Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-758

van Nele Lijnen (Open Vld) d.d. 28 december 2010

aan de vice-eersteminister en minister van Financiën en Institutionele Hervormingen

Kasteel Rockendaal te Bevingen - Overdracht aan het aankoopcomité - Verkoop - Stand van zaken

krijgsmacht
Regie der Gebouwen
aankoopcomité
openbaar gebouw

Chronologie

28/12/2010Verzending vraag
8/2/2011Antwoord

Vraag nr. 5-758 d.d. 28 december 2010 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Het kasteel Rockendaal te Bevingen werd ten gevolge van de reorganisatie van de strijdkrachten, samen met de vliegbasis Brustem door Defensie overgedragen aan het aankoopcomité van Financiën.

Deze voormalige officierenmess was destijds door de militaire autoriteiten geklasseerd omwille van de prachtige negentiende eeuwse bouwstijl. Nu bevindt het kasteel zich in een desolate toestand.

Open VLD heeft de voorbije legislatuurperiodes steeds aangedrongen op een vereenvoudiging van de verkoop van overheidsgebouwen met het oog op een spoedige en correcte inning van de bij de verkoop gemoeide bedragen.

In dit verband kreeg ik graag een concreet antwoord op volgende vragen:

1. Wanneer werd het kasteel overgedragen aan het aankoopcomité van financiën?

2. Wat is de geschatte prijs van het pand?

3. In welk stadium bevindt zich de verkoop?

4. Hoeveel kandidaat kopers hebben zich gemeld?

5. Waarom werd het kasteel nog steeds niet verkocht?

6. Hoeveel en welke panden van defensie zijn nog in het bezit van het aankoopcomité?

7. Wat was de gemiddelde termijn vooraleer tot de effectieve verkoop wordt overgegaan gedurende de periode van 2005 tot 2010?

Antwoord ontvangen op 8 februari 2011 :

Het geachte lid gelieve hierna het antwoord op haar vragen te vinden:

1. Bij proces-verbaal van overgave van 5 december 1999 werd door Defensie aan het aankoopcomité van Hasselt 21ha 38a 04ca gronden te Bevingen, Brustem en Sint-Truiden voor verkoop overgegeven. Het kasteel Rochendaal maakte deel uit van deze overgave.

2. De geschatte waarde wordt niet openbaar gemaakt om de markt niet te beïnvloeden.

3 4 en 5. Na een oriënterend bodemonderzoek, een beschrijvend bodemonderzoek, een bodemsanering en tenslotte een gunstig bodemattest door OVAM in 2010 gaf Defensie opdracht de verkoopprocedure te starten van de overblijvende gronden (het resterende gedeelte dat niet werd overgedragen aan FEDASIL bij akte van 30 juni 2003). Na kennisgeving door de Stad Sint-Truiden van haar intentie om het gebied te willen onteigenen voor openbaar nut, werd de procedure van openbare verkoop opgeschort en de procedure tot minnelijke onteigening gestart. Van zodra de gemeente over een onteigeningsbesluit beschikt, zal de verkoop worden afgerond.

6.Behoudens voormeld goed, werden de volgende goederen door Defensie aan het aankoopcomité te Hasselt voor verkoop overgegeven:

7. De termijnen van verkoop van goederen van Defensie zijn zeer uiteenlopend. Vooreerst is dit te wijten aan de specifieke aard van de goederen, waardoor het aantal kandidaat-kopers dikwijls beperkt is. Daarnaast dringen zich vaak, vooraleer tot effectieve verkoop te kunnen overgaan, beslissingen op inzake stedenbouwkundige inkleuring of dient, overeenkomstig het bodemdecreet, te worden overgegaan tot bodemonderzoek of –sanering. Dikwijls gaan andere overheden over tot onteigening van de goederen.