Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-6763

van Gérard Deprez (MR) d.d. 18 juli 2012

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

Het behoud en de negatieve effecten van de uurwisseling

zomertijd

Chronologie

18/7/2012Verzending vraag
28/4/2014Einde zittingsperiode

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-2282

Vraag nr. 5-6763 d.d. 18 juli 2012 : (Vraag gesteld in het Frans)

Op zaterdag 24 maart zijn België en Europa eens te meer overgeschakeld op het zomeruur.

In dat verband heb ik u op dinsdag 17 januari 2012 al een vraag gesteld in de Commissie voor de Sociale Aangelegenheden, om te weten of op het niveau van de Europese instellingen een debat gehouden werd over de opportuniteit om het systeem van de zomertijd te behouden en zo ja, wat het standpunt van België was in dat debat.

U hebt mij toen gezegd dat daarover geen debat gevoerd wordt op Europees niveau en dat het huidige systeem geen aanleiding tot bezorgdheid geeft in de lidstaten van de Europese Unie.

Het lijkt mij evenwel nodig op dit onderwerp terug te komen omdat de zomertijd zoveel negatieve effecten heeft. Daarover hebt u zelf gezegd: “Enerzijds neemt het aantal hartaanvallen bij de overschakeling naar de zomertijd met 1% toe. Dat wordt gecompenseerd door een afname van het aantal hartaanvallen met 5% bij de overschakeling naar de wintertijd. Anderzijds vermindert de duur en de kwaliteit van de slaap en verslechteren de schoolprestaties”.

Een rapport van de Europese Commissie van 2007 meldt dat de werkelijke energiebesparing moeilijk kan worden vastgesteld en in elk geval relatief beperkt is.

Bovendien stemt het uur niet meer overeen met de natuurlijke zonnetijd omdat in onze zone de zonnemiddag om 14 uur wettelijke tijd valt. Dat leidt tot verwarring, wat gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid. Blootstelling aan de zon moet tussen 12 en 16 uur worden vermeden vanwege de sterke uv-straling.

Verschillende studies tonen aan dat het verlies van een uur slaap en de langere dagen bij sommigen tot vermoeidheid leiden en daardoor het risico op arbeids- en verkeersongevallen zouden doen toenemen.

Volgens Walter HECQ, hoogleraar aan de ULB, mededirecteur onderzoek bij het centre d'études économiques et sociales de l'environnement, rijst er naast de verstoring van het levensritme nog een ander probleem, namelijk de ozonvervuiling. Het verkeer komt immers vroeger op de dag op gang en daardoor blijven de verontreinigende stoffen die in de lucht worden opgelost, langer onder invloed van de zon, waardoor meer ozon wordt gevormd.

Als er geen belangrijk gevolg is op het gebied van energie, de ozonvervuilig toeneemt, er meer gezondheidsrisico's bestaan, het risico op arbeids- en verkeersongevallen toeneemt, de duur en de kwaliteit van de slaap verminderen en het schoolritme van de kinderen verstoord wordt, zou ik graag weten waarom dat systeem absoluut moet worden toegepast.

Bovendien zou een groot gedeelte van de bevolking die uurwisseling niet meer steunen. In een peiling die de krant La Dernière Heure in maart heeft gehouden, hebben 77% van de 5047 ondervraagde personen, op de vraag of ze voor of tegen de uurwisseling zijn, immers geantwoord dat ze tegen zijn.

Mevrouw de minister,

Is de Belgische regering van plan de Europese Commissie te vragen een evaluatie te maken van de positieve en negatieve effecten van de uurwisseling, daar het een Europese beschikking is?

Zal de Belgische regering de Commissie vragen een einde te maken aan het systeem van de uurwisseling indien zou blijken dat ze negatieve effecten heeft en dat die groter zouden zijn dan de positieve?