Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-7766

van Yoeri Vastersavendts (Open Vld) d.d. 16 januari 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen

Partydrug Gamma Hydroxyboterzuur of GHB - Gebruik - Gevaarlijkheid - Veroordelingen

verdovend middel
officiële statistiek
strafsanctie
handel in verdovende middelen
Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid Louis Pasteur
drugverslaving

Chronologie

16/1/2013Verzending vraag
3/4/2013Antwoord

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-7767
Gelijkaardige vraag ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-8702

Vraag nr. 5-7766 d.d. 16 januari 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Het aantal mensen dat na gebruik van de partydrug GHB (Gamma Hydroxyboterzuur) op de spoedeisende hulp van ziekenhuizen belandt, is de afgelopen jaren in Nederland "zorgwekkend gestegen". Volgens de Nederlandse Stichting Consument en Veiligheid is het aantal opnames in de periode 2003 - 2008 verviervoudigd. Vorig jaar belandden rond de 980 GHB-gebruikers in het ziekenhuis, aldus het instituut.

GHB is van oorsprong een narcosemiddel, maar kan in de juiste, kleine dosering ontspannend en seksueel stimulerend werken. Een te grote dosis kan echter leiden tot een comateuze toestand van de gebruiker. GHB wordt vooral als partydrug gebruikt; bij 65 procent van de Nederlanders die in het ziekenhuis belandde, gebeurde dat in het weekend. Veel mensen gebruiken GHB in combinatie met alcohol of andere drugs.

De verslaving onder gebruikers groeit snel, aldus het instituut. Na lang en intensief gebruik kunnen heftige ontwenningsverschijnselen optreden, te vergelijken met de verschijnselen na een alcoholverslaving.

Gezien het voorgaande kader, kreeg ik graag een antwoord op de volgende vragen:

1) Heeft de minister een idee hoe het GHB-gebruik in België evolueert en kan zij concrete cijfers geven voor de jaren 2010, 2011 en 2012? Heeft zij al onderzocht of er GHB-verslaafden zijn in België? Zo ja, heeft zij enig idee hoeveel?

2) Hoe gevaarlijk is GHB? Wat zijn de dosissen die in de uitgaanswereld verkocht worden?

3) Heeft het Belgisch Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid al stalen GHB geanalyseerd? Wat waren de resultaten daarvan?

4) Hoeveel mensen werden er respectievelijk in 2010, 2011 en 2012 veroordeeld voor handel in GHB? Kan de minister de cijfers toelichten?

Antwoord ontvangen op 3 april 2013 :

1. Deze vraag valt niet onder mijn bevoegdheid, maar onder de bevoegdheden van mijn collega de minister van Justitie, aan wie u de vraag tevens gesteld heeft. En ook onder de bevoegdheden van mijn collega de minister van Volksgezondheid.

2-3.Ik nodig het geachte uit deze vraag te stellen aan mijn collega, de minister van Volksgezondheid, die bevoegd is voor deze materie.

4. Deze vraag valt niet onder mijn bevoegdheid, maar onder de bevoegdheden van mijn collega de minister van Justitie, aan wie u deze vraag tevens gesteld heeft.