Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-7891

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 24 januari 2013

aan de minister van Overheidsbedrijven en Ontwikkelingssamenwerking, belast met Grote Steden

Gewestelijk ExpresNet - Achterstand aan de werken - Infrabel - Linkebeek - Eentalige bouwaanvraag - Schade

openbaar vervoer
Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen
taalgebruik
bouwvergunning

Chronologie

24/1/2013Verzending vraag
22/4/2013Antwoord

Vraag nr. 5-7891 d.d. 24 januari 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In het kader van het Gewestelijk ExpresNet rond Brussel werkt Infrabel op tal van werven, onder andere in Linkebeek. Daar wordt het stationsgebouw afgebroken, teneinde het aantal sporen uit te breiden. Een Ukkelaar met de Nederlandse nationaliteit stelde vast dat de bouwaanvraag voor deze afbraak eentalig in het Frans werd opgesteld. Hij toog naar de Raad van State en kreeg - uiteraard - gelijk. Gevolg: de werkzaamheden voor dit erg belangrijke GEN lopen nog maar eens vertraging op.

Hierover de volgende vragen.

1) Bevestigt de geachte minister dat de afbraak van het station van Linkebeek, noodzakelijk om de GEN- werken uit te voeren, vertraging oploopt omdat Infrabel de noodzakelijke bouwaanvraag eentalig in het Frans opstelde?

2) Hoe verklaart hij deze fout van Infrabel, in de wetenschap dat Linkebeek een Vlaamse gemeente is? Wie draagt de aansprakelijkheid voor die fout, die niet alleen ongewenst tijdverlies oplevert maar wellicht ook financiële schade? Zijn de aansprakelijk leidinggevenden geconvoceerd en geconfronteerd met hun euvel?

3) Hoe groot bedraagt het tijdsverlies veroorzaakt door de beslissing van de Raad van State dat de bouwaanvraag opnieuw, maar in het Nederlands, moet worden opgesteld en ingediend?

4) Hoe groot bedraagt de financiële schade te wijten aan dat tijdverlies?

Antwoord ontvangen op 22 april 2013 :

  1. Infrabel heeft conform met alle wetgevingen de bouwaanvraag voor het Gewestelijk Expressnet (GEN) op grond van het Vlaams Gewest, waaronder de afbraak van het oude stationsgebouw Linkebeek, enkel in het Nederlands ingediend.

  2. De bouwaanvraag voor de GEN-werken gedeelte Brussels Hoofdstedelijk Gewest werd in het Frans opgesteld.

  3. De moeilijkheden zijn ontstaan in Brussel, doordat het oude stationsgebouw van de halte “Linkebeek” door de designers ook als gedeeltelijk op het Brussels Hoofdstedelijk Gewest op hun plans was getekend. Door toepassing van een specifieke Brusselse wetgeving gaf dit aanleiding tot contestatie over het gebruik van de talen.

    Maar, ondertussen werd door de landmeters vastgesteld dat dit gebouw 100 % op het grondgebied van de Gemeente Linkebeek staat (dus volledig buiten het Brussels Hoofdstedelijk Gewest). Bijgevolg heeft de Brusselse Administratie een nieuwe en aangepaste vergunning verleend.

  4. Er valt geen tijdverlies te betreuren.