Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-8246

van Louis Ide (N-VA) d.d. 20 februari 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

De griepvaccins

vaccin
openbare aanbesteding
overheidsopdrachten

Chronologie

20/2/2013Verzending vraag
7/3/2013Antwoord

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-3076

Vraag nr. 5-8246 d.d. 20 februari 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

We staan aan de vooravond van de jaarlijkse griepvaccinaties en zoals elk jaar vragen apothekers zich af of ze wel voldoende vaccins zullen krijgen zodat ze alle patiënten kunnen helpen.

Dit tekort aan griepvaccins en de daarbij behorende contingentering is inderdaad een regelmatig weerkerend probleem dat verschillende, niet altijd even duidelijke oorzaken, heeft. Een oplossing hiervoor vinden is dan ook niet eenvoudig.

Een mogelijke piste is dat de overheid een openbare aanbesteding uitschrijft bij de verschillende fabrikanten van griepvaccins. Dit mag geen probleem opleveren daar de samenstelling van de verschillende aangeboden vaccins gelijkwaardig is. Bovendien zijn de meeste doelgroepen voor vaccinatie duidelijk omschreven en kan dus, mits het in acht nemen van een veiligheidsmarge, een redelijk nauwkeurige raming gebeuren van de benodigde hoeveelheden.

De verdeling van de vaccins kan dan nog steeds gebeuren via het circuit groothandel-apotheek, zodat de koudeketen gevrijwaard blijft en we blijven vasthouden aan het principe dat de apotheker de voornaamste bron blijft van geneesmiddelen voor de patiënt.

Mijn vraag aan de geachte minister is of zij mijn idee van een openbare aanbesteding voor vaccins genegen is en zo ja, of zij wil nagaan hoe dit praktisch kan georganiseerd worden?

Antwoord ontvangen op 7 maart 2013 :

Ik wil er in de eerste plaats op wijzen dat het vaccinatiebeleid een bevoegdheid van de Gemeenschappen is. Op basis van de vaccinatiekalender van de Hoge Gezondheidsraad (HGR)organiseren zij hun campagne. Zij moeten zelf voor de aankoop en de verdeling van de vaccins instaan.

Ik wil echter twee zaken verduidelijken:

De Belgische apothekersvereniging (APB) heeft mij in september vorig jaar bevestigd dat alle vaccins in de apotheken lagen, behalve dat van één firma die 14 dagen vertraging zou hebben gehad. Sommige laboratoria kunnen immers vertraging oplopen bij de productie van het griepvaccin. Het griepvirus muteert voortdurend. Elk jaar wordt er beslist hoe dat vaccin biologisch zal worden gekweekt. Europa beslist over de samenstelling van de vaccins, die voor alle merken gelijk is, maar die beslissing valt soms maar laat.

Met betrekking tot het idee om een nationale overheidsopdracht te gunnen, werkt het directoraat-generaal Gezondheid en consumentenbescherming (DG SANCO) van de Europese Unie op initiatief van het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie in 2010 in die zin. Het dossier gaat vooruit, maar er blijven nog heel wat technische vragen. Wegens een vertraging in de juridische werkzaamheden heeft de Commissie trouwens de volgende vergadering uitgesteld.