Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-8459

van Louis Ide (N-VA) d.d. 11 maart 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

Farmaceutische verstrekkingen - Geneesmiddelen - Uitgaven - Evolutie

geneesmiddel
ziekteverzekering
gezondheidsstatistiek
medisch en chirurgisch materiaal
geografische spreiding
officiële statistiek
kosten voor gezondheidszorg

Chronologie

11/3/2013Verzending vraag
20/11/2013Herkwalificatie
13/12/2013Antwoord

Geherkwalificeerd als : vraag om uitleg 5-4270

Vraag nr. 5-8459 d.d. 11 maart 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Deze vraag herneemt mijn schriftelijke vraag 5-5924 betreffende farmaceutische verstrekkingen, maar peilt naar meer recente gegevens.

Ik had graag een antwoord gekregen op de volgende vragen. Ik kreeg van de minister graag brute, dus niet-gestandaardiseerde cijfers. Dat is van belang om de evolutie in de tijd te kunnen volgen. Wanneer het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (RIZIV) zou gaan standaardiseren kan ik niet meer vergelijken met voorgaande jaren. Bij standaardisatie moet men trouwens ook opletten welke factoren in rekening kunnen worden gebracht.

1) Hoeveel bedroegen de RIZIV-uitgaven voor farmaceutische verstrekkingen voor 2012, opgesplitst per regio (Vlaanderen, Wallonië en Brussel) en dit voor elk van de in de RIZIV-audit opgesomde categorieën (specialiteiten, magistrale bereidingen, wachthonoraria, bloed, medische hulpmiddelen, medische voeding, radio-isotopen, desinfecterende baden bij brandwonden, forfaits & honoraria zuurstof) ?

2) Hoe is het totale budget voor geneesmiddelen in België in de periode 2003-2012 geëvolueerd? Hoeveel procent van dit budget ging in elk van die jaren naar respectievelijk Vlaanderen, Wallonië en Brussel?

Antwoord ontvangen op 13 december 2013 :

In Bijlage 1 tot en met 11 worden de regionale geboekte gegevens met betrekking tot de farmaceutische verstrekkingen meegedeeld voor de jaren 2009, 2010, 2011 en 2012.

De farmaceutische verstrekkingen kunnen worden onderverdeel in :

BIJLAGE 1 : Farmaceutische specialiteiten

BIJLAGE 2 : Magistrale bereidingen

BIJLAGE 3 : Wachthonorarium

BIJLAGE 4 : Bloed

BIJLAGE 5 : Medische hulpmiddelen

BIJLAGE 6 : Medische voeding

BIJLAGE 7 : Radio-isotopen

BIJLAGE 8 : Desinfecterende baden bij brandwonden

BIJLAGE 9 : Forfaits en honoraria zuurstof

BIJLAGE 10 : Analgetica

BIJLAGE 11 : Zorgtrajecten

In elke bijlage worden volgende zes tabellen weergegeven :

Tabel 1 geeft de geboekte uitgaven weer per regio.

Tabel 2 geeft het procentueel aandeel weer van de regio in de totale geboekte uitgaven.

Tabel 3 geeft het aantal rechthebbenden weer per regio.

Tabel 4 geeft het procentueel aandeel weer van het aantal rechthebbenden per regio.

In tabel 5 wordt per regio de gemiddelde kostprijs per rechthebbende (of per 1 000 rechthebbenden) berekend.

In tabel 6 wordt per regio de gemiddelde kostprijs per rechthebbende (of per 1 000 rechthebbenden) berekend met index=100 voor het Rijk.

De regionale verdeling (tabellen 1 tot en met 6) van de geboekte gegevens is gebaseerd op de woonplaats van de patiënt.

De evolutie van het budget voor farmaceutische specialiteiten voor de jaren 2003 tot en met 2012 is weergegeven in bijlage 12.

Het budget wordt echter niet opgesplitst per regio.

In bijlage 13 wordt een algemene opmerking opgenomen betreffende de betekenis en de draagwijdte van de hier meegedeelde regionale gegevens.

Bijlage 13

Regionale uitgaven, gevallen en kostprijzen per rechthebbende

De regionale uitgaven, de gevallen en de kostprijzen per rechthebbende die hier meegedeeld worden zijn niet-gestandaardiseerde gegevens. Deze worden bekomen door de eenvoudige deling van de uitgaven voor een bepaalde regio door het aantal rechthebbenden van een bepaalde regio.

Deze niet-gestandaardiseerde regionale uitgaven, gevallen en kostprijzen houden geen rekening met de mogelijke specifieke kenmerken van een bepaalde regio met betrekking tot:

Deze specifieke kenmerken voor een bepaalde regio zullen een bron vormen van verschillen met de uitgaven, gevallen en kostprijzen van andere regio’s, maar deze verschillen zijn te objectiveren door die specifieke kenmerken van die bepaalde regio.

Het RIZIV publiceert rapporten met betrekking tot een standaardisering van de uitgavengegevens op basis van leeftijd, geslacht en sociaal statuut (inclusief voorkeurregeling). Een rapport met de gestandaardiseerde basisstatistieken over de uitgaven 2006-2010 is beschikbaar op de website van het RIZIV.

"De door het geachte lid gevraagde gegevens werden haar rechtstreeks meegedeeld. Gelet op de aard ervan worden zij niet gepubliceerd, maar liggen zij ter inzage bij de griffie van de Senaat."