Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-7658

van Dirk Claes (CD&V) d.d. 8 januari 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen

Politie - Brandweer - Alcohol- en drugstesten - Resultaten - Wetsontwerp

politie
brandbestrijding
alcoholisme
drugverslaving
officiële statistiek
gemeentepolitie

Chronologie

8/1/2013Verzending vraag
25/4/2013Antwoord

Vraag nr. 5-7658 d.d. 8 januari 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Uit recente berichtgeving vernam ik dat u, naar analogie bij de politiediensten, van plan bent alcohol- en drugstesten in te voeren in de brandweerkazernes.

Graag kreeg ik een antwoord op volgende vragen:

1) Wat is de huidige procedure bij het afleggen van alcohol- en drugstesten bij de politiediensten? Welke zijn de geldende principes om over te gaan tot zulke testen?

2) Kan de minister aangeven in welke richting haar wetsontwerp voor de brandweer gaat?

3) Werd advies voor het wetsontwerp gevraagd aan de Nationale Arbeidsraad? Waarom wel of waarom niet? Werden hierbij andere sociale partners betrokken?

4) Hoeveel drugstesten werden bij de diverse politiediensten uitgevoerd in 2010, 2011 en 2012 (afzonderlijk per jaar, per provincie)?

5) Hoeveel alcoholtesten werden bij de diverse politiediensten uitgevoerd in 2010, 2011 en 2012 (afzonderlijk per jaar, per provincie)?

6) Hoeveel politiemensen testten bij de alcoholcontroles positief (afzonderlijk per jaar, per provincie en per inbreuk)?

7) Hoeveel politiemensen testten bij de drugscontroles positief (afzonderlijk per jaar, per provincie en per inbreuk)? Welke drugs werden hierbij voornamelijk aangetroffen (aanduiding per categorie)?

Antwoord ontvangen op 25 april 2013 :

1. Naast het afnemen van de alcohol- en drugstesten in het verkeer, kan de overheid tevens een alcoholtest afnemen in het raam van de tuchtwetgeving.

De procedure voor het afleggen van een alcoholtest wordt bepaald in artikel 25 van de Tuchtwet en het Uitvoeringsbesluit . “Elk personeelslid belast met dienst, die duidelijk tekenen van alcoholintoxicatie vertoont, onderwerpt zich, in voorkomend geval, aan een ademtest.”

Deze ademtest “bestaat erin te blazen in een toestel dat het niveau van de alcoholopname in de uitgeademde alveolaire lucht aangeeft”. De tuchtoverheid, of de politieambtenaar die zij hiertoe aanwijst, voert de ademtest uit en vermeldt de klaarblijkelijke tekenen van alcoholintoxicatie die de test rechtvaardigen. De praktische modaliteiten stemmen in grote mate overeen met deze die gelden bij het afnemen van alcoholtesten in het verkeer (verpakt mondstuk, wachttijd van 15 minuten, …).

Voor het afnemen van een drugstest buiten het verkeer, is geen rechtsgrond voorzien.

2. Het ontwerp betreffende de brandweerlieden (namelijk juister gezegd een voorontwerp van wet en een voorontwerp van uitvoerend koninklijk besluit) is ruimschoots geïnspireerd op wat voor de politieagenten is voorzien. Het betreft enerzijds, overeenkomstig het wettelijkheidsbeginsel voorzien door de “privacwet”, te beschikken over een wettelijke basis in de wet van 15 mei 2007 betreffende de hervorming van de civiele veiligheid enanderzijds de uitvoeringsmodaliteiten te voorzien van deze testen in het toekomstig administratief operationeel personeel van de hulpverleningszones.

3. Het advies van de Nationale Arbeidsraad is niet vereist. Overigens zullen de sociale partners nauw betrokken zijn bij het voorontwerp en dit laatste zal worden voorgelegd aan de Comité van provinciale en lokale openbare diensten, dat ten volle in deze aangelegenheid is bevoegd.

4 en 7. Vermits in het raam van de Tuchtwet geen drugstesten voorzien zijn, worden deze dan ook niet afgenomen.

5 en 6. Gegevens met betrekking tot deze vragen worden niet centraal geregistreerd