Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-8305

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 26 februari 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Europese Zaken

Vermoorde landgenoten in het buitenland - Overzicht - Optreden van de Belgische overheid

officiële statistiek
doodslag
gerechtelijk onderzoek
Belgen in het buitenland
justitiële samenwerking

Chronologie

26/2/2013Verzending vraag
5/7/2013Antwoord

Vraag nr. 5-8305 d.d. 26 februari 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Onlangs was er het schokkend bericht van de brutale moord op een landgenoot in Mexico. Deze moord intrigeert, vooral omdat zich meteen diverse hypothesen over de oorzaak aandienden, van roofmoord tot vergelding.

Hierover de volgende vragen.

1) Hoeveel landgenoten werden er jaarlijks in het buitenland vermoord (waarvan de Belgische overheid op de hoogte is), dit in de periode 2006 -2012?

2) Hoe zijn deze moorden gespreid over verschillende continenten/landen in de wereld?

3) Kunnen de oorzaken van deze moorden geordend worden? Zo ja, wat zijn de belangrijkste en dus meest voorkomende oorzaken?

4) Hoe treedt de Belgische overheid op bij vaststelling van een moord op een landgenoot in het buitenland? Zijn er verschillen tussen bijvoorbeeld de Europese Unie en andere continenten? Zijn er verschillen tussen de landen in de wijze waarop de Belgische overheid haar betrokkenheid kan uitoefenen?

5) Welke rol speelt de Belgische overheid bij de repatriëring van het stoffelijk overschot van een vermoorde landgenoot?

6) Zijn er aan de repatriëring van vermoorde landgenoten kosten verbonden die door de Belgische staat worden gedragen? Worden deze aan de familieleden aangerekend, zo ja welke kosten?

7) Op welke wijze wordt het gerechtelijk onderzoek naar de moord op een landgenoot in het buitenland kwalitatief gemonitord? Zendt de Belgische overheid soms opsporingsambtenaren uit om het moordonderzoek ter plaatse te volgen, te evalueren, bij te staan?

Antwoord ontvangen op 5 juli 2013 :

1.De doodsoorzaak wordt niet opgenomen in de statistieken van overlijden van Belgen in het buitenland die door mijn diensten worden bijgehouden.

De laatste jaren werden evenwel dertig dossiers van Belgen vermoord in het buitenland voor onderzoek overgemaakt aan het Belgisch Federaal Parket.

2. De geografische verdeling van deze dossiers is als volgt:

3. Het meest voorkomende motief is roofmoord.

4. De buitenlandse gerechtelijke autoriteiten zijn in de eerste plaats territoriaal bevoegd om dergelijke dossiers te onderzoeken, ongeacht de nationaliteit van het slachtoffer. Er wordt hierbij geen onderscheid gemaakt tussen Europese en andere landen.

5. Indien het stoffelijk overschot van het slachtoffer naar België gerepatrieerd wordt zal dit gebeuren via zijn reisverzekering of mutualiteit. Mijn diensten komen financieel hier niet in tussen.

6. Aan een dergelijke repatriëring zijn geen kosten verbonden die door de Belgische staat gedragen worden.

7. Indien blijkt dat het gerechtelijk onderzoek in het buitenland geen resultaat oplevert melden mijn diensten dit aan het Belgisch Federaal Parket. Het Federaal Parket kan via een internationaal rechtshulpverzoek inlichtingen opvragen over het lopend onderzoek. In uitzonderlijke gevallen is zelfs vervolging in België mogelijk, indien dit niet in het buitenland zou gebeuren.