Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-7368

van Dirk Claes (CD&V) d.d. 23 november 2012

aan de staatssecretaris voor Leefmilieu, Energie en Mobiliteit, toegevoegd aan de minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen, en staatssecretaris voor Staatshervorming, toegevoegd aan de eerste minister

Drugstesten - Aantallen

verdovend middel
drugverslaving
politiecontrole
officiële statistiek
geografische spreiding

Chronologie

23/11/2012Verzending vraag
9/9/2013Antwoord

Vraag nr. 5-7368 d.d. 23 november 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Graag had ik van de geachte staatssecretaris een antwoord gekregen op onderstaande vragen:

1) Hoeveel drugstesten werden er door de diverse politiediensten uitgevoerd in 2010, 2011 en 2012 (afzonderlijk per jaar, per provincie en afzonderlijke categorie van verkeersgebruikers)?

2) Hoeveel mensen testten bij deze controles positief (afzonderlijk per jaar, per provincie en afzonderlijke categorie van verkeersgebruikers)? Welke drugs werden hierbij voornamelijk aangetroffen (aanduiding per categorie)?

Antwoord ontvangen op 9 september 2013 :

Het geachte lid vindt hieronder het antwoord op zijn vraag :

Vermits de politie niet beschikt over volledige gegevens inzake drugscontroles, kan ik niet op deze vraag antwoorden. Alle lokale politiediensten alsook de federale wegpolitie beschikken over de toepassing ISLP-verkeer. Uit die statistische module kunnen op heden slechts het aantal speekseltesten met een positief resultaat worden gedistilleerd; deze geven immers aanleiding tot een proces-verbaal waardoor ze steeds in ISLP worden ingevoerd. De speekseltesten met een negatief resultaat worden niet systematisch geregistreerd waardoor een volledig overzicht van het totaal aantal afgenomen speekseltesten ontbreekt.

In de tabellen in bijlage vindt u het aantal processen-verbaal inzake drugs, vastgesteld van 2010 tot het eerste semester van 2012 en de verdeling per provincie en per categorie weggebruiker (info Centrex Wegverkeer).

Uit de cijfers van het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC) met betrekking tot de bloedstalen die het NICC heeft ontvangen ter bevestiging van positieve speekseltesten voor het jaar 2010, 2011, 2012 blijkt dat cannabis het middel is dat meest wordt aangetroffen, gevolgd door amfetamines en cocaïne (ook in combinatie en/of in combinatie met cannabis) en in veel mindere mate opiaten.