Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-8275

van Dirk Claes (CD&V) d.d. 20 februari 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen

De activiteiten van de Koerdische Arbeiderspartij in België

Koerdische kwestie
terrorisme

Chronologie

20/2/2013Verzending vraag
10/10/2013Antwoord

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-3012

Vraag nr. 5-8275 d.d. 20 februari 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De Koerdische Arbeiderspartij (PKK) werd op 27 november 1978 in Oost-Turkije opgericht met als doel het beëindigen van het Turkse "kolonialisme" in Oost-Turkije en het realiseren van een onafhankelijk en verenigd Koerdistan. Door de jaren heen werd voor het bereiken van dit doel het geweld niet geschuwd. Meerdere aanslagen en moorden werden gepleegd.

In de nasleep van de aanslagen van 11 september 2001 werd een Europese terreurlijst opgesteld met personen en organisaties die verdacht worden van terrorisme of banden met terroristen; Ook de PKK werd op de lijst opgenomen. Sindsdien beschouwt de Europese Unie de PKK dus als een terroristische organisatie.

Sinds vele jaren woont er in Europa en in België een aanzienlijke Koerdische gemeenschap. Exacte cijfers van het aantal Koerden in ons land zijn er evenwel niet, aangezien iedereen geregistreerd wordt volgens nationaliteit en niet volgens etniciteit. In het kielzog van de Koerdische diaspora verspreidde ook de PKK haar activiteiten over de verschillende landen. Ook in België wordt aangenomen dat de PKK actief is binnen een deel van de Koerdische gemeenschap.

Graag had ik hieromtrent de volgende vragen aan de geachte minister gesteld:

1) Welk beleid voeren de geachte minister en haar diensten ten aanzien van terroristische organisaties in het algemeen en de PKK in het bijzonder?

2) Heeft de politie in het verleden reeds acties ondernomen tegen de PKK?

3) Is ze op de hoogte van recente activiteiten van de PKK in België?

Antwoord ontvangen op 10 oktober 2013 :

1. Wat is het beleid van de geachte minister en haar diensten ten aanzien van terroristische organisaties in het algemeen en de PKK in het bijzonder?

De PKK (ook opgenomen onder de namen Kongra Gel en KADEK), staat op de Europese lijst van terroristische organisaties. Deze lijst dringt zich aan België op en brengt de bevriezing met zich mee van de activa van de organisaties die in deze lijst zijn opgenomen.

De PKK, haar structuren en leden staan onder toezicht van de verschillende betrokken Belgische (informatie- en politie)diensten

Op 22 januari 2013, tijdens een trilaterale ontmoeting België – Turkije op het niveau van de ministers van Binnenlandse Zaken, Justitie, Buitenlandse Zaken en Asiel en Migratie, heb ik een Memorandum of Understanding ondertekend met mijn Turkse collega, houdende de politionele samenwerking onder andere op het vlak van terrorisme.

2. Heeft de politie in het verleden reeds acties ondernomen tegen de PKK?

De Belgische politie heeft verschillende operaties ondernomen tegen de PKK, namelijk op 04 maart 2010, over het ganse land. Er werden een twintigtal huiszoekingen uitgevoerd in verschillende centra die toebehoren aan de organisatie en in het hoofdkantoor van haar voornaamste medium, ROJ TV. Meerdere leiders van de organisatie werden daarbij gearresteerd.

Op 26 april 2012 heeft er een huiszoeking plaatsgevonden in het opleidingcentrum van de PKK in Lodelinsart. Op 16 januari 2013 hebben er drie huiszoekingen plaatsgevonden, meer bepaald in Luik, waar een omvangrijke som aan geld komende van fondsenwerving, in beslag werd genomen.

3. Is de minister op de hoogte van recente activiteiten van de PKK in België?

De diensten zijn goed op de hoogte van de activiteiten van de PKK en volgen de toestand van nabij op, met name aan het licht van de vredesonderhandeling die nu aan de gang zijn.