Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-7448

van Louis Ide (N-VA) d.d. 28 november 2012

aan de staatssecretaris voor Sociale Zaken, Gezinnen en Personen met een handicap, belast met Beroepsrisico's, toegevoegd aan de minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid

De evolutie van het aantal arbeidsongevallen in de bouw

bouwnijverheid
arbeidsongeval
zwartwerk
officiële statistiek
illegale werknemer
arbeidsinspectie

Chronologie

28/11/2012Verzending vraag
4/2/2013Antwoord

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-2629

Vraag nr. 5-7448 d.d. 28 november 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In schriftelijke vraag 5-5921 peilde ik naar het aantal arbeidsongevallen in de bouw de afgelopen jaren. De cijfers die mij werden verschaft, waren heel positief in die zin dat eruit bleek dat er tien jaar na de introductie van de veiligheidscoördinator in de bouwsector, maar liefst 8000 ongevallen minder gebeuren.

Toch dienen we ook kritisch te blijven. Zo zijn er nog steeds praktijken bekend waarbij ernstige ongevallen worden weggemoffeld, vooral indien het gaat om illegale en dus niet ingeschreven arbeiders. In die zin moeten de huidige cijfers arbeidsongevallen tegen een ruimere context bekeken worden. Aldus is het nodig om ook een zicht te krijgen op het aantal sociale inspecties dat de afgelopen jaren op de bouwwerven werden gehouden.

Ik had dan ook graag een antwoord gehad op de volgende vragen:

1) Hoeveel sociale inspecties werden de afgelopen jaren in de bouwsector uitgevoerd? Dit voor de jaren 1997 tot en met 2011 en opgesplitst per jaar? Kan de staatssecretaris deze gegevens ook opsplitsen per gewest?

2) Welke overtredingen werden vastgesteld en werden er sancties getroffen? In welke mate ging het om het vaststellen van werkzame maar niet ingeschreven arbeiders?

3) Hoeveel illegale arbeiders met een arbeidsongeval startten de afgelopen jaren een procedure tegen hun werkgever teneinde een vergoeding voor het arbeidsongeval te krijgen?

Antwoord ontvangen op 4 februari 2013 :

In antwoord op uw vraag, kan ik u het volgende meedelen.

Wat uw eerste en tweede vraag betreft, moet ik u doorverwijzen naar mijn bevoegde collega minister van Werk.

Wat de derde vraag betreft:

Als een illegale werknemer het slachtoffer wordt van een arbeidsongeval moet hij niet zijn werkgever dagvaarden, maar zich wenden tot:

Er zijn geen gegevens beschikbaar over het aantal procedures die hieromtrent voor de arbeidsrechtbank opgestart werden.