Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-7781

van Yoeri Vastersavendts (Open Vld) d.d. 17 januari 2013

aan de staatssecretaris voor de Bestrijding van de sociale en de fiscale fraude, toegevoegd aan de eerste minister

Fraude - Meldpunten sociale fraude - Nederlands voorbeeld - Communicatie naar de bevolking toe - Klachten ontvangen bij de administratie

zwartwerk
fraude

Chronologie

17/1/2013Verzending vraag
15/5/2013Antwoord

Vraag nr. 5-7781 d.d. 17 januari 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In Nederland bestaan er diverse meldpunten om diverse vormen van fraude aan te geven. Zo kan men fraude rond werk en inkomen melden via het Informatieknooppunt SZW, wantoestanden bij uitzendwerk kunnen worden gemeld bij het Meldpunt Malafide uitzendbureaus. Domiciliefraude kan worden gemeld bij de SVB via een specifiek formulier.

Bij ons kan iemand die bijstandsfraude, domiciliefraude of werkloosheidsfraude wil aangeven nergens terecht. Ik heb het hier voor de duidelijkheid niet over anonieme meldingen maar wel gewone meldingen vanwege burgers en bedrijven die hiermee worden geconfronteerd en dit willen melden. Ik heb hieromtrent diverse vragen ontvangen van burgers die niet weten waar zij terecht kunnen.

Graag had ik hieromtrent dan ook volgende vragen voorgelegd:

1) Hoe reageert u op de diverse meldpunten die vanuit de Nederlandse overheid worden georganiseerd met betrekking tot uitkeringsfraude, fraude met malafide uitzendkantoren en fraude rond werkloosheidsvergoedingen en ziekte-uitkeringen? Bent u een gelijkaardig initiatief in ons land genegen en zo ja, kan u dit toelichten? Zo neen, waarom niet?

2) Kan u aangeven waar een burger of onderneming concreet terecht kan wanneer hij of zij uitkeringsfraude of sociale fraude wil melden? Bestaat er een centraal meldpunt en zo ja, kennen de mensen dit voldoende?

3) Kan u aangeven hoeveel meldingen van sociale fraude, uitkeringsfraude of domiciliefraude uw diensten en of uw administratie heeft ontvangen voor respectievelijk de laatste drie jaar? Werden alle klachten systematisch onderzocht?

Antwoord ontvangen op 15 mei 2013 :

Gelieve, hierna, het antwoord op de gestelde vragen te willen vinden.

1. Het Nederlands voorbeeld is een duidelijk geval van goede praktijk dat zeker interessant is. Sedert de uitbreiding van SIOD (Sociale Inlichting- en opsporingsdienst) met een aantal nieuwe coördinatoren werd op vraag van verschillende inspectiediensten uit het veld, partners van SIOD, reeds aangedrongen op de creatie van een dergelijk uniek contactpunt voor het publiek. Dit wordt thans onderzocht.

2. Momenteel kan een burger terecht bij tal van verschillende bevoegde inspectiediensten en sociale zekerheidsinstellingen voor het melden van fraude of het neerleggen van een klacht. Dit kan eveneens bij alle andere administratieve overheden, Politie, parketten, gemeenteoverheden, de Koning, het Comité P, Ombudsmannen, Federale overheidsdiensten (FOD’ s) enz. De grote verscheidenheid aan instanties, sociale zekerheidsinstellingen en inspectiediensten maakt de vraag naar een centraal contactpunt des te meer genoodzaakt.

3. Het verzamelen van cijfermateriaal van meldingen en klachten aan alle hoger bedoelde diensten is niet mogelijk in de huidige stand van zaken. Niet alle meldingen vragen een onderzoek, meldingen zijn soms eerder wetenswaardige inlichtingen, meer niet, soms te vaag, klachten zijn soms onduidelijk, soms ongewild, soms onterecht. Alle klachten die duidelijk omschreven, niet lichtzinnig en duidelijk wijzen op fraude worden door de meeste diensten onderzocht. Het creëren van een uniek contactpunt zou toelaten alle meldingen of klachten te laten registreren volgens uniforme codering en een beter beeld opleveren van de spontane communicatie van de burger naar toezichthoudende overheden toe.