Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-7800

van Yoeri Vastersavendts (Open Vld) d.d. 18 januari 2013

aan de minister van Justitie

Algemene nationale gegevensbank - Politiediensten - Cloud computing - Toegang tot data opgeslagen in het buitenland - Richtlijn

Algemene Nationale Gegevensbank (Politie)
staatsveiligheid
politie
computernetwerk
opslag van documenten
netwerkserver
toegang tot de informatie
computercriminaliteit
informatiedienstverlening
cloudcomputing

Chronologie

18/1/2013Verzending vraag
23/5/2013Rappel
26/7/2013Antwoord

Vraag nr. 5-7800 d.d. 18 januari 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Deze vragen gaan over de gerechtelijke Algemene nationale gegevensbank. De Raad van Europa onderzoekt in hoeverre nieuwe richtlijnen nodig zijn om politiediensten toegang te geven tot data die over de grens wordt opgeslagen, zeker gezien de toename van "cloud computing". De Raad van Europa houdt deze week een internationale conferentie waarin de mogelijkheden worden bekeken om opsporingsdiensten meer armslag te geven in de strijd tegen cybercriminaliteit, zoals botnets, fraude en aanvallen. Ook moet worden nagegaan op welke manier politiediensten toegang kunnen krijgen tot data die via "cloud computing" in een ander land zijn opgeslagen.

Graag had ik hieromtrent dan ook volgende vragen voorgelegd:

1) Hoe evalueert de minister de vraag van diverse veiligheidsdeskundigen om de politiediensten toegang te geven tot data die via "cloud computing" worden opgeslagen? Kan ze haar antwoord uitvoerig toelichten en heeft ze weet van een nieuwe richtlijn?

2) Is de minister voorstander van een nieuwe richtlijn? Zo ja, kan ze toelichting geven over de concrete stappen? Zo neen, waarom niet?

3) Moet de Staatsveiligheid toegang tot bepaalde data opgeslagen via "cloud computing"? Hebben zij nu reeds toegang?

Antwoord ontvangen op 26 juli 2013 :

1. Deze vraag valt niet onder mijn bevoegdheid maar wel onder de bevoegdheid van mijn collega de vice-eerste minister en minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen.  

2. Het Cybercrime Convention Comité (T-CY) van de Raad van Europa is bezig met een evaluatie van artikel 31 van de Overeenkomst ter bestrijding van informaticacriminaliteit, met betrekking tot de internationale samenwerking in de strijd tegen informaticacriminaliteit.

Hetzelfde comité heeft op haar vergadering van juni 2013 beslist om onderhandelingen te openen over een Aanvullend Protocol bij de Overeenkomst betreffende “transborder data access”. Momenteel laat de Overeenkomst de grensoverschrijdende toegang tot computergegevens enkel toe voor publiek toegankelijke gegevens, of met toestemming van de persoon die de bevoegdheid heeft deze gegevens openbaar te maken. Veel landen, waaronder België, hebben wetgeving die verder gaat en een zekere harmonisering van de regels lijkt dan ook nuttig. 

3. De Veiligheid van de Staat is belast met het inwinnen van inlichtingen over activiteiten die verband houden met spionage, inmenging, terrorisme, extremisme, proliferatie, schadelijke sektarische organisaties en criminele organisaties en die een bedreiging kunnen vormen voor de inwendige en de uitwendige veiligheid van de staat en het wetenschappelijk en economisch potentieel. In dit kader kan ook informatie die via “cloud computing” wordt opgeslagen, interessant zijn voor de dienst.

Op basis van de wet van 30 november 1998 houdende regeling van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten kan de Veiligheid van de Staat onder strikte voorwaarden toegang krijgen tot informaticasystemen en, bijgevolg, tot gegevens die “in the cloud” worden opgeslagen. Indien nodig kan de Veiligheid van de Staat hiertoe de technische medewerking vorderen van personen die een bijzondere kennis hebben van de werking van het systeem.