Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-771

van Luc Sevenhans (N-VA) d.d. 29 december 2010

aan de vice-eersteminister en minister van Buitenlandse Zaken en Institutionele Hervormingen

Het verblijf van Rwandese President Kagame in Brussel op 6 en 7 december

Rwanda
staatshoofd
misdaad tegen de menselijkheid
officieel bezoek

Chronologie

29/12/2010Verzending vraag
24/2/2011Antwoord

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-159

Vraag nr. 5-771 d.d. 29 december 2010 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De Rwandese president Kagame was deze week in Brussel voor een bezoek aan ons land. President Kagame verbleef met een aantal andere gezagsdragers in Brussel om er deel te nemen aan de vijfde editie van de Europese Ontwikkelingsdagen, die door de Europese Commissie en het Belgisch voorzitterschap van de Europese Unie worden georganiseerd.

Het verblijf van de Rwandese president Kagame in Brussel heeft aanleiding gegeven tot betogingen van de Congolese gemeenschap in ons land. Sinds 1994 duikt de naam van president Kagame regelmatig op in allerlei rapporten, waarin hij wordt aangewezen als minstens medeverantwoordelijke voor de genocide in Rwanda en de oorlog in Congo. Recent nog verscheen het Mapping-rapport van de Verenigde Naties over de Democratische Republiek Congo in de periode 1993-2003. Daarin wordt de verantwoordelijkheid van Paul Kagame en zijn Rwandees Patriotisch Front in de volkerenmoord op Hutu-vluchtelingen en op de Congolese bevolking aangegeven.

Het bezoek van Paul Kagame aan ons land werd afgesloten zonder dat minister Vanackere of premier Leterme hem hebben ontvangen. Naar verluid was hun agenda erg gevuld.

Ik heb dan ook de volgende vragen voor de minister van Buitenlandse Zaken.

Vindt u het in eerste instantie niet vreemd dat iemand die in een rapport van de VN verantwoordelijk wordt gesteld voor genocide, in Brussel door de organisatoren van de Europese Ontwikkelingsdagen en dus ook door het Belgische voorzitterschap wordt uitgenodigd?

Wanneer die persoon vervolgens in Brussel is, heeft u, noch premier Leterme, contact met hem. Daardoor ging de mogelijkheid verloren om toch enige duidelijkheid over een aantal zaken te verwerven, zoals over de voortdurende opsluiting van mevrouw Ingabire of over de aanhoudende stroom geruchten dat de troepen van het Rwandese regime in Noord-Kivu opnieuw de grens met Congo hebben overgestoken.

Kan minister Vanackere houding ten aanzien van president Kagame toelichten?

Antwoord ontvangen op 24 februari 2011 :

Het mapping report van de Verenigde Naties gaat niet zo ver om te stellen dat President Kagame schuldig is aan genocide. Het rapport beschrijft schendingen van de mensenrechten en maakt onder andere melding van slachtpartijen en gewelddaden die het Rwandese leger op het eind van de jaren 1990 pleegde in de Democratische republiek Congo (DCR) Een aantal van deze feiten zouden onder de noemer genocide kunnen vallen. Het is echter zo dat alleen een rechtbank tot deze conclusie kan komen, dit op basis van een grondig gerechtelijk onderzoek.

De uitnodiging van President Kagame op de Europese Ontwikkelingsdagen was ingegeven door de goede vorderingen die Rwanda maakt op het vlak van de realisatie van de millenniumdoelstellingen. Dit vind ik aannemelijk. Door op hoog niveau een kritische doch constructieve dialoog gaande te houden met de Rwandese overheid, maken we het meeste kans om Rwanda te overtuigen van de noodzaak om meer politieke ruimte te creëren en de mensenrechten te beschermen. Het is precies om de politieke actualiteit in Rwanda van de voorbije maanden te bespreken evenals een stand van zaken op te maken van onze bilaterale samenwerking dat de eerste minister, de minister van Ontwikkelingssamenwerking en ikzelf, voorstander waren van een bilaterale ontmoeting met President Kagame in de marge van de EOD, ook al dateerde ons laatste bilaterale onderhoud slechts van enkele maanden geleden (september 2010 in New York). Rwanda ging aanvankelijk op deze vraag in en er werd een ontmoeting belegd op 6 december. De vrijdag voordien kwam van de ambassade van Rwanda echter de mededeling dat President Kagame ingevolge wijzigingen in zijn agenda niet meer vrij was op de voorgestelde datum. Ik werd de dag zelf van de geplande ontmoeting gecontacteerd door mijn collega Louise Mushikiwabo die zich hiervoor verontschuldigde. Twee punten die wij van Belgische zijde alvast voornemens waren aan te kaarten, waren met name de kwestie Ingabire en het mapping report. Hoewel deze ontmoeting niet heeft plaatsgevonden, zijn er tal van kanalen en contacten voorhanden die ons toelaten dergelijke dialoog te voeren.