Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-7731

van Yoeri Vastersavendts (Open Vld) d.d. 15 januari 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen

Flash balls - Inzet bij politiediensten - Controverse in Frankrijk - Vrije verkoop

Frankrijk
gemeentepolitie
politie
vuurwapen

Chronologie

15/1/2013Verzending vraag
20/3/2013Antwoord

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-7732

Vraag nr. 5-7731 d.d. 15 januari 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Flash Balls zijn rubberen ballen met een diameter van 6,7 cm die afgeschoten worden met een soort Super Riotgun en die met een felle lichtflits exploderen. Vandaar de naam "flash" wat flits betekent. De "soft" rubberen ballen zijn dermate samengeperst dat ze keihard aanvoelen. Ze worden ook geladen met een soort cartridge maar in dat geval hebben de rubberen ballen een kaliber van 44 mm. Momenteel heerst er in Frankrijk een grote controverse omdat de politie er dat wapen te pas en te onpas gebruikt, waarbij burgers ernstige en blijvende letsels oplopen, vooral aan het hoofd en de ogen.

Een Franse officiële deontologische commissie stelde meerdere ernstige incidenten vast (rapport de la Commission nationale de déontologie de la sécurité (CNDS)). Zij stellen dat het risico op zware letsels zeer groot is.

Ik had dan ook graag volgende schriftelijke vragen voorgelegd aan de bevoegde minister:

1) Kan de geachte minister meedelen of in ons land de politiediensten op lokaal of federaal niveau alsook de speciale eenheden reeds over de zogenaamde flash balls beschikken? Zo ja, kan de minister gedetailleerd vermelden om hoeveel wapens het gaat, bij welke diensten, alsook welke richtlijnen van toepassing zijn met betrekking tot het inzetten van die wapens?

2) Is zij op de hoogte van de controverse over deze wapens in Frankrijk? Hoe reageert zij op dit rapport? Hoe beïnvloedt dit haar visie op het aankoopbeleid inzake flash balls en de eventuele richtlijnen over de inzet van deze wapens?

3) Heeft zij weet van politiediensten die deze wapens wensen aan te schaffen en zo ja, welke diensten wensen ze aanschaffen en waarvoor?

4) In Frankrijk zijn deze wapens vrij te koop. Kan de bevoegde minister aangeven hoe de stand van zaken is in ons land? Kunnen met andere woorden particulieren ook hier dergelijk wapentuig vrij aanschaffen en zo ja, behoeft dit geen strengere reglementering?

Antwoord ontvangen op 20 maart 2013 :

1. “Flash balls” of “flash bangs” hebben inderdaad de eigenschap verblindende en oorverdovende effecten te veroorzaken. Geen enkele dienst van de geïntegreerde politie beschikt over dit type bewapening.

2. Ik ben inderdaad op de hoogte van de controverse in Frankrijk en deze bevestigt mijn terughoudendheid ten opzichte van dergelijke bijzondere bewapening voor politiediensten. Mijn diensten omschrijven dit type bewapening als te krachtig en te gevaarlijk om aan te wenden bij de uitvoering van politieopdrachten.

3. De lokale politie van Luik heeft in maart 2012 een aanvraag tot aanschaf van flash ingediend voor de afdeling antibanditisme en in het raam van volgende opdrachten: interventie op gewapende personen, overbrenging van gevaarlijke gedetineerden en bescherming van hooggeplaatste personen. Ik heb deze geweigerd na negatief advies van de Commissie politiebewapening en op basis van voormelde argumenten.

4. Deze vraag behoort tot de bevoegdheid van mijn collega, de minister van Justitie.