Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-7780

van Yoeri Vastersavendts (Open Vld) d.d. 17 januari 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

Proeven op dieren - Alternatieven - Belgisch Centrum voor alternatieven voor dierproeven - Oprichting - Stand van zaken

proefneming met dieren

Chronologie

17/1/2013Verzending vraag
16/4/2013Antwoord

Vraag nr. 5-7780 d.d. 17 januari 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In het Belgisch Staatsblad van 24 augustus 2012 verscheen een wet van 9 juni 2009 tot oprichting van een Belgisch Centrum voor alternatieven voor dierproeven. Dit Centrum heeft tot doel het onderzoek, de ontwikkeling en de validatie van alternatieven voor dierproeven te stimuleren, onder meer via betrouwbaarheids- en nuttigheidstesten.

Het is belast met de volgende taken :

- het onderzoek naar de alternatieven voor dierproeven stimuleren, waaronder onder meer de toxicogenomica, de proteomica en de genomica;

- het onderzoek naar alternatieven voor dierproeven coördineren;

- samenwerken met internationale evenknieën, onder meer het ECVAM (European Centre for the Validation of Alternative Methods) inzake validatie van die methodes teneinde het gebruik ervan aan te moedigen;

- zowel op nationaal als op Europees vlak de gegevensuitwisseling terzake bevorderen;

- deel uitmaken van nationale en internationale samenwerkingsnetwerken en -structuren.

Graag had ik dan ook volgende vragen voorgelegd aan de geachte minister:

1) Wat is de stand van zaken betreffende het Belgisch Centrum voor alternatieven voor dierproeven en dit zowel wat personeelsinvulling betreft als de budgetten die hiervoor worden uitgetrokken?

2) Klopt mijn informatie dat dit centrum heden nog steeds niet is opgericht? Hoe verklaart u dit en wat gaat u eraan doen?

3) Kan u zeer concreet aangeven wanneer het Belgisch Centrum voor alternatieven voor dierproeven van start gaat en kan u zeer gedetailleerd toelichten hoeveel mensen met welk budget wat gaan doen?

Antwoord ontvangen op 16 april 2013 :

Ik heb besloten om de taken van het Centrum aan het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) toe te vertrouwen. Maar rekening houdend met de extreem moeilijke huidige economische context kan ik geen deadline vastleggen voor het uittrekken van een adequaat budget om de activiteiten van het Centrum op te starten. Een ontwerp van toepassingsbesluit waarin de modaliteiten van een eerste werking van dat Centrum zijn opgenomen, is klaar.

Verder wijs ik erop dat de Europese Richtlijn 2010/63 bepaalt dat elke lidstaat van de Europese Unie vanaf 1 januari 2013 een nationaal contactpunt moet opzetten tussen het (European Union Reference Laboratory for alternatives to animal testing) ECVAM en een nationaal netwerk van laboratoria geïnteresseerd in en/of betrokken bij de ontwikkeling van alternatieve methodes. Dat contactpunt bestaat al in België binnen het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid. Bovendien werd een eerste netwerk van laboratoria geïdentificeerd waartussen de gegevens over de oproepen en activiteiten van het ECVAM al uitgewisseld worden.