Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-8128

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 14 februari 2013

aan de staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Maatschappelijke Integratie en Armoedebestrijding, toegevoegd aan de minister van Justitie

Loonbeslag - Jaarlijkse aanpassing van de grensbedragen - Indexatie - Inhaalpremie

beslag op bezittingen
arbeidsongeschiktheid

Chronologie

14/2/2013Verzending vraag
18/3/2013Antwoord

Vraag nr. 5-8128 d.d. 14 februari 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Bij loonbeslag wordt er beslag gelegd op een deel van het nettoloon, de eindejaarspremies en het vakantiegeld om zo de schuldeiser van de loongerechtigde af te betalen.

Elk jaar worden er hiervoor nieuwe grensbedragen vastgelegd in de vorm van barema's en percentages. Dit wordt jaarlijks aangepast. De inflatie en de levenskosten nemen echter het hele jaar gestaag toe. Om die reden worden lonen en uitkeringen meestal meerdere keren per jaar aangepast aan de index. Toch blijven de grensbedragen dezelfde gedurende het hele jaar. Deze mensen die al in met de armoedegrens flirten zien hun koopkracht dus stelselmatig krimpen.

Hierover had ik de volgende vragen aan de geachte staatssecretaris:

1.Waarom wordt er gekozen om de grensbedragen maar eenmaal per jaar aan te passen? Waarom koppelt men dit niet aan de index? Is dit dan niet een meer logische en sociaal rechtvaardige maatregel?

2.De regering heeft beslist om de inhaalpremie voor langdurig arbeidsongeschikten te verhogen naar 200 euro per jaar. Een zeer goed initiatief, want steeds meer mensen flirten met de armoedegrens terwijl ondertussen de levenskosten gestaag toenemen en hun medische kosten niet verminderen. Toch heeft men ervoor gekozen om dit bedrag vatbaar te maken voor inbeslagname (dit wordt dus in de maand mei bij het inkomen gerekend). Beaamt de staatssecretaris mijn opvatting dat de inhaalpremie niet een “extraatje” is, maar een broodnodige aanvulling op het inkomen van langdurig arbeidsongeschikten? Begrijpt ze mijn mening dat men dit dus niet zomaar kan gelijkstellen met een dertiende maand of vakantiegeld? Is ze bereid om de mogelijkheid om dit bedrag vrij te stellen van beslag alsnog te onderzoeken? Is ze bereid om dit aan te kaarten binnen de regering?

Antwoord ontvangen op 18 maart 2013 :

Het geachte lid vindt hieronder het antwoord op zijn vragen.

1. Het loonbeslag en de bijhorende grensbedragen worden geregeld in artikel 1409 van het Gerechtelijk Wetboek van 10 oktober 1967 en vallen als dusdanig niet onder mijn bevoegdheid maar wel onder deze van de minister van Justitie.

2. Het gaat hier om een forfaitair bedrag dat eenmaal per jaar wordt betaald. Zoals dit het geval is voor andere jaarlijkse voordelen zoals het vakantiegeld en de dertiende maand is de inhaalpremie voor langdurig arbeidsongeschikten vatbaar voor beslag.

Artikel 1408 § 1 van het Gerechtelijk Wetboek dat bepaalt wat niet vatbaar is voor beslag, maakt geen melding van de inhaalpremie voor langdurig arbeidsongeschikten.