Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-7320

van Yoeri Vastersavendts (Open Vld) d.d. 22 november 2012

aan de vice-eersteminister en minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen

Politie - Nieuwe rijbewijzen - Ondersteunende mobiele applicaties ("apps")

computerprogramma
politie
gemeentepolitie
rijbewijs

Chronologie

22/11/2012Verzending vraag
22/5/2013Rappel
18/12/2013Rappel
20/3/2014Herkwalificatie

Geherkwalificeerd als : vraag om uitleg 5-4948

Vraag nr. 5-7320 d.d. 22 november 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Vanaf 19 januari 2013 gelden in heel Europa nieuwe richtlijnen voor rijbewijzen. Deze aanpassing heeft consequenties voor de geldigheidsduur van het rijbewijs (van tien naar vijf jaar). Daarnaast komen er nieuwe rijbewijscategorieën voor de motor, vrachtauto en bus. De Nederlandse Politieacademie heeft een "app" (mobiele applicatie) ontwikkeld om agenten die daar in de praktijk mee te maken gaan krijgen, te ondersteunen.

De veranderingen hebben immers ook consequenties voor het politiewerk. De nieuwe richtlijnen zijn complex, maar de kennis ervan is noodzakelijk voor het werk in de praktijk, bijvoorbeeld bij een verkeerscontrole. Daarom heeft de Politieacademie dit ondersteunende middel ontwikkeld in samenwerking met de Rijksdienst voor het wegverkeer. Deze app helpt de agent ter plaatse te bepalen over welk rijbewijs een bestuurder moet beschikken. Het enige dat de agent nodig heeft, is een smartphone met internetverbinding.

Graag had ik dan ook volgende vragen voorgelegd aan de geachte minister:

1) Hoe reageert u op dit Nederlandse initiatief waar de politie zelf een handige applicatie ("app") ontwikkelt voor de politie op het terrein om beter en geïnformeerd te werk te gaan?

2) Kunt u aangeven welke beleidsinitiatieven u hierien ziet? Ziet u ook bij ons toepassingsmogelijkheden voor dergelijke "apps"? Ik denk aan de verkeerscode, wet- en regelgeving en draaiboeken bij bijvoorbeeld homofobe incidenten. Kunt u toelichten aan welke toepassingsgebieden u denkt?

3) Zijn er bij ons reeds "apps" in ontwikkeling voor de politie? Zo neen, hoe verklaart u dit? Zo ja, kunt u concreet toelichten?