Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-7927

van Louis Ide (N-VA) d.d. 23 januari 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

het ondersteunen van humanitaire missies door Belgische ziekenhuizen

ziekenhuis
Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten
niet-gouvernementele organisatie
humanitaire hulp
geneesmiddel
apotheek
dokter
internationaal vrijwilliger

Chronologie

23/1/2013Verzending vraag
27/2/2013Antwoord

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-2501

Vraag nr. 5-7927 d.d. 23 januari 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In antwoord op mijn vraag nr. 5-6016 van 30 maart 2012 heeft de minister duidelijk gesteld dat een ziekenhuisapotheek enkel geneesmiddelen mag afleveren aan in het ziekenhuis opgenomen patiënten.

Dit maakt het voor humanitaire missies zeer moeilijk om aan de nodige geneesmiddelen te geraken voor de uitvoering van hun taken. Bovendien beschikken ze vaak ook niet over de mogelijkheid om zich te bevoorraden bij een openbare officina aangezien veel van de geneesmiddelen waar ze nood aan hebben, enkel via het ziekenhuis te verkrijgen zijn. Ik denk hier bijvoorbeeld aan anesthetica.

Zelfs mochten alle geneesmiddelen beschikbaar zijn in de openbare officina, dan nog zijn alle problemen niet opgelost. In haar antwoord op voornoemde vraag benadrukte de minister eveneens dat men moet beschikken over de nodige vergunningen om geneesmiddelen te mogen uitvoeren.

Uit het antwoord van de minister blijkt eveneens dat ze deze humanitaire missies genegen is en dat ze aan het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) heeft gevraagd om met de betrokken verenigingen te overleggen.

Heeft dat overleg al plaatsgevonden? Zo ja, zijn oplossingen gevonden voor de vermelde problemen?

Antwoord ontvangen op 27 februari 2013 :

In de eerste plaats kan men, op basis van de huidige wetgeving, oplossingen vinden. Zo belet niets een humanitaire organisatie om bij het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) een aanvraag in te dienen om erkend te worden als geneesmiddelenverdeler of -uitvoerder. Humanitaire organisaties kunnen de uitvoer en de opslag van geneesmiddelen ook uitbesteden aan humanitaire organisaties die over die erkenning beschikken.

Het lijkt mij in elk geval essentieel dat de humanitaire organisaties en het FAGG elkaar ontmoeten om de behoeften van de humanitaire organisaties beter te kennen en opdat mijn diensten hen al de mogelijke oplossingen zouden kunnen voorstellen. Mijn diensten zullen hen ook toelichting kunnen geven bij de verplichtingen en vereisten waaraan ze zullen moeten voldoen om een vergunning te krijgen.

Ter informatie: Artsen zonder Grenzen is thans de enige humanitaire organisatie met een erkenning van uitvoerder.

Het overleg dat ik voorstel zou zich ook kunnen bezighouden met het vraagstuk van een eventuele aanpassing van het regelgevende kader, om beter aan de behoeften van de humanitaire organisaties te beantwoorden. Maar dat is een kwestie waarop men niet kan antwoorden zonder vooraf alle aspecten te hebben bestudeerd.