Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-6743

van Fabienne Winckel (PS) d.d. 13 juli 2012

aan de vice-eersteminister en minister van Pensioenen

Rijksdienst voor Pensioenen - Pensioenen in het buitenland - Betalingsmodaliteiten - Extra kosten -

pensioenregeling
bankdeposito
Belgen in het buitenland

Chronologie

13/7/2012Verzending vraag
2/10/2012Antwoord

Vraag nr. 5-6743 d.d. 13 juli 2012 : (Vraag gesteld in het Frans)

Begin 2011 telde de Rijksdienst voor Pensioenen (RVP) 34.000 gepensioneerde werknemers en zelfstandigen die hun pensioen in het buitenland ontvingen, tegenover 24.000 Belgische gepensioneerden in het buitenland tien jaar geleden.

Het Belgische pensioen kan in principe overal ter wereld worden uitbetaald aan zowel houders van de Belgische nationaliteit als aan onderdanen van een lidstaat van de Europese Economische Ruimte en aan inwoners van landen die een akkoord hebben gesloten met ons socialezekerheidsstelsel. De enige voorwaarde is recht hebben op een Belgisch pensioen en een aanvraag gedaan hebben.

Om zijn pensioen in het buitenland te ontvangen, moet een gepensioneerde twee maanden voor zijn vertrek de RVP per aangetekend schrijven op de hoogte brengen van de datum van zijn vertrek en van zijn nieuwe adres. Ook de gemeentelijke administratie moet op de hoogte worden gebracht, zodat ze de gegevens in het rijksregister kan aanpassen.

De stortingen op een bankrekening zouden evenwel slechts mogelijk zijn in Duitsland, Frankrijk, Nederland, Luxemburg, Portugal, Spanje of Italië. De betaling op een buitenlandse rekening is ook mogelijk in Marokko voor een Belgische of Marokkaanse onderdaan die daadwerkelijk in Marokko verblijft. In alle andere landen gebeurt de betaling per cheque of per internationaal postmandaat, wat soms met vrij hoge kosten gepaard gaat.

Een andere voorwaarde om zijn pensioen in het buitenland te kunnen ontvangen, is dat de gepensioneerde eenmaal per jaar zijn levensbewijs naar de RVP stuurt. Gewezen ambtenaren moeten hun levensbewijs tweemaal per jaar of maandelijks opsturen, willen ze hun pensioen op een buitenlandse rekening laten storten.

Als een gepensioneerde in het buitenland overlijdt, zijn de erfgenamen verplicht onverwijld een kopie van de overlijdensakte aan de bevoegde instelling te bezorgen.

Mijn vragen aan de geachte minister:

1) Om welke andere dan de aangehaalde redenen kan een pensioen niet direct op een buitenlandse rekening gestort worden?

2) Is het systeem van de levensbewijzen voldoende beveiligd? Heeft men al gevallen ontdekt waarin een individu de identiteit van een overledene heeft misbruikt om diens pensioen te genieten?

Antwoord ontvangen op 2 oktober 2012 :

  1. De betaling per overschrijving van de uitkeringen ten laste van de Rijksdienst voor Pensioenen is momenteel mogelijk in alle landen van de Europese Economische Ruimte (E.E.R) en in Marokko.

    Een onderdaan van een land dat geen deel uitmaakt van de E.E.R. die recht heeft op een pensioen dat overal ter wereld uitbetaalbaar is en verblijft in een land buiten de E.E.R. kan toch worden betaald op een persoonlijke zichtrekening.

    Om de dienstverlening aan de gepensioneerden te optimaliseren, geeft de Rijksdienst voor Pensioenen de voorkeur aan de betaling van de uitkeringen op een persoonlijke bankrekening. De gerechtigden behouden echter de mogelijkheid om te kiezen voor een betaling per cheque of per internationaal mandaat.

  2. Alle gepensioneerden die in het buitenland verblijven, ontvangen jaarlijks een levensbewijs in de maand van hun verjaardag. Dit document moet worden ingevuld, ondertekend en te gewettigd, hetzij door de Belgische Ambassade of het Belgisch Consultaat van zijn verblijfplaats, hetzij door de lokale bevoegde instantie, alvorens te worden teruggestuurd naar de RVP. Daarvoor moet de gerechtigde, en eventueel zijn echtgenoot, in het geval van uitkeringen aan het gezinsbedrag, zich persoonlijk aanmelden. Indien de gerechtigde het behoorlijk ingevuld levensbewijs niet terugbezorgt aan de Rijksdienst binnen de 3 maand na de uitgifte, wordt de betaling van de uitkeringen geschorst en wordt er een herinneringsbrief gestuurd.

    In de door de RVP verstuurde brieven worden de gerechtigde en zijn echtgenoot regelmatig op hun plichten en verbintenissen gewezen.

    Er zijn heel weinig dossiers waarin de identiteit wordt gestolen van een overledene die recht had op uitkeringen ten laste van de Rijksdienst. De Rijksdienst heeft hierover geen cijfers.