Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-6673

van Fabienne Winckel (PS) d.d. 3 juli 2012

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

Rijksinstituut voor Ziekte-en Invaliditeitsverzekering (RIZIV) - Terugbetaling van geneesmiddelen - Verschil gebaseerd op geslacht - Criteria - Osteoporose

gendermainstreaming
chronische ziekte
gelijke behandeling van man en vrouw
discriminatie op grond van geslacht
Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen
ziekteverzekering
bestedingen voor gezondheid

Chronologie

3/7/2012Verzending vraag
16/10/2012Antwoord

Herindiening van : schriftelijke vraag 5-3511

Vraag nr. 5-6673 d.d. 3 juli 2012 : (Vraag gesteld in het Frans)

Jaarlijks ontvangt en behandelt het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen (IGVM), een federale overheidsinstelling die instaat voor de bestrijding van elke vorm van ongelijkheid op basis van het geslacht, de klachten van burgers die menen het slachtoffer te zijn van discriminatie.

De meeste klachten hebben te maken met zwangerschap, geslacht en transseksualiteit.

In de categorie klachten in verband met geslacht, was ik verbaasd te vernemen dat er bij het IGVM veertien dossiers voorlagen over een verschil gebaseerd op geslacht op het vlak van de terugbetaling van geneesmiddelen. Zo bijvoorbeeld bleek dat de behandelingen tegen osteoporose op een ongelijke manier zouden worden terugbetaald, afhankelijk van het geslacht. Voor osteoporose, dat vaker voorkomt bij vrouwen na de menopauze, zou meer worden terugbetaald aan vrouwen, hoewel die ziekte ook mannen kan treffen.

Nochtans zou het Hof van Cassatie geen discriminatie op dat vlak erkennen maar de rechtspraak zou snel kunnen wijzigen, gelet op het grote aantal hangende dossiers.

Bevestigt u die informatie? Zo ja, op welke criteria steunt het Rijksinstituut voor Ziekte en Invaliditeitsverzekering (RIZIV) zich om dat onderscheid te handhaven? Zal de situatie veranderen, zodat zieken die door een ziekte als osteoporose worden getroffen gelijk worden behandeld, ongeacht hun geslacht?

Antwoord ontvangen op 16 oktober 2012 :

Als minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid vind ik het natuurlijk belangrijk dat de behoeftige patiënten een gelijke en niet-discriminerende toegang tot de geneesmiddelen hebben, en dit volgens de Belgische ziekteverzekeringregels. 

De Commissie Tegemoetkoming Geneesmiddelen (CTG), die bij het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (RIZIV) voorstellen formuleert betreffende de vergoedingsvoorwaarden van farmaceutische specialiteiten, baseert zich hierbij op de geregistreerde indicaties, op de beschikbare wetenschappelijke evidentie over onder andere de relatieve doelmatigheid, en op de kosteneffectiviteit van de behandeling in de praktijk in vergelijking met alternatieve therapieën. 

Daarom bestaan er vandaag tussen de verschillende geneesmiddelen die bij osteoporose gebruikt worden nog verschillen in de vergoedingsvoorwaarden, zowel op het vlak van vergoedbare indicaties als wat hun doelgroep betreft. Sommige specialiteiten hebben de indicatie van de behandeling van osteoporose bij de mens geregistreerd, anderen hebben dat niet gedaan. Dat verklaart de verschillende vergoedingscriteria tussen de specialiteiten. U zult begrijpen dat wanneer de gebruiksveiligheid voor een specifieke groep patiënten niet is bewezen, de CTG geen terugbetaling kan aanbevelen.