Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-7972

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 24 januari 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Europese Zaken

Het democratische verval in Hongarije

Hongarije
inbreukprocedure (EU)
schending van het EU-recht

Chronologie

24/1/2013Verzending vraag
28/4/2014Einde zittingsperiode

Voorlopig antwoord (pdf)

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-2731

Vraag nr. 5-7972 d.d. 24 januari 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Ik ondervroeg de minister over dit thema (5-1717) eerder, op woensdag 18 januari 2012. Het antwoord van de minister bevatte vooral de boodschap dat de Europese Commissie hiermee bezig was.

Dit bleek ook zo, want de Commissie startte in januari jl. drie inbreukprocedures tegen Hongarije. Het ging daarbij over (1) het probleem van de onafhankelijkheid van de Hongaarse centrale bank, (2) de rechterlijke macht en (3) de toezichthouder op de bescherming van data. Naar mijn mening ging de Europese Commissie daarbij lang niet ver genoeg. Veel van de twijfelachtige hervormingen (zoals de mediawet, de kieswet, de veiligheidsdiensten) bleven in die reactie helemaal buiten schot.

De Hongaarse regering ging ondertussen ook nauwelijks in op de inbreukprocedures. Alleen met betrekking tot de onafhankelijkheid van de Centrale Bank deed ze enkele toegevingen, wellicht vooral omdat daarvan de broodnodige steun van het IMF afhing. Voor de rest lijkt ze totaal niet onder de indruk van het offensief van de Commissie. Zelfs niet nu de Commissie besloot om Hongarije voor het Europees Hof van Justitie te dagen. Dat gebrek aan respect klinkt verklaarbaar, want het gaat hier over procedures die maanden, misschien zelf jaren kunnen aanslepen. Intussen blijven de wetgeving en het systeem van kracht en creëert men voldongen feiten, waarbij de Fidesz-staat een realiteit werd. Dit alles vraagt dringend een sterk (politiek) signaal en een strenge opvolging.

Nu de mediastorm is gaan liggen, lijkt het euvel helemaal van de politieke agenda verdwenen. Ten onrechte, want het gaat om een etterende wonde. De Europese gedachte speelde de afgelopen generaties de rol van een sterke motor ten voordele van de democratie en de vrede. We mogen en kunnen niet toestaan dat in het hart van Europa een staat zich steeds meer verwijdert van het democratische model. Dat is verschrikkelijk, en verschrikkelijk belangrijk.

Wat is de stand van zaken inzake de procedures en maatregelen die de Commissie ondernam tegen Hongarije? Acht de minister dit voldoende? Deelt de minister daarbij nog steeds mijn bezorgdheid met betrekking tot de twijfelachtige toekomst van de democratie en de rechtsstaat in Hongarije? Is de minister van mening dat zich enkel problemen voordoen met de onafhankelijkheid van de Hongaarse centrale bank, de rechterlijke macht en de toezichthouder op de bescherming of deelt hij mijn opvatting dat zich op vele andere terreinen ook cruciale problemen stellen? Zal ons land iets ondernemen om dit alsnog aan te kaarten? Hoe staat de minister tegenover het voorstel om de nieuwe Hongaarse grondwet en de (toekomstige) voornaamste wetten aan een diepgaand onderzoek te onderwerpen en na te gaan of alle hervormingen die de Hongaarse regering wenst door te voeren in overeenstemming zijn met het acquis communautaire? Beaamt de minister dat dit ook een zeer politiek gegeven is en dat men niet kan berusten in wat een louter administratieve afhandeling door de Commissie lijkt?