Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-8439

van Yoeri Vastersavendts (Open Vld) d.d. 8 maart 2013

aan de minister van Begroting en Administratieve Vereenvoudiging

Derivatencontracten - Beheer van de schuld - Agentschap voor de Schuld - Voorwaarden - Totaalpositie - Risico's

overheidsschuld
swap
afgeleid financieel instrument

Chronologie

8/3/2013Verzending vraag
4/6/2013Antwoord

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-8440

Vraag nr. 5-8439 d.d. 8 maart 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De Nederlandse Staat gebruikt voor de sturing van het renterisico en ter afdekking van het wisselkoersrisico op de staatsschuld derivaten. De derivaten worden afgesloten door het Agentschap en alleen gebruikt in kader van het risicomanagement van de staatsschuld. Hiervoor gebruikt het Agentschap in principe alleen de meest voorkomende (plain vanilla) rente- en valutaswaps en gebruikt het geen complexe derivaten. Euribor swaps worden gebruikt om het renterisico te sturen voor leningen met een looptijd langer dan 1 jaar (kapitaalmarkt). Naast renteswaps gebruikt het Agentschap vreemde valutaswaps en cross-currency swaps om het wisselkoersrisico op de uitgifte van zowel korte als lange vreemdevalutaleningen af te dekken. De Nederlandse overheid gaf onlangs in alle transparantie een overzicht van de derivatenposities in semi-publieke instellingen zoals de gesaldeerde renteswapportefeuille van de staat eind januari 2013. Eind januari 2013 bedroeg de totale uitstaande omvang van de vreemde valuta- en cross-currency swaps in Nederland ca. 29 miljard euro. Door de jaren heen heeft Nederland een netto betalende positie op zijn renteswapportefeuille van 36 miljard euro.

Graag kreeg ik een antwoord op de volgende vragen:

1) Kan de minister aangeven of hij eveneens gebruik maakt van derivatencontracten en zo ja, had ik daarover volgende subvragen:

1.1) Kan hij een gedetailleerd overzicht geven van de renteswapportefeuille van de Staat en haar entiteiten waaronder het Agentschap voor de Schuld met respectievelijk de aflooptijd, de netto nominale hoeveelheid en per saldo de pay (payer swap) of receive (receiver swap)?

1.2) Kan de minister de totale uitstaande omvang van de vreemde valuta- en cross-currency swaps in ons land mededelen en dit op actuele basis? Zo ja, kan hij dit cijfer duiden? Zo neen, waarom niet?

1.3) Door alle jaren heen heeft Nederland een netto betalende positie op zijn renteswapportefeuille van 36 miljard euro (stand januari 2013). Kan de minister gedetailleerd en in het totaal aangeven hoe de positie op onze renteswapportefeuille is?

2) Wordt er bij ons doorlopend toegekeken op de kwaliteit van de tegenpartij bij de swapcontracten (de rente en de valutaswaps) en zo ja, welke zijn de minimale ratingvereisten?

3) Wordt er gedurende de looptijd van de swaptransactie door de tegenpartij een onderpand gestort? Wordt regelmatig getoetst of de marktwaarde voor de overheid positief is?

4) Stort de Belgische overheid zelf onderpand bij tegenpartijen indien de marktwaarde van de swap voor de staat negatief is? Kan dit worden toegelicht naar voorwaarden en soorten onderpand toe?

5) Heeft de Staat of de andere federale entiteiten en het Agentschap voor de Schuld een ontbindende voorwaarde systematisch voorzien in de ISDA overeenkomsten die nadelig kunnen zijn voor de staat? Kan dit worden toegelicht?

6) Begin 2013 was de marktwaarde van de uitstaande renteswaps, valutaswaps en Credit Default Swaps tezamen voor 13,3 miljard positief in Nederland. Kan de minister aangeven hoe de situatie in ons land is van alle contracten tezamen? Kan hij duiden en aangeven of dit bedrag door tegenpartijen als onderpand gestort is om het risico voor de Staat af te dekken indien de tegenpartijen niet aan hun verplichtingen kunnen voldoen?

7) Waar kan men op maandbasis de marktwaarde van de uitstaande rente- en valutaswaps van de Staat terugvinden?

Antwoord ontvangen op 4 juni 2013 :

Ik verwijs het geachte lid naar het antwoord dat de minister van Financiën zal geven op deze vraag (Vraag nr. 5-8440).