 euro. De gemeenten, in de hoedanigheid van gedecentraliseerde overheden, kunnen de inbreuken op de verplichtingen van dit artikel vaststellen, vervolgen en bestraffen. De bevoegde gemeente is die waar het goed zich bevindt. Deze inbreuken worden vastgesteld, vervolgd en bestraft overeenkomstig de vormvereisten, termijnen en procedures bepaald in artikel 119bis van de nieuwe gemeentewet, met uitzondering van § 5."

Ik kreeg graag een antwoord op volgende vragen:

1) Hoeveel gemeenten hebben sinds 2007 administratieve boetes voor het afdwingen van de weergave van de gevraagde huurprijs en gemeenschappelijke lasten ingevoerd? Dit opgesplitst per gewest.

2) Hoeveel controles werden er uitgevoerd op de naleving van artikel 1716 BW in 2008-2012, per jaar?

3) Hoeveel overtredingen werden er vastgesteld in diezelfde periode op jaarbasis?

4) Werd er steeds een gemeentelijke administratieve boete (GAS) uitgeschreven? Of welk ander gevolg werd er aan vastgestelde inbreuken gegeven?

Antwoord ontvangen op 18 juni 2013 :

1-2-3. Met betrekking tot de eerste drie gestelde vragen beschik ik niet over cijfergegevens, noch met betrekking tot het aantal gemeenten, het aantal controles of het aantal vastgestelde overtredingen. 

4. Ik beschik evenmin over cijfers met betrekking tot het aantal uitgeschreven administratieve boetes. Ik stel mij evenwel de vraag of het hier wel gaat om een gemeentelijke administratieve sanctie in de strikte zin van artikel 119bis Nieuwe Gemeentewet. Ik stel weliswaar vast dat artikel 1716 Burgerlijk wetboek voor wat betreft de vaststelling, de vervolging en bestraffing van inbreuken, verwijst naar artikel 119bis Nieuwe Gemeentewet en stelt dat de vormvereisten, termijnen en procedure van artikel 119bis Nieuwe gemeentewet zijn van toepassing. Echter, artikel 119bis Nieuwe Gemeentewet bepaalt dat een administratieve sanctie slechts kan worden opgelegd voor overtredingen van reglementen of verordeningen wanneer voor dezelfde overtredingen door of krachtens een wet, een decreet of een ordonnantie nog geen straffen of administratieve sancties worden voorzien. Inzake de huurcontracten worden de administratieve sancties echter bepaald in een hogere wetgevende norm (het Burgerlijk Wetboek) en kan het dus niet gaan over een gemeentelijke administratieve geldboete in de zin van artikel 119bis Nieuwe Gemeentewet, en dit gelet op het territoriaal karakter van dit type sancties.