Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-7525

van Nele Lijnen (Open Vld) d.d. 10 december 2012

aan de vice-eersteminister en minister van Financiën en Duurzame Ontwikkeling, belast met Ambtenarenzaken

Niet-recurrente resultaatsgebonden voordelen - Uitbetaling in natura

loon
loonpremie
belastingontheffing
bijkomend voordeel

Chronologie

10/12/2012Verzending vraag
4/2/2013Antwoord

Vraag nr. 5-7525 d.d. 10 december 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Volgens artikel 3 van de wet van 21 december 2007 (gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad op 31 december 2007) wordt onder niet-recurrente resultaatsgebonden voordelen verstaan: de voordelen verbonden aan de collectieve resultaten van een onderneming of van een groep van ondernemingen ofwel van een welomschreven groep van werknemers, op basis van objectieve criteria. De voordelen hangen af van de verwezenlijking van duidelijk aflijnbare, transparante, definieerbare/meetbare en verifieerbare doelstellingen, met uitzondering van individuele doelstellingen en doelstellingen waarvan de verwezenlijking kennelijk zeker is op het ogenblik van de invoering van een systeem van resultaatsgebonden voordelen.

De niet-recurrente resultaatsgebonden voordelen, die vanaf 1 januari 2008 worden betaald of toegekend aan werknemers die onder het toepassingsgebied vallen van de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comité's of werknemers van autonome overheidsbedrijven, kunnen onder bepaalde voorwaarden genieten van een belastingvrijstelling.

Navraag bij fiscalisten leert mij dat het Wetboek Inkomstenbelastingen 1992 momenteel niet specifiek vermeldt of deze voordelen enkel in geld mogen worden toegekend of eventueel ook in natura (bijvoorbeeld GSM, laptop, …).

Overeenkomstig artikel 38, §3 novies van de wet van 29 juni 1981 is de werkgever op deze voordelen een bijzondere socialezekerheidsbijdrage van 33% verschuldigd ten belope van een plafond van 2 200 EUR per kalenderjaar en per werknemer. Aangezien voordelen in natura ook in geldbedragen uitdrukbaar zijn (zoals aankoopprijs) schept dit artikel nog geen duidelijkheid.

Daarom had ik graag een antwoord op de volgende vragen:

1) Mogen de niet recurrente-resultaatgebonden voordelen ook uitbetaald worden in natura om aan de belastingvrijstelling onderworpen te zijn?

2) Zo ja, worden deze voordelen in natura dan gewaardeerd volgens aankoopprijs of volgens een andere waarderingsmethode? Indien ja, welke?

Antwoord ontvangen op 4 februari 2013 :

Het stelsel van de niet-recurrente resultaatsgebonden voordelen werd initieel ingevoerd bij de wet van 21 december 2007 betreffende de uitvoering van het interprofessioneel akkoord 2007-2008. Uit de parlementaire stukken bij deze wet, blijkt dat de wet van 12 april 1965 betreffende de bescherming van het loon van toepassing is op de betaling van deze voordelen (cfr. Kamer, DOC 52, 0594/001, p. 8).

De Federale Overheidsdienst (FOD) Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg is ter zake bevoegd en deze heeft eerder het standpunt ingenomen dat de uitbetaling van deze voordelen, in toepassing van de artikelen 3, 4 en 5 van de voornoemde Wet van 12 april 1965, in geld moet gebeuren en dat het bijgevolg niet mogelijk is de niet-recurrente resultaatsgebonden voordelen toe te kennen in natura.

Die in natura toegekende voordelen komen derhalve evenmin in aanmerking voor de in artikel 38, § 1, eerste lid, 24e, WIB 92 beoogde vrijstelling van belasting.